2013-11-30

Kryžiuotis Vytautas

Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius – trečias pagal reikšmę aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas, Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu skiriamas Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams pagerbti ir pažymėti už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei.

Kryžius – augso, padengtas baltu emaliu, 50 mm dydžio. Priekinėje pusėje raudoname skyde – stilizuotas raitelis. Virš skydo – kunigaikščių didžioji karūna. Kitoje pusėje – toks pat skydas su stilizuota V raide viduryje. Kryžiaus skersinio galuose – Vytauto Didžiojo valdymo metai „1392–1430“. Virš kryžiaus – karališka aukso karūna su trimis krištolo akmenimis.

Kariavo Vytautas su kryžiuočiais, kariavo, ir užkariavo kryžių.

Gal čia jį užkariavo? 

Ir paliko mums.

Galim juo apdovanoti.

Tai negi Gedimino stulpais apdovanosi?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė į Vilniaus viršūnių susitikimą atvykusiam Liuksemburgo ministrui pirmininkui ir ilgamečiam Euro grupės vadovui Jeanui Claude'ui Junckeriui įteikė vieną iš aukščiausių Lietuvos valstybinių apdovanojimų.

Už asmeninį indėlį plėtojant tarpvalstybinius Lietuvos ir Liuksemburgo santykius bei aktyvią veiklą stiprinant abiejų šalių ir tautų bendradarbiavimą Liuksemburgo vyriausybės vadovas apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi, pranešė Prezidentūra.


Prezidentės teigimu, ES Tarybai pirmininkaujančiai Lietuvai Liuksemburgas yra puikus pavyzdys, kaip nedidelė valstybė su mažais administraciniais ištekliais gali sėkmingai pirmininkauti 28 valstybių sąjungai, suderinti ir atstovauti visų narių interesams.

Karlspreis juncker medaille.

Pernai.

A remarkable photograph of John-Claude Juncker appearing to throttle Spain's finance minister is circulating today.

The picture, taken in Brussels yesterday, shows the the eurogroup president with both hands around the neck of Luis de Guindos. As you can see:
 

Kryžiuočio Vytauto Didijį Kryžių jam.


Komentarų nėra: