2013-12-02

Lietuvos politika ir ekonomika

Pirmininkaujam.

Tarp Europos galingųjų besisukinėjusiems Lietuvos pilietikams politikams šiomis dienomis ant žemės teko nusileisti ir dėl nelaimės kaimyninėje Latvijoje.

Po daugiau nei pusšimčio žmonių gyvybę nusinešusios prekybos centro „Maxima“ griūties Rygoje atsistatydino Latvijos vyriausybė. Daugelis stebėjosi tokiu netikėtu žingsniu, buvo girdėti ir įvairiausių svarstymų.

Latvijoje atmosfera tebekaista, o pykčio žiežirbos lekia ir į Lietuvą.

Policija jau krečia visų su griuvusiu pastatu susijusių verslininkų biurus, specialistai teigia, kad pastatas buvo suręstas aplaidžiai.

Žibalo į ugnį šliūkštelėjo ir pati „Maxima“.

Iš pradžių jos atstovai kažkodėl nutylėjo, kad bendrovė ne nuomojasi tą sugriuvusį pastatą, o yra jo savininkė.

Negana to, pats „Maxima Latvija“ vadovas G.Jasinskas garsiai pareiškė nejaučiąs jokios kaltės dėl tragedijos ir pridūrė, jog trauktis turi tik tie, kurie kalti.

Po tokių neapgalvotų lietuvių verslininkų veiksmų ir žodžių kilus aukščiausių Latvijos politikų ir visuomenės pasipiktinimui, konfliktą teko glaistyti net Lietuvos valdžios atstovams.

Latvių skubiai atsiprašė užsienio reikalų ministras L.Linkevičius, o prezidentė D.Grybauskaitė turėjo asmeniškai išklausyti Vilniuje viešėjusio A.Bėrzinio priekaištus.

Progą pasireikšti – užjausti kaimynus ir jų atsiprašyti – vėl turėjo ir L.Graužinienė, kuri pastarosiomis dienomis kaip tik lankėsi Rygoje.

Nieko keista, kad „Maximos“ akcininkai pagaliau buvo priversti G.Jasinskui parodyti duris. Ar ne per vėlai žengtas toks žingsnis?

Be abejo, Lietuvos verslo milžinė bandys taisyti Latvijoje susvyravusį savo autoritetą.

Visai Lietuvos politikai ir ekonomikai svarbu, kad tai įvyktų kuo greičiau.*

*Iki Rygos tragedijos dar daugiau negu savaitė...

Vasarą Vilniuje viešėjęs Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas (Joachima Gaukas) ketvirtadienį pagyrė buvusios Lietuvos vyriausybės vykdytą taupymo politiką, kurios imtasi krizės metu.


Čia gi referendūmo, kuriam surengti parašai surinkti, atgarsiai: rajoninis Vokietijos laikraštis tituliniame puslapyje rašo apie bankų ir investicinių fondų suaktyvėjimų spekuliuojant dirbama ir miškų žeme, ... tie bankai fondai ne tik Vokietijos smulkiesiems ūkininkams kiša pagalius į ratus, bet yra itin susidomeję s u s t i p r i n t u žemių supirkimu Baltijos šalyse.


Komentarų nėra: