2013-04-21

Pigūs kiaušiniai

Pirkau pigių lenkiškų kiaušinių po du litu už desėtką, ekonomikos meistrei pasigyriau, kad, matyt, dėl šios akcijos jie, akcijiniai, pigūs "Maximoj".

Išgirdau aiškinimą apie masto ekonomiją, ribinius pelną, kaštus bei pajamas.

Šitą jau buvau pastebėjęs - pačios kieme besiganančios, "naminės" vištos deda brangesnius kiaušinius.


Nėra masto.


Mastas mikroekonomikoj svarbus dalykas, žinoma, bet apie jį nekalbėsiu.

Apie ribinius dalykus, vis tik, pašnekėsiu.

riba (syn.: siena, slenkstis, ežia, šonkaulis)
Matematikai riba vadina "pastovųjį dydį, prie kurio artėja kintamasis dydis, priklausomas nuo kito kintamojo dydžio".

Kaip tada patinka ekonomikos meistrų ribinius pelną, kaštus bei pajamos?

Маржинальная прибыль.

Marginal profit.

Marginalai kažkokie....

marginalas,
žmogus, kuris yra už kritinės ribos ir kuris realiai negali integruotis.

integr|uoti, integruoja, integravo
1. jungti į visumą. sngr.

Kaip kad mano išsilavinęs švogeris kartais paklausia: ar gerai sekasi integruotis į namus?

Kur tau tokiam beprotnamy seksis!

Mūsiškiai ekonomistai, tų marginalinių dalykų know-how, suprantama, iš užsienio, kuris mums padeda, gavo - negi patys sugebės sugalvoti; ir išvertė kaip "ribinius" - kad galėtume integruotis.

Tai ir paklauskime užsieninių marginalijų išradėjų.

Vėl ne tas?

In microeconomics, marginal profit is the term used to refer to the difference between the marginal cost and the marginal revenue for producing one additional unit of production.

Marginal profit is the difference between a firm's marginal revenue (MR) and marginal cost(MC)

Kreivės.

Tiesios kreivės vadinamos tiesėmis.

Prisiminkim.

Ribinis pelnas
Pelno pasikeitimas padidinus gamybos apimtį vienu vienetu. 

Ribinės pajamos
Bendrųjų pajamų pasikeitimas pardavus papildomą prekės vienetą. 

Ribiniai kaštai
Bendrųjų kaštų pokytis padidinus gaminamų produktų skaičių vienu vienetu.

RPe = RPa - RKa ,

kaip kad matot.

Paprasta.

O kaip suskaičiuot RPa ir RKa, arba, jei vadint angliškai, MR and MC?

What is the formula for marginal cost?

MC=dTC(Q)/dQ

You differentiate the Total Cost equation by Quantity

What is the formula for marginal revenue

Mathematically:

 MR=dTR(Q)/dQ,

e.i. MR is the first derivative of the total revenue function TR(Q) with respect to Q.

Nagi, matematikai!

MP=MR-MC=dTC(Q)/dQ-dTR(Q)/dQ=d/dQ[TR(Q)-TC(Q)]=d/dQP(Q)

Eὕρηκα!

Marginalinis Ribinis pelnas yra pelno išvestinė!

Kam mums tas Q, mes argumentą žymim x, funkciją f(x), išvestinę f'(x).

Gavom unikalią formulę:

f(x+1)-f(x)=f'(x)
Gražu.

Tik neteisinga....

Tik tiesinei funkcijai teisinga.

Mėgstat bananus?

Matematikos uždaviniai būna tiesiniai ir netiesiniai, panašiai kaip kad Visata susideda iš bananų ir nebananų.

Kad jį kur, Teilorą...

f(x)=

f(a)+\frac {f'(a)}{1!} (x-a)+ \frac{f''(a)}{2!} (x-a)^2+\frac{f^{(3)}(a)}{3!}(x-a)^3+ \cdots.

Parašykit šioj formulėj x+1 vietoj x, x vietoj a, pirmąjį dešiniosios pusės narį perkelkit kairiojon lygybės pusėn ir palyginkit su mūsų ekonomistų (dar ir paslėptąja!) "unikaliąją formule".

Ką darysit su antrosios, trečiosios ir kitų išvestinių reikšmėmis, padalintomis iš faktorialo, juk

(x-a)^n=((x+1)-x)^n=1^n=1?   

Bananai...

P.S. Tik paskelbiau šį rašinį, ir "Klasikos" radijas iškart pranešė, kad pasaulyje trūksta kvalifikuotų mokytojų.

Taipogi pasakė, kad mūsų Ministras Pirmininkas išvyko Kipran, kur su eurokolegom aiškinsis, ką gali daryti gyventojai griežtojo taupymo laikotarpiu.

Ką gali ką gali...

Kiaušinius pigint gali, lenkiškus!

P.P.S. Sakykit, kuriems galams gudročiams ekonomistams prireikė funkcijos išvestinę, derivative, "marginal function" vardu pavadinti?

O šito išmintingojo užsieninio termino vertėjai "ant lietuviško liežuvio" - ar daugel prakaito išliejo, pakolei tai funkcijos išvestinei "ribinės funkcijos" vardą prikergė?

O matematiką išmanantieji ir "ribines funkcijas" studentams galvosna kišantieji, bet apie bananus nepasakantieji -  ar ne dėl trupinio aukso, gardaus valgio šaukšto tamistos šitaip?

3 komentarai:

audrius rašė...

Kokia formulė ar matematinė, loginė lygtimi galima išreikšti kalbinę formą ar tiksliau veikos kryptį apibrėžtą kalbos gamtoje "kirsk mišką" ?


Draugų pokalbiai kryptingi, o gal ir nelabai tiesūs, ieškant sprendimų esamoje probleminėje padėtyje. Pilotai akli, o keleiviai dar neapsisprendę kada, kam ir ką šaukti. Pastebėjau, kad tas dabar totaliai visur vyksta, tad vengiu gundančių pasiskraidymų pigiom avialinijom, o verčiau renkuos pasibuvimą miške kur gamta autopilotuoja visą aplinką:)

Tema pokalbio:
Chevronas perka vyriasybės narius už 10milijonų eurų /iš patikimų šaltinių/
.....
Aš esu prieš skalūnines dujas, bet paskaičiuokime, kiek VISI galėtume turėti, jei aukščiausias pareigas užimantys asmenys neparsiduotų už saldainių popierėlius...

ar Lietuvos biudžetas išvis gaus ką nors tiesiogiai? pavyzdžiui 650 LTL nuo 1000 kubinio ? Ar tik kalbama apie mistinius darbo vietų kūrimus. ir sutartyje įtraukiamas punktas, kad kompanijai nebus pateiktas ieškinys dėl ekologinės žalos... kažkas panašaus, kaip buvo nupirkta Mažeikių nafta, kada buvo išrašytas čekis, bet į pardavimo sąlygas buvo įtraukta sąlyga, kad jis nekada nebus pateiktas apmokėti...

Internete žiūrėjau kažkokią diskusiją, berods Lietuvos žemės pardavimo užsieniečiams klausimu, kur buvo pasakyta, kad 2003? metais A.Sakalo teikimu buvo pakeistas Lietuvos konstitucijos straipsnis, kur teigiama, kad Lietuvos gelmių turtai ir vandenys priklauso Lietuvos žmonėms... dabar tas punktas panaikintas ar pakeistas ar nebėra tokios formuluotės... Gal verta prie jos grįžti... Ar bent mokesčius sutvarkyti taip, kad bent 50% +1LTL tarifas nuo gamtos išteklių būtų pervedamas į Lietuvos biudžetą. Tai tikrai labai mažas tarifas, nes , pavyzdžiui, daugelis įmonių dirba su 3-5-10-15 proc. pelno maržomis.

o čia pavyzdys, koks didelis skirtumas tarp 1 LTL ir 1% : 2013 m. sausio mėn. 1300 Lt kainą už 1000 kub. m. dujų, Šilutės-Tauragės ploto skalūnų dujų sąlyginė vertė (10 proc.) sudarytų apie 104 mlrd. Lt

Taigi geros dujos tiek kainuoja. Jei mokėsim tokią kainą už 1000 m3, o šilumos gausim per pus mažiau, tai už dujas permokėsim 500 000 000 000 litų, o valdžia su parazituojančiu elektoratu, kas ir sudaro valstybę, gaus legalų atkatą 10% na ir dar centukų dovanų juodais. Kiti likę už borto, turės suktis, kad atidirbtų tą skirtumą, tik klausimas kam jie dirbs ir ką, už ką kurs, .....?

lietuviams!!Kaip galima parduoti tai ko nesukurei, tai kas buvo prieš ir liks po? Kaip galima nuodyti tai kuom gyveni ir kuom gyvas tavo maistas? Ar tai ne pats aukščiausias lygis žmogaus išsivystymo debilu? Jie gavo atlygiu gražiausias sodybas su ežerais ir arteziniais grežiniais aukštaitijos nacionaliniam parke su vietiniais baudžiauninkais už išparduotą Lietuvos ūkį, žmones, kultūra, turtus, liuosybę, sarmatą, tad beliko parduot žemę ir užnuodyt vandenį, kad tik ilgiau pratempti, tačiau kiek betempsi, beatidėliosi -nuo gyvenimo nepasislepsi, nei kas iš vaikaičių nuo tų prakeikimų pabėgs. Mes esam viena, vienas vanduo, vienas molis gyvenimo tekmėje.

.....i, esmė kas yra kas ir iš kieno bokšto žiurime. Seimunai, šeimūnai davę priesaiką, jos kaip tik nelaužo, darniai daboja, saugo ir gina tą kam prisiekė, teisiog anoj pusėje, paraleliniam pasaulyje ar dar kaip jį bepavadintume yra jie politiškai aktyvūs, politkorektiški, rinktiniai, tikrieji lietuvos piliečiai, šeima, el'litas, dievo paskirtieji, sąmoningiejii-aktyvūs-bendruom enės sandaranariai ir tt, o kiti už sienos liaudis, manta jų, sielų-sylos vienetai priklausantys tikriesiems lietuviams pavadinimu man tą- tau tą, ganoma banda, el'litojėgosratas supantis ir maitinantis piliečius(elekt oratas),,, Tai va reikalas tolis, kad pilies rumuose priesaika vykdoma ir galit pastebėti, jei pažžiūrėsite į visą tai tiesiai kaip yra, kad su jų priesaika ir kam prisiekė viskas tvarkoj, o jei kas nevykdo priesaikos yra šalinamas ar naikinamas!

....

audrius rašė...


.... As issakiau savo nuomone ir pagrindziau kodel ir tai akivaizdu visiems, o Tavo nuomone dviprasmiska ir klaidinanti ir paprastas zmogelis nesupras kas ir kaip.Mano paziuros is liaudies puses,bet ne is nusikalteliu,nes tai pries mano isitikinimus ir pries ta priesaikos teksta,todel reikia isdetyti suprantamai visiems.

Raktiniai žodžiai: Lietuvanija tautorija, letavija teutonija, herkus mantas, aleksandras didžiusysys, sarmatija, lyta rasa, lituva rasų,..., lituania minus 600 jorių lietųvijų rasų ir rosija minus 1250 jar litvin rasy, nu į dar keletas bendro, bei esminio išsilavinimo raktažodžių sodnai sudėt, sukurt ar kaip nūnai vadina kodui nulaužti.
Matai, .., kame bėda. Tu matai iš savo varpinės, o kiti mato iš savo. Jei nematoma bendras vaizdas, tikrovė, tai tarp atsiskyrusių įvyksta kova, pasmerkimas ir vergavimas vienas kito atžvilgiu. Tauta ir Lietvičiai vienas kitą pasmerkia, nors iš tikro tokių darinių ant žemės neegzistuoja, išskirus prisigalvojimus, bei juos pažymėjus kaip tikra TAU TĄ MAN TĄ. Audriaus nekišk nei į tą matą, nei į tą matą, tuo labiau visai neprieko asmenybės, nes susiasmeninimas ir daro tas atskirtis. Tiesa, kaip sakoma, kažkur per viduriuka. Audra kai eina, šluodama žemę nuo nečysčių tyrindama ją, tai besisukdama sukuriu vietą šluoja į skirtingas puses, bet ciklono akyje tvyro ramybė, kaip ir už audros rato. Audrą sukuria priešprieša, kaip ir meilė kuria priešpriešais(šalia, susiliejant,,). Jei pasprukai nuo audros, pasislėpei, tai išgyvenai, vėl likai vėlykas(gamta vėlyka, didi). Jei tave itraukė audros sukurys ir tave pasirinko atmonyti nuo kančios, vajaus, karo vienas prieš tą patį, tai tada laikaisi viduryje ir atmonyji monus kuriančius karą, naikinančius visa aplinkui.
Jei tau pasakysiu kirsk mišką ir ten pamatysi tiesą, tai man atsakysi, kad medę reikia saugotį, negalima medžių, miško kirstį, net nevalia į šventą girią užitį ir trikdyti miškos ramybės net nešvaria mintimis, o galima tik melstis ir grožėtis iš fasado, bei džiaugtis ir didžiuotis savo tyru dvasingumu, pozytivumu ar dar kokiu iškrypimu. Jei pasakysi tiems kurie kirviais apsikarstę pilyje, rūmuose sėdi ir lietuvos tautą daboja, kad kirstų miška tiesiai kur tiesa parodys nuo ko gintis, tai jie puls su kirviais ir iškirs visą mišką, bet tiesos neras. Tada vieni už tvoros ir vieni už tvoros iš pykčio puls ieškotį kaltų. Vieni kaltins vienus anoj pusėje, kad neapsaugojo miško kur slėpėsi tiesa, o tie kur saugot tiesą su mišku buvo išrinkti, bet bandydami apginti tiesą ir jos ieškodami iškirto mišką, kur jos nerado puls nevykusią tautą kuri pražiopsojo tiesą buvusią miške ir ją kažkas iš rytų ar vakarų ją pavogė. Ir vieni ir vieni anoj pusėje tvoros šaukė, buvo vajus galvose ir negirdėjo apart savęs tiesos, kad reikia KIRST MIŠKĄ TIESIAI LINK VARTŲ TVOROJE KUR IR RASIT TIESĄ PRIEŠ SAVE TUOSE VARTUOSE, KURIUOS DABOJA MIŠKAS!

Matai pats įvardyjai, kad tau tas kaltės kryžius liaudies nešamas kančiose, kurio neatsisakysiu ir neišduosiu kenčiančių kentėdamas su jais! Tavo tiesa ir tavo pasirinkimas, tad aš pasitraukiu šonan ir duodu kelia ggyvulių su taurais tarp ragų bandai ir sveikinu banditus su laba diena, kurie gina bandą nežinomais keliais, atlikdami savo didžią vyčių pareigą! Ką bepridursi. Laba pagada. Piemenų dainos su ristynėmis, ragų dužiai tarp galvavijų kaktų..., gražu...., gamta šaukia, pavasaris, meilė...;)

audrius rašė...

Jei kas neapsakoma žodžiais, tai ką čia bepadės skaičiai, formulės, lygtys. Kaip sulyginti skirtingus, jei ju lyčių skirtingumas suliejamas sukuria kuriniją.
Man nesigauna užrašyt. Matyt, kad ne profesionalas toje srityje ar tiesiog matematika tik atskiroms delionės dėmėms sujung skirta, kaip ir sausa logika. Ar čia proto ir logikos riba, o toliau kito prado jėgų reikia visko apjungimui?