2015-12-19

Sukilimų Paradoksas


Sukilėliai.

O ... kiek jų!

Powstańcy styczniowi.

Lenkijoje sukilimas prasidėjo 1863 m. sausio 22 d. ir kartais yra vadinamas Sausio sukilimu. Sukilimą Varšuvoje pradėjo Lenkijos „raudonieji“ - čia įsikūrusi Centrinė tautų vyriausybė išleido atsišaukimą, kuriame sakoma, jog valstiečiai gaus žemę neatlygintinai, o ponai gaus kompensaciją iš tautos iždo ir skelbiama, jog atkuriama Lenkijos-Lietuvos valstybė.

Lietuvoje sukilimas prasidėjo 1863 m. vasario 1 d., kai Lietuvos provincijos komitetas pasiskelbė įvedąs savo valdžią ir taip palaikė Lenkijoje jau prasidėjusią kovą prieš carinę Rusiją.

1831 m. sukilimas (lenk. Powstanie listopadowe) − Lenkijos ir Lietuvos sukilimas Rusijos imperijoje, prasidėjo Varšuvoje 1830 m. lapkričio 29 d.

Abu sukilimai Varšuvoje prasidėjo.

Ten tuo metu gal lenkiškai kalbėta?

В местечке Вобольники, под Варшавой в костеле во время проповеди ксендза Клементиса, местный обыватель Палиокас бросил в ксендза шестифунтовый камень. Пролетев мимо головы ксендза, камень разбил алтарь. Полиция арестовала Палиокаса, вырвав его из рук разъяренных прихожан. В кармане у него был найден камень весом в 10 фунтов. Говорят, что Палиокас был недоволен проповедями ксендза.

Eretikasmatyt.


Taigi, abu sukilimai Varšuvoje prasidėjo, bet lenkiškos spaudos draudimo po sukilimų negirdėjau buvusios.

Lietuvių spaudos draudimas – po 1863–1864 m. sukilimo Rusijos imperijos valdžios įvestas draudimas europinės imperijos dalies gubernijose spausdinti, įvežti ir platinti lietuviškus (o taip pat ir latvių katalikų) leidinius lotyniškomis raidėmis. Draudimas galiojo iki 1904 m.
Draudimas siejamas ir su generalgubernatoriaus Michailo Muravjovo, malšinusio sukilimą veikla, taip pat su 1863 m. balandžio 4 d. Vilniaus švietimo apygardos mokyklų valdymo taisyklėmis. Pagal šias taisykles 1864 m. uždarytos visos nevalstybinės (taip pat ir katalikų parapinės) mokyklos. Mokymas lietuvių kalba visiškai uždraustas Vilniaus gubernijoje, o Kauno gubernijoje leista naudoti tik kaip pagalbinę kalbą pirmaisiais metais. Uždrausta visa spauda lietuvių kalba (lotyniškais rašmenimis), išskyrus kirilica parašytus maldaknyges ir elementorius.
O ar draudė lenkiškai kalbėt?

Irgi negirdėjau neskaičiau, kad būtų draudę.

Štai jums ir Sukilimų Paradoksas:

Sukilimai prasideda Varšuvoj, o baudžia Vilniuj, ir ne lenkus, o lietuvius.

Nepaaiškinama?

Visus sukilėlius vadinome paliokais LTR(Al).

Kokia gi kalba jie ten, Paliose, kalbėjo?

Lenkiškai ar lietuviškai?

Ar, kaip dabar vadina, baltarusiškai?

Matyt, žiūrint, kada.

Pamiršom 1794 m. sukilimą (Kosciuškos sukilimą) – sukilimą Lenkijoje ir Lietuvoje prieš Rusijos imperiją ir Prūsijos karalystę, vadovaujamas Tado Kosciuškos, iš Brastos kilusio.

Šitos Brastos.

2 komentarai:

Zenonas rašė...

В кармане у Палиокаса был найден камень весом в 10 фунтов. Ir taip istorija kartojasi - į nuovadą jį ir vėl. Ir bendrai atsargiau - jis akmenų visada vežiojasi savo bagažinėje.
Liachi i paliachi, toje valstybėje tik dvi tautos. Kas yra kuris - žodynai geriau žino.

Zenonas rašė...

Praleidau žodį gyvena dvi tautos. Kitos - parazituoja.