2015-07-08

Montė, Žalgiris ir kapos

Mindaugo karūnavimo diena simboliškai žymi Lietuvos įstojimo į Europos civilizacijos pradžią.

Kur Montė?
Apsikrikštijusio Lietuvos valdovo karūnavimas šiandien galėtų būti palyginamas su valstybės priėmimu į Europos Sąjungą. Mindaugo Lietuva formaliai tapo tolimiausia Bažnyčios ir Šventosios Romos imperijos pavaldine Rytuose. Nors realiai tiek Mindaugas, tiek kiti karaliai buvo daugiau ar mažiau nepriklausomi, visi jie imitavo Imperijos provincijų valdytojus, paklūstančius popiežiui ir imperatoriui.

Nepaisant vėlesnio atsimetimo, Lietuva tada tapo paskutine svarbesne valstybe, kuri bent jau valdovų lygmenyje įsipareigojo krikščionybės tvarkai.

Kur Žalgiris?
Šiandien po kelių netrumpų pertraukų Lietuva ir vėl yra Europoje. Tūkstančius trunkantį Europos, o kartu ir visos žmonijos vienijimo projektą dabar tęsia Europos Sąjunga. Tiesa, kitaip nei 1253 m., mūsų dienų Europa ne sveikina naująją jos narę, o gali atsisveikinti su ta, kurioje ir prasidėjo Europos civilizacijos istorija.

Tiek Mindaugo Europoje, tiek daugelyje kitų amžių pasirinkimas būtų aiškus: ištisą tūkstantmetį Europos valstybes valdė paneuropietiškas aristokratų luomas, kurį vienijo panašūs įsitikinimai bei gyvenimo būdas. Tuo metu atskirose valstybėse gyvenantys valstiečiai savo papročiais ir pažiūromis smarkiai skyrėsi.

O kur gi

kapos?

Komentarų nėra: