2013-10-11

Mišios ir altorius

Šiandien apie 17:50 per LRT „Klasikos“ radiją to radijo atsikviestas reikalų žinovas pasakojo apie mišias.

Pradėjo nuo altoriaus.

Pasakojo, kad kai kur altorius vadinamas престол ir nupasakojo tosios užstalės ištakas.

Senovėj stalas, sakė, buvęs žemas ir U formos, kurio išorėj priguldavo valgantieji, panašiai kaip simpoziume (mano palyginimas, radijo pašnekovas simpoziumo neminėjo).

Taigi, to U formos stalo išorėje ir priguldavę visi - ir žydai, ir romėnai, o U raidės formos stalo viduriu jiems patiekdavo maistą ir gėrimus.

Kas tokie patiekdavo, nesakė.

Galėjau paskambint radijun ir paklaust - kas tokie patiekdavo, jei visi, ir žydai, ir romėnai, buvo prigulę stalo išorėje - bet neskambinau.

Nes pats susiprotėjau - tie, kas stalą serviravo, tie ir patiekdavo.

...originally "be a slave"...

Tai štai tokios mišių altoriaus ištakos, anot „Klasikos“ radijo atsikviestojo reikalų žinovo.

Kaip?

Kiek tų serviruotojų būta prie to U stalo-altoriaus - daugiau ar mažiau?

„Klasikos“ radijas nustebino laidos pabaigoj paaiškinęs, kad apie mišias ir U-altorių mums pasakojo ne koks religijotyrininkas, o kunigas.

Įdomu, ar žino jis, kad slovėniškai jo titulas - kňaz?

O kad jo lietuviškąjį titulą mums riteriški kryžiuočiai paskolino?

Ir šitai paskolino.

Ir mišiosna tikrai kad atraktyviai kvietė.

Koks gi dabar mūsų mentalinis kubilas?


Vidit ergo Jesus publicanum et quia miserando antque eligendo vidit, ait illi sequere me


2 komentarai:

audrius rašė...

Na va kaip gražiai atitinka skaičių dėlionė vardinėje skaitėje: prie stalo, prestol, stol, stalas, staliukas, sutala, sotala, sudolia, sudalivaviukas,... + altorius, altarija, alkas, alkanas, al'chanas'xan'kanas'candila'candidatas'pienligė''', galkas, aukųras, ..... = prie stalo to rijus alkanas kandžius aukas suneštas done metine, kvartaline-ketvirtine-lygine po pora kojų brandos, darnos, brahmos, brahmanų, būdų aštuonstrypiam ratui, divylika apaštalų, apostolov, a po stalu sėdi bo dvylika mėnesių dešimtinę jų vardu ant to stalo dėk, labui tryliktojo atlyginimo judui, kuris prie stalo kunigauja ar kuniažyviaujasi tarp dyvo dviejų kolonų simbolizuojančių vartus, bratus, du brolius dvynius, alkus.lt, kolonadas, kolonijas, bratus slavų, vergų sylos vartai, tvarto vartai ir ttt, na aišku dar stogai-stogeliai stalai geliniai, dangos, dangelės, dangėlai, asmens sargai, seku ryti, bratva stalina-lenina-mara kasa i atasa kara basą.., anglai, nagai, naglai, nagaliai, nuo galų galios kreivų žydinčių lazdų kurių du pa galiai galias per kūnus laido ir vaisina sėklomis žemę litą...... Na gal gana, bo subatėlė šiandien ir viena diena nedėlioj prieš darbo nedėlę, kai su vanta pertis per tą kūną skirta su batka, su tėvuku,

audrius rašė...

http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Wappen_Landkreis_Cuxhaven.svg

Gražu, ane...?