2017-01-05

Mafija Lietuvoje


Tikrai?
Mafija.

Mafija nemirtinga!

Bronius Bradauskas apie sūnų:*
„Sakiau jam nebūti VMI vadovu“

Jo tėvas, buvęs ilgametis Seimo narys socialdemokratas B.Bradauskas sakė, kad ši žinia buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

Jis pasakojo nieko nežinantis apie susidariusią situaciją ir su sūnumi Dainoru kalbėjęs pirmadienį. Tądien jis tėvui pasigyrė: „Įvykdėme biudžetą, priverčiau stambiuosius mokėti mokesčius.“

Tada B.Bradauskas patarė sūnui būti atsargiam, kad tie stambieji** keršydami nepakištų kojos. „Jis mane ramino, sakė: „Tėti, aš su jais pakariausiu.“ Va, pakariavo“, – sakė B.Bradauskas.

Dar 2015 metų balandį, kai tik pradėjo eiti naujas pareigas, D.Bradauskas portalui lrytas.lt teigė, kad ketina labiau domėtis užsienyje pinigus laikančių turtuolių pajamomis.

B.Bradauskas pasakojo nenorėjęs, kad sūnus eitų VMI vadovo pareigas, ir ne kartą jam tai sakęs, tačiau sūnus neklausęs. „Aš jam sakiau nekariauti, nes mafija visada stipresnė***. Jis neklausė manęs. Neklausė ir tada, kai sakiau neiti į viršininkus, sakiau dirbti, kur dirbo pavaduotoju, ir tiek. O jis man sakė, kad reikia tvarką daryti, bet kaip vienas žmogus tą tvarką padarys? Aš nenorėjau, kad jis būtų VMI viršininkas, nes matau ir žinau, kas dedasi. Pažįstu savo sūnaus charakterį ir žinojau, kad jis kariaus, bet nebūtinai iš to karo išeis kaip nugalėtojas“, – apie sūnų kalbėjo B.Bradauskas.
Po pokalbio su sūnumi B.Bradauskas sakė, kad D.Bradauskas jaudinasi ir yra labai liūdnas dėl susiklosčiusios situacijos. Tiesa, neslėpė, kad sūnus turi savo versiją.

„Pats nežino, iš kur tie kaltinimai, tik spėja, kad tai yra „VP Market“**** tarpusavio kovos, nes viena pusė, tik nežinau kuri – ar Nerijaus Numavičiaus*****, ar Mindaugo Marcinkevičiaus******, kreipėsi į VMI, norėdama inspekcijos rankomis sutvarkyti savo vidinius reikalus.

Kadangi Mokesčių inspekcija atsisakė tai daryti, patikrino ir nerado preteksto imtis kitų veiksmų, nes tai ne jų reikalai, tai, kaip sūnus spėja, kažkuri pusė jį apskundė STT ar kur, aš nežinau“, – pasakojo B.Bradauskas.

Pats D.Bradauskas naujienų agentūrai BNS situaciją žadėjo plačiau pakomentuoti pirmadienį. Jis teigė norįs susipažinti su visa medžiaga.

O ką KoMentai?

Štai ką:
* Pranešimas apie tai, kad tiriama „korupcinio pobūdžio“ D.Bradausko veikla, žiniasklaidos priemones pasiekė trečiadienio pavakare. Finansų ministras Vilius Šapoka pareiškė, kad D.Bradauskas nušalinamas nuo VMI vadovo pareigų, o nuo ketvirtadienio institucijai laikinai vadovaus vienas iš jo pavaduotojų. Laikinai inspekcijai vadovauti paskirtas jos viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

Šis pranešimas sukėlė ne tik didelį rezonansą, bet ir dar daugiau klausimų. Finansų ministerija rėmėsi Specialiųjų tyrimų tarnybų (STT) suteikta informacija. STT pareigūnai suskubo patikslinti, kad D.Bradauskas nepadarė jokio nusikaltimo, bet galėjo padaryti drausminį nusižengimą. Kaip šis drausminis nusižengimas susijęs su korupcine veikla, patikslinta nebuvo.

Nepaisant didžiulio žiniasklaidos dėmesio, ketvirtadienį situacija aiškesnė netapo. Greičiau atvirkščiai. Finansų ministerijos atstovai, su kuriais susisiekė 15min, dar kartą patikino, kad tyrimo komentuoti negali, o apie jo rezultatus bus pranešta jį baigus. Kokiais nusižengimais įtariamas D.Bradauskas, nepatikslino ir finansų ministras V.Šapoka.

VMI darbuotojai 15min sakė iki šiol negavę jokios informacijos, dėl kokių konkrečiai pažeidimų pradėtas Finansų ministerijos tyrimas. Su D.Bradausku bendravę asmenys teigė, kad jam pradėtas tyrimas ir išplatinta informacija apie galimą korupciją yra staigmena. Šiuo metu nedarbingumo lapelį turintis ir namie besigydantis D.Bradauskas žiniasklaidai taip pat teigė nežinąs, kuo yra kaltinamas.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis situacijos taip pat plačiau nekomentavo. Jo atstovas Tomas Beržinskas nurodė, kad apie Finansų ministerijos pradėtą tyrimą jam pranešta ir bus priimti „reikiami sprendimai“.

Seimo kuluaruose netyla kalbos, kad kilęs skandalas gali būti visiškai neadekvatus galimiems pažeidimams. Drausminės nuobaudos gali būti skiriamos už įvairiausius nusižengimus, todėl itin keistai atrodo iki šiol slepiama informacija, kokie D.Bradausko veiksmai tiriami ir kaip jie susiję su korupcija.

Buvusi finansų ministrė, socialdemokratė Rasa Budbergytė 15min teigė, kad tokia situacija stebina.

„Kai dirbau finansų ministre, nesu gavus jokios neigiamos informacijos apie D.Bradauską. Dabar stebiu situaciją ir ji mane stebina. Nesuprantu, kodėl visuomenei nenurodoma, kas tiriama. Žinoma, nebūtina atskleisti visų tyrimo detalių, jei tai trukdytų jį atlikti, bet pranešus apie nušalinimą, nėra jokių kliūčių paaiškinti, kuo institucijos vadovas įtariamas. Noriu tikėti, kad mes gyvename teisinėje valstybėje“, – teigė ji.

Seimo narys, konservatorius Mykolas Majauskas ketvirtadienį pasiūlė sušaukti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdį, kuriame būtų atsakyta į visuomenei ir politikams kylančius klausimus.

Savo poziciją šiuo klausimų išsakė ir žiniasklaidos atstovai. „Nepažįstu visai D.Bradausko. Suprantu, kad tokios pozicijos valdžios arsenale ir kovose dėl resursų itin svarbios.

Užkliūva vis tas keistas primityvizmas, niekas nežino ir nepaaiškina dorai, ką jis blogo padarė, o pijaro ir reputacijos traiškymo mašina užsukta. Galėtų gerbti visuomenę ir jos teisę žinoti“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė „Žinių radijo“ žurnalistas Aurimas Perednis.

Panašią poziciją socialiniame tinkle išsakė ir jo kolega, naujienų agentūros BNS žurnalistas Artūras Ketlerius: „Kas vyksta iš tikro – neaišku. Sudaromas įspūdis, kad D.Bradauskas buvo korumpuotas, bet įvardintas drausminis nusižengimas kelia abejonių.

Nei premjeras, nei finansų ministras nedetalizuoja, ką gi D.Bradauskas tokio galėjo padaryti. Paimti kyšį? Tuomet STT tirtų tokį nusikaltimą. Pažeisti kažkokią VMI vidinę tvarką? Taip, tuomet jau galima pripaišyti drausminį nusižengimą.

Nenoriu ginti D.Bradausko, bet visa ši istorija kvepia labai keistai. Pasakoma A, bet tylima ir nesakoma B, kiekvienam leidžiant susikurti savo versijų. Aš tikiuosi, kad tokių atvejų, kai vadovai yra kaltinami, bet neįvardijama, kas iš tikro įvyko, tik retės.“

** Sovietmečiu prarasta niša: dėl vienos klaidos Lietuvoje jau nebebus kaip Vakaruose

Ar ne Mūsų Valdžia, po laimėtų rinkimų čiumpanti sau
ne pirmąjį pagal Konstituciją Seimo pirmininko postą, bet trečiąjį - Vyriausybės vadovo - pasistengė, kad nebūtų?
*** Tyrannosaurus Rex

**** Mielieji oligarchai!

***** Mokesčių rezidencija Landynėje

****** Mažylis ir Karlsonas

















Komentarų nėra: