2017-01-04

Hanza

Hanziečių veikla Lietuvoje ypač suklestėjo XV a. viduryje, kai 1445 m. Kaune, dabartiniame Perkūno name, buvo įkurta Hanzos pirklių kontora (faktorija), kuri visą šimtmetį buvo svarbiausia bazė bei prekybinio tranzito punktas Lietuvoje.

Hanzos atstovai kontroliavo užsienio pirklius, tarpininkavo tarp Hanzos ir vietinių pirklių. Hanzos prekybos keliais į LDK buvo gabenama Reino ir Prancūzijos vynas, Anglijos ir Flandrijos gelumbė, Flandrijos ir Pareinės geležies dirbiniai, o iš ŠvedijosRusijos, Livonijos, Lietuvos ir Prūsijos – kailiaivaškaslinaikanapės, javai, medienageležies ir vario rūda, žuvis. Hanzos prekybos monopolis varžė LDK pirklių veiklą. Norėdamas sumažinti sąjungos įtaką Vytautas kvietė į LDK MaskvosGenujostotorių pirklius, bet šie Hanzos konkurencijos neįveikė.

Hanse

both cognate with Old English hōs ‎(companyretinueescorts),[1] all believed to derive from Proto-Germanic*hansō ‎(gatheringcoalitiongang of men) or Proto-Indo-European *ḱómsōd ‎(uniongathering), from Proto-Indo-European *ḱóm ‎(beside, by, with, along) + *sed- ‎(to sit). In reference to the Hanseatic League, via German Hanse.
Cognate with Latin consilium ‎(council) and Russian сосе́д ‎(sosédneighbor).

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

Hanse ‎(plural Hanses)
  1. (historical) A merchant guildparticularly the Fellowship of London Merchants (the "Old Hanse") given a monopoly on London's foreign trade by the Normans or its successor, the Company of Merchant Adventurers (the "New Hanse"), incorporated in 1497 and chartered under Henry VII and Elizabeth I.
  2. (historical) The rights and privileges of such guildsparticularly their trade monopolies.
  3. (historical) A commercial association of Scottish free burghs in the Middle Ages.[2]
  4. (historical) The Hanseatic League: a commercial association of German towns in the Middle Ages.
  5. (historical) Alternative form of hanse, the fees payable to a Hanse or its guildha

Rašė rašė, o iš kur tas Hanzos vardas, taip ir liko neaišku...

Šitaip sakant teko girdėt Pitery -

Не послать ли нам гонца

За бутылкою винца?

Ganciai...

gañčius (gończy)skalikas, medžioklės šuo: Per vieškelį gañčius kiškį nusivijo. Tai malančius – kad uodegelė, tai būt gañčius. Ne laikas gančiùs lakint, kai reik eit paliuit.

Na, gal ne šunys ton Hanzon susibūrę buvo - bet kad "kojos juos penėjo" - tai jau taip.










Komentarų nėra: