2014-12-18

Rideriai

Kryžiaus žygiai – Vakarų Europos riterių karinės kampanijos, vykdytos XI-XVI a. Kryžiaus žygius skelbė arba laimino popiežius, jų tikslas buvo krikščionių ekspansija į kitatikių ir pagonių kraštus. Pirminiai deklaruojami kryžiaus žygių tikslai buvo pagalba Rytų krikščionims kovoje su musulmonaisŠventosios žemės išvadavimas. 

Po Schizmos, matai, stengės  pagalbėt Rytų krikščionims.

Nors pagrindiniai žygių veikėjai buvo popiežius, karaliai ir kiti feodalai, bet jie turėjo daug įtakos ir paprastiems valstiečiamspirkliams, amatininkams.

Bet jie turėjo daug įtakos ir paprastiems valstiečiamspirkliams, amatininkams?


Kaip keista, tiesa?

Kokiu būdu įtakojo?

Riteriški kryžiuočiai!



rìteris sm. (1) DŽ, TrpŽ
1. feodalinėje Europoje – asmuo, priklausantis karių bajorų luomui: Riterių, kunigaikščių žygdarbiai buvo vaizduojami tik tiek, kiek jie kėlė monarchų garbę rš. Prūsijos pasaulietiniai riteriai ir miestiečiai siekė turėti balsą, sprendžiant krašto reikalus rš. Dabar, jei teks man mirti – mirsiu, kaip dera kareiviui, kuris dėvi aukso pentinus ir riterio juostą V.Krėv. ║ kryžiuočių ar kalavijuočių ordino karys grobikas: Jums garbė, kad narsiai lupot riterius prie Saulės S.Nėr. Riterių nei maž n’atbojo, su kryželninkais kovojo KlvD351.
2. pasiaukojantis, kilniaširdis ir taurus žmogus, karžygys: Tokio kito narsaus riterio nėra nei mūsų šaly, nei kitose žemėse V.Krėv.


Etymology



Na taip - rideriai ridena:

Ilgametis Lietuvos rinktinės futbolininkas Deividas Česnauskis „Trakų“ futbolo klubo sezono uždarymo ceremonijoje įšventintas į Trakų riterių ordino riterius.
O kas Trakuos raiti  joja?

Komentarų nėra: