2013-12-04

Mažoji Britanija

Didžiosios Britanijos premjerui Davidui Cameronui trečiadienį, paskutinę jo vizito Kinijoje dieną, buvo pateikti reikalavimai grąžinti neįkainojamas vertybes, kurias britų pajėgos pagrobė Pekine XIX amžiuje.

Premjeras praeitą penktadienį atsidarė paskyrą Kinijos socialiniame tinkle „Sina Weibo“, panašiame į „Twitter“, kuri iki trečiadienio įgijo per 230 tūkst. sekėjų.

Premjeras paragino internautus užduoti klausimų, tvirtindamas, kad sieks į juos atsakyti per savo vizitą.

Vieną iš populiariausių klausimų pateikė autoritetinga idėjų kalvė – Kinijos tarptautinių ekonomikos ryšių centras – vadovaujamas buvusio vicepremjero Zeng Peiyano. Jame taip pat dirba daug aukštų vyriausybės pareigūnų ir iškilių ekonomistų.

„Kada Britanija grąžins neteisėtai pagrobtus dirbinius?“ – paklausė organizacija, turėdama omenyje 23 tūkst. Britų muziejuje saugomų daiktų, kurie buvo pagrobti Britanijos armijos ekspedicinio korpuso, priklausiusio Aštuonių valstybių aljansui, numalšinusiam Boksininkų sukilimą. Tie XIX amžiaus pabaigoje apėmę neramumai buvo išprovokuoti Europos imperinių galybių skverbimosi į Kiniją.Nors Londonas premjero viešnagę vadina prekybos plėtros misija, daugelis apžvalgininkų ją laiko mėginimu bent iš dalies atitaisyti žalą, kurią patyrė Kinijos ir Britanijos ryšiai.

Tačiau vienas įtakingas valstybinis dienraštis antradienį aštriai kritikavo D.Cameroną, savo vedamajame, pavadintame „Kinija nepasiduos Camerono „nuoširdumui“, pareiškęs, kad Britanija turėtų pripažinti nebesanti pasaulio galybė – veikiau „tiesiog sena Europos valstybė, tinkamiausia kelionėms ir studijoms“.

Kalbėdamas G20 viršūnių susitikime, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino Didžiąją Britaniją „mažyte sala“. Niekas į ją nekreipia dėmesio, išskyrus Rusijos „oligarchus, nupirkusius „Chelsea“, pareiškė jo spaudos atstovas. Į šį sąrašą galima taip pat įtraukti kazachus, azerbaidžaniečius, malaiziečius, kinus, indus ir netgi graikus su italais, kurie vis dar nusitaikę į Londoną, bandydami jį supirkti.




Komentarų nėra: