2015-12-13

Pabaigtuvės

„LitPol Link“ ir „NordBalt“ jungčių statybos darbai jau baigti, vyksta jų bandymai. 370 mln. eurų vertės 500 megavatų (MW) galios „LitPol Link“ jungtis su Lenkija bus pirmoji linija, sujungsianti technologiškai skirtingus Lietuvos ir Vakarų Europos tinklus. Jos statybą finansavo ES, Lietuvos bei Lenkijos elektros tinklų operatorės „Litgrid“ ir PSE.

550 mln. eurų vertės 453 kilometrų ilgio „NordBalt“ – pirmoji Lietuvos elektros jungtis su Skandinavija, ji sujungs aplink Baltijos jūrą esančias valstybes į vieną infrastruktūrą, o galimybės importuoti skandinavišką elektrą padidės 70 procentų. Koncerno ABB pagamintas kabelis Baltijos jūros dugne sujungė Klaipėdos ir Nybro transformatorių pastotes. Projektą kartu įgyvendina Lietuvos ir Švedijos elektros perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir „Svenska kraftnat“.

Iškilminga simbolinė elektros jungčių su Lenkija ir Švedija įjungimo ceremonija, kurioje dalyvaus Baltijos šalių vadovai, Lenkijos vicepremjeras ir energetikos ministras, Švedijos energetikos ministras ir kiti svečiai, vyks pirmadienį.

Jungtys yra Baltijos jūros regiono valstybių energijos rinkų sujungimo plano (BEMIP) dalis. Pagal šį planą, sukūrus tinkamą energetikos infrastruktūrą Baltijos jūros regione tolimesnis žingsnis būtų Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais.

Su senaisiais  sinchronizuotaisiais išsisinchronizuosim.

Taip?

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretorius Johnas Kerry sveikina Lietuvą paleidžiant elektros jungtis su Lenkija ir Švedija.

Komentarų nėra: