2014-07-30

Lietuva Jungtinėse Tautose


Rusijos URM primena, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba liepos 21 dieną vienbalsiai priėmė rezoliuciją dėl Ukrainoje sudužusio Malaizijos lėktuvo tarptautinio tyrimo. Joje minimas reikalavimas visoms kariaujančioms šalims nedelsiant nutraukti kovos veiksmus šio lėktuvo kritimo zonoje ir užtikrinti, kad ten galėtų patekti tyrėjai, ESBO specialioji stebėsenos Ukrainoje misijos ir kitų tarptautinių organizacijų atstovai, kad padėtų tyrimui.

„Pažeisdamas šį Saugumo Tarybos reikalavimą Kijevas viešai pareiškė apie ketinimą ginklu perimti lėktuvo kritimo rajono kontrolę ir ėmėsi puolamųjų kovos veiksmų. Todėl keli tarptautinės tyrimo grupės atstovų, esančių Donecke, mėginimai patekti į katastrofos rajoną žlugo“, – pažymima Rusijos URM pranešime.

„Rusijos delegacija JT Saugumo Taryboje liepos 28 dieną nurodė partnerėms akivaizdų faktą, kad Kijevas pažeidžia Tarybos reikalavimus, ir pasiūlė suderinti Saugumo Taryboje pranešimą spaudai; jame primenama apie 2166 rezoliuciją, pirmiausia jos 7-ąjį skirsnį, kuriuo reikalaujama nedelsiant nutraukti kovos veiksmus nuolaužų kritimo zonoje“, – nurodo Rusijos URM.

„Deja, mūsų iniciatyva buvo įžūliai JAV, Didžiosios Britanijos ir Lietuvos atstovų užblokuota“, – sakoma pranešime.

Lietuva yra viena iš 10 nenuolatinių Saugumo Tarybos narių 2014 ir 2015 metais. Saugumo Taryboje Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę.

UNESCO (angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) – Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija.

2011 m. spalio 31 d.
Lietuva pirmadienį balsavo prieš Palestinos narystę UNESCO, taip tapdama viena iš vos 14 valstybių, išsakiusių tokią poziciją. Už Palestinos priėmimą, kuriam labai priešinosi JAV ir Izraelis, balsavo 107 šalys, o 52 susilaikė.

"Lietuva balsavo prieš. Buvo priimtas toks sprendimas Vilniuje", - BNS sakė Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO laikinoji reikalų patikėtinė Violeta Baltrušytė.

Ji sakė negalinti plačiau komentuoti Lietuvos pozicijos.

Kaip BNS sakė konferencijoje Paryžiuje dalyvaujanti Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė, iš ES šalių už Palestinos narystę Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje pasisakė 11 šalių, tiek pat susilaikė, o penkios buvo prieš.

Be Lietuvos, prieš balsavo Čekija, Švedija, Vokietija ir Nyderlandai. Iš kitų įtakingų šalių prieš taip pat pasisakė JAV, Izraelis ir Australija.

Buvo priimtas toks sprendimas Vilniuje...

Ne Kaune.

Kas tas Vilnius?


Komentarų nėra: