2014-12-20

Lietuviška nomenklatūra


nomenklatūra 
1. mokslo, technikos, meno objektų pavadinimų visuma: Anatomijos n. Chemijos n. 
2. gaminių rūšių sarašas. 
3. buhalterijos sąskaitų sąrašas
4. profesijų, specialybių, pareigų ar jas einančių asmenų sarašas

Prastas žodynas.



nomenclature (n.) 

c.1600, "a name," from Middle French nomenclature (16c.), from Latin nomenclatura "calling of names," from nomenclator "namer," from nomen "name" (see name (n.)) +calator "caller, crier," from calare "call out" (see claim (v.)).

Nomenclator in Rome was the title of a steward whose job was to announce visitors, and also of a prompter who helped a stumping politician recall names and pet causes of his constituents. Meaning "list or catalogue of names" first attested 1630s; that of "system of naming" is from 1660s; sense of "terminology of a science" is from 1789.


Kas tokie šį tarptautinį žodį sovietynan atnešė?

Tur būt ne matrosai su šautuvais.

The nomenklatura (Russian: номенклату́раRussian pronunciation: [nəmʲɪnklɐˈturə], Latin: nomenclatura) were a category of people within the Soviet Union and other Eastern Bloc countries who held various key administrative positions in all spheres of those countries' activity: government, industry, agriculture, education, etc., whose positions were granted only with approval by the communist party of each country or region.

Virtually all were members of the Communist Party. Critics of Stalin, such as Milovan Đilas, critically defined them as a new classTrotskyism uses the term caste rather thanclass, because it sees the Soviet Union as a degenerated workers' state, not a new class society. Later developments of Trotsky's theories, notably Tony Cliff's theory of State Capitalism, did refer to the nomenklatura as a new class.

The Russian term is derived from the Latin nomenclatura meaning a list of names.

The term was popularized in the West by the Soviet dissident Michael Voslenski, who in 1970 wrote a book titled Nomenklatura: The Soviet Ruling Class (Russian:Номенклатура. Господствующий класс Сове́тского Сою́за).

Na va - Vakarai nomenklatūrą žino, o nei lietuviškas žodynas, nei lietuviška Wiki - nežino.

Šiandien sukanka 25 metai, kai Lietuvos (TSR) Komunistų partija atsiskyrė nuo Tarybų Sąjungos Komunistų partijos.

Nomenklatūrininkai beveik visi buvo komunistais.

Štai ką ta pačia proga rašė Bronislovas Genzelis:

Įjungus Lietuvą į komunistinės Sovietų Sąjungos sudėtį, joje veikė tie patys veiksniai, kaip ir visoje imperijoje. Imperijos valdymo plonybių negalima suvokti, neaptarus tokio fenomeno kaip nomenklatūra. Nomenklatūrai priklausė visų lygių vadovai (jie galėjo būti ir nepartiniai) ir jie turėjo būti įrašomi į atitinkamus sąrašus ir tvirtinami partijos komitetuose. Nomenklatūrai priklausė tik nedidelė tos partijos narių dalis. Kiti jos nariai jautėsi beteisiai kaip ir visi žmonės.


TSKP žmonės stojo įvairiais sumetimais: vieni tikėjo komunizmo idėjomis; kiti, nematydami kito kelio pasitarnauti savo kraštui, kaip veikti legalioje struktūroje; treti, galvodami, kad komunizmas yra (nors ir strofuota) socialdemokratijos forma, vis dėlto atstovauja dirbančiųjų žmonių interesams; ketvirti, kad taip elgėsi jų kaimynai, bendradarbiai; penkti tikėjo, kad mažosios tautos yra istorijos pasmerktos, dėl to būtina integruotis į didesnes tautas, valstybes, šiuo atveju į Rusiją; šešti dėl asmeninės gerovės. Tai buvo tokie žmonės, kurie buvo pasirengę tarnauti bet kam, kas geriau sumokės.

Pastarosios trys žmonių kategorijos ir buvo pamatiniai nomenklatūros elementai.

...pavyko iš LKP (vėliau ir LDDP) vadovybės eliminuoti sąjūdininkus, iš dalies išsaugoti nomenklatūrą, nesvarbu, ar ji liko tos partijos gretose, ar ne. Kai pajunta valdžios skonį, ji atsiranda ten, kur reikia. Vienu metu nomenklatūrininkai depolitizuojasi, kitu metu vėl partizuojasi. Nomenklatūros liekanos įgijo gražų veidą, kurį ir gavo susijungdama su LSDP.

Gyva lietuviška nomenklatūra, ir ne tik  LSDP.
Žvaigždutę reikia geltonai perdažyt, kaip kad Radvilų erelį - baltai.

Prie žilų kremliaus sienų
Susirinko vaikai
Negrų, turkų, indėnų
Ir lietuvių vaikai.
Jei nebūtų to miesto
Ir žvaigždutės šviesų...
Jei žvaigždutė nešviestų -
Žemėj būtų tamsu.

Komentarų nėra: