2014-08-13

Ne fontanas

Planuojama, kad 18 tūkst. kv. m pastatų komplekso projektavimo darbai baigsis bei statybų rangovo konkursas įvyks iki šių metų gruodžio mėnesio.

Sostinės Visorių informacinių technologojų parke netrukus iškils naujas Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) pastatų kompleksas.

Naujojo VU MIF komplekso projekte numatyta įrengti vieną moderniausių duomenų centrų šalyje, kuris užims vos 121 kv. metrą. Tai 40 kartų mažesnis plotas, palyginti su sovietmečiu statytu, jau nebenaudojamu, greta stovinčiu senuoju skaičiavimo centru.

To senojo skaičiavimo centro pastatas nuotraukos dešinėj už medžių, kairėje gi kadaise Lietuvos Mokslų Akademijos Matematikos ir informatikos institutas, dabar pavaldus tam „tiksliukų“ fakultetui.

Ne taip buvo - tai ne fontanas, o ESM (elektroninės skaičiavimo mašinos tik vėliau Lietuvoj imtos kompiuteriais vadinti) Elbrus aušinimo baseinas.

40 x 121 = 4840 kv. metrų.

18 tūkst. kv. m - tik 3,72 karto daugiau.

...  numatyta įrengti vieną moderniausių duomenų centrų šalyje, kuris užims vos 121 kv. metrą.

Kaune tyliai tyliai investuota į gerokai didesnį.

Atrodo, logiška būtų tikėtis, kad Rusijai uždraudus rusų duomenims kirsti valstybės sienas, brangius duomenų centrus Lietuvoje pasistatę verslininkai turėtų graužti šviesolaidžio gyslas, svarstydami, kaip dabar tuos centrus perkelti į Rusiją. Pasirodo – nė velnio.

„Bent jau mes taip jaučiame – kuo daugiau sankcijų Rusijos viduje, kuo labiau spaudžiamas pats verslas, tuo naudingiau mums. Nes sukontroliuoti šifruotais kanalais vaikščiojančius duomenis net techniškai beveik neįmanoma. Tad, kuo daugiau tų sankcijų atsiras, tuo mums geriau“, – sakė J.Rumbutis.


Rusija, atrodo, mažai domisi bėgančiais duomenimis. Atvirkščiai – nutylėtas nuo rugpjūčio 1 d. įsigaliojusios informacijos priemonių įstatymo pataisos punktas nedviprasmiškai nurodo visiems Rusijoje veikiantiems socialiniams tinklams ir interneto informacijos priemonėms įdiegti savo serveriuose programinę įrangą, kuri įgalintų FSB bet kada patikrinti vieno ar kito komentatoriaus duomenis, nustatyti asmenybę. Sunku tikėtis, kad tokia cenzūra dar labiau nepaskatins duomenų „emigracijos“.

Pasaulinis duomenų centras yra Frankfurte, tad praktiškai visi, kas prisijungia prie tinklo, keliauja ten. Ir tie patys Rusai, ir jų operatoriai. Tad techniškai kažką uždrausti ar visiškai užsiblokuoti tiesiog neįmanoma“, – sako Juozas Rumbutis.

Kaip su tuo Pasauliniu

 
 duomenų centru?

Amerika?

Forbes:

Range International Information Hub

Langfang, China
6.3 Million Sq. Ft.
When completed in 2016, this commercial computing center will be nearly the same size as the Pentagon.
 

4837 kartus didesnis už VU MIF komplekso projekte numatytą įrengti vieną moderniausių duomenų centrų šalyje.

Jei matuoti plotu.

O jei duomenų kiekiu ir srautais?

Beje, Gūglė duomenų centrą Kruonyje ketino statyti.


Geopolitinis tas Kruonis, duomenų centrai - irgi geopolitiniai, o šis ne fontanas -
 

ne geopolitinis:)

1 komentaras:

audrius rašė...

Oi ne poontanai, oi ne, goloj gOlando subinėj...:)