2013-12-03

Tarptautinė teisė

Lie­tu­vos prem­je­ras tei­gia, jog Lie­tu­vai bū­tų ne­įma­no­ma pa­keis­ti tarp­tau­ti­nes su­tar­tis, sie­kiant užd­raus­ti že­mės par­da­vi­mą už­sie­nie­čiams.

Europos Sąjungos teisės specialistas Ignas Vėgėlė 15min.lt sakė, kad, referendumo iniciatorių sėkmės atveju, tereiktų Europos Komisijos kreipimosi į ES Teisingumo Teismą, ir šią normą turėtume pakeisti.

„Net jeigu ir pakeistume Konstituciją, tai nepakeistų mūsų įsipareigojimų ES. Kitaip tariant, Lietuva yra įsipareigojusi užtikrinti visas keturias laisves, taip pat – laisvą kapitalo judėjimą, kuriam priskiriamas ir žemės įsigijimas“, – pabrėžė I.Vėgėlė.

Pašnekovas pridūrė, kad ES turi teisę reikalauti, kad būtų laikomasi duotų įsipareigojimų, be to, ji gali imtis finansinių sankcijų prieš valstybę narę dėl sutarties nevykdymo. Tai yra numatyta stojimo į ES sutartyje ir sutartyje dėl ES veikimo.

Ignas Vėgėlė (g. 1975 m. liepos 22 d. Vilniuje) – teisininkas, teisėtyrininkas tarptautininkas, europeistas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius, advokatas.

Studijavo Europos Sąjungos teisę – Danijos Karališkoje užsienio reikalų ministerijoje bei kitose užsienio šalių institucijose bei įstaigose!

Gal neužverbavo kryžiuočių palikuonys...

O jei?

Ignas Vėgėlė daugiau nei dešimtį metų dirba teisininko darbą. Jis yra dirbęs teisininko asistentu advokatų kontoroje Foresta Verslo teisės grupė ir teisininku tarptautinėje audito bendrovėje „KPGM Lietuva". 2002 metais jis buvo pripažintas advokatu. Šiuo metu yra advokatų kontoros LawHouse partneris.

Visame pasaulyje veikiančius apsukrius verslininkus mokesčių klausimais konsultuoja keturios firmos („PricewaterhouseCoopers", „Deloitte Touche Tohmatsu", KPMG ir „Ernst & Young"), įsikūrusios šiuolaikiniuose Džordžtauno Džordžtauno dangoraižiuose. Jų teisininkai puikiai išmano pinigų plovimą kontroliuojančius įstatymus.

Stojimo dokumentus sudaro Stojimo į ES sutartis bei ją lydintys dokumentai - Baigiamasis aktas bei šalių deklaracijos. Visus stojimo dokumentus sudaro apie 6000 puslapių. Dokumentuose užfiksuotos visos šalių kandidačių narystės sąlygos, prisiimti įsipareigojimai, išsiderėti pereinamieji laikotarpiai, ES sutarčių pataisos. Sutartis yra viena visoms naujoms valstybėms narėms.

Kai tik surasite, perskaitykite

Kas link žemės ūkio paskirties žemės nepardavimo užsieniečiams:



Lietuva buvo pakviesta pradėti derybas 1999 m. kartu su kitomis vadinamosios antrosios grupės valstybėmis kandidatėmis (Latvija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija). Buvo atskirai derėtasi dėl 31 derybinio skyriaus, nuožemės ūkio iki telekomunikacijų.

Stojimo derybos buvo oficialiai baigtos 2002 m. gruodžio 12-13 d. Kopenhagoje vykusiame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Čekijos Respublikos, Estijos, Kipro, Latvijos, Lietuvos, Vengrijos, Maltos, Lenkijos, Slovėnijos ir Slovakijos stojimas sutartis (2003) (nėra lietuviškai:()

Viena sutartis Čekijos Respublikai, Estijai, Kiprui, Latvijai, Lietuvai, Vengrijai, Maltai, Lenkijai, Slovėnijai ir Slovakijai.

1. Šia Sutartimi Čekijos Respublika, Estijos Respublika, Kipro Respublika, Latvijos Respublika, Lietuvos Respublika, Vengrijos Respublika, Maltos Respublika, Lenkijos Respublika, Slovėnijos Respublika ir Slovakijos Respublika tampa Europos Sąjungos narėmis ir Sutarčių, kuriomis yra grindžiama Europos Sąjunga, su pakeitimais ar papildymais, šalimis (paskaitykit ir daugiau - juk .http://eur-lex.europa.eu Oficialusis leidinys L 236 , 23/09/2003 p. 0017 - 0930)

Pašnekovas pridūrė, kad ES turi teisę reikalauti, kad būtų laikomasi duotų įsipareigojimų, be to, ji gali imtis finansinių sankcijų prieš valstybę narę dėl sutarties nevykdymo. Tai yra numatyta stojimo į ES sutartyje ir sutartyje dėl ES veikimo.


Vengrija pernai priėmė konstitucijos pataisą, draudžiančią užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties sklypų.

Jau, tur būt, nebe Europos Sąjungoje Atilos palikuonys...




1 komentaras:

Zenonas rašė...

Eurosojuzas dotuoja išmokomis savo žemės ūkį, kad tie galėtų pigiau įsigyti žemės kitose šalyse. Dempinguoja žemės produktų kainas užmaskuotai. O Lietuva lygiaverčių išmokų dar taip ir negavo. taigi, tuo pagrindu galima atidėt vėlesniam laikui, kai žemės ūkio kompensacijas išlygins ir dar grąžins neišmokėtą jų dalį. tai užruks dar 20 metų - o per tą laiką gal išstosim išb tos velnio sąjungos.