2013-08-18

Skelk skalūną!

Ne ne, ne šitą!

Lietuvai vertėtų išgauti skalūnų naftą, kuri savo sudėtimi beveik nesiskiria nuo įprasto juodojo aukso. Taip tvirtina geologijos ekspertai. Tačiau protestuojama greičiausiai bus ir dėl to, nes skalūnų dujos ir nafta išgaunamos panašiu būdu.

42 milijonai tonų. Mažiausiai tiek galima išgauti skalūnų naftos mūsų šalyje. Estai ją jau seniai eksportuoja ir ketina perdirbti į automobiliams skirtus degalus, rašo „Lietuvos rytas“.

Ne rašo, o reikalą apipavidalina. 

Tačiau Lietuvoje veikiančias gavybos kompanijas kol kas stabdo gyventojų pasipriešinimas, nes ieškant šios naftos irgi reikėtų naudoti chemikalus.


Irgi reikėtų?

75. Estai skalūnus kasa ekskavatoriais karjeruos 2013-08-18 18:00 IP: 84.15.178.229  
Negręžia kilometrinių skylių ir nepumpuoja vandens su chemikalais su spaudimu į jas, tikėdamiesi, kad iš skylių atgal išbėgs kas nors gero, kaip mums siūlo a la "Chevron" "aukštųjų technologijų" gerbėjai.
Kohtla Jarvė.

Kohtla Jervę supa terikonų (kasybos atliekų) „kalnai“


Gražu.

Bet mūsų skalūnai giliai, nepavyks tokių estiškų piramidžių pasidaryt Lietuvoj, matyt.

Kaipgi mums sekasi skelti skalūną, lietuvišką?

Štai kaip.

1. Premjeras vis šneka, kad konkursą laimėjusi/nelaimėjusi  "Chevron" turi susitarti su vietos bendruomenėm - viskas amerikonišku stiliumi.

2. Tuo tarpu kilometrines skyles Lietuvos žemėj ruošias gręžt visai ne amerikoniška "Chevron", o lietuviška UAB „LL investicijos“, kurios tik 50% akcijų turi "Chevron", o likusius 50% akcijų valdo lietuviška gražiu lietuvišku "TAN Oil" vardu pavadinta įmonė".

3. Š.m. balandžio pradžioje „Tan Oil“ iš savo lėšų padidino įstatinį kapitalą nuo 30 tūkst. litų iki 16,187 mln. litų.

Š. m. balandžio 30 dieną „Tan Oil“ akcininkai nusprendė įmonės įstatinį kapitalą sumažinti nuo 16,187 mln. litų iki 30 tūkst. litų, mažinant bendrovės vienos akcijos nominalią vertę nuo 53 958 litų iki 100 litų, pranešė Registrų centras. „Bendrovės įstatinio kapitalo mažinimo tikslas – išmokėti akcininkams bendrovės lėšų“, – skelbia „Tan Oil“.

4. Šių metų pradžioje atplėšus vokus su (tarptautinio) konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais, tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - JAV energetikos įmonė „Chevron“.

5. Kai žemių savininkai pernai rudenį pasirašė sutartis su „LL investicijos“, jie nebuvo įsigilinę į skalūnų dujų gavybą. Dabar žemdirbiai nori garantijų, kad interesai bus apginti“, - lrytui.lt teigė Tauragės rajono meras Pranas Petrošius.

Viarslas!

Tarptautiniam konkurse dalyvavo tik viena įmonė, užtat gal plačiai tarp tautų žinoma.


Tarptautinis konkursas pasibaigs gal šiemet, o sutartys su glūpais būrais - pernai, būsimojo tarptautinio konkurso laimėtojo bendros apdairiai iš anksto su lietuviškuoju partneriu įsteigtos UAB drąsiai pasirašytos .  


Skyles Lietuvos žemėj gręšiančios Lietuvos UAB lietuviškoji pusė balandį - gal kaip tas balundis savo apsisaugojimą nuo būsimų skalūnų skaldymo nemalonumų parepetavo?


Ar tik nebūsim pastatę Lietuvoj daaaug aukštesnės piramidės už estiškas?

Smagu, ar ne?




9 komentarai:

audrius rašė...

O nepolitikas teisus, dalį tiesos pasakęs, kurią dauguma žino:

Nepolitikas:

2013 08 04 18:08

Šitas referndumas : „Žemės nepardavimo užsieniečiams“ yra apgaulė. Paaiškinsiu kodėl. Autoriai pateikė(9 str., bei 147 str.): „Visuotinį referendumą gali skelbti Lietuvos Respublikos Seimas paprasta Seimo narių balsų dauguma. Referendumas taip pat skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 7% rinkimų teisę turinčių piliečių, dalyvavusių paskutiniame visuotiniame įvykusiame referendume.“ Taigi juridiškai ką reiškia „dalyvavusių paskutiniame visuotiniame įvykusiame referendume“? Tai yra prievarta piliečiams „būtinai dalyvauti“, ir diskriminacija nedalyvavusiems, jų „nereikia atsiklausti“, nors Konstitucijoje įtvirtintas principas – „VISUOTINE, LYGIA, TIESIOGINE“. Taigi turi būti: „ne mažiau kaip 7% turinčių rinkimų teisę“, be jokių apribojimų. Konstitucija nenumato %. Turi būti tikslus skaičiai, ar trupmena. Pvz. „ne mažiau kaip 3/4 Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę“. Procentėliais tik gyvulius skaičiuoja. Tu pačių turi būti „reikalavimo pateikimo laikotarpis“, per kiek mėnesių piliečiai turi apsispręsti dėl reikalavimo(parašų rinkimo laikas). Kad įstatymais negalima butų pakeisti(pvz. nustatyti 10 dienų ). O dėl 47 str. išviso yra nesąmonė. Reikia išdėstyti tiksliai visiems laikams, kad neatsirastu konstitucinių dvasių. Panašiai taip : 47 straipsnis „Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise priklauso: žemės gelmės, taip pat valstybinės reikšmės vidaus vandenys, miškai, parkai, keliai, istorijos, archeologijos ir kultūros objektai. Lietuvos Respublikai priklauso išimtinės teisės į oro erdvę virš jos teritorijos, jos kontinentinį šelfą bei ekonominę zoną Baltijos jūroje. Žemę, vidaus vandenis ir miškus įsigyti nuosavybėn Lietuvos Respublikoje gali tik Lietuvos Respublikos piliečiai. Pramoninis išteklių panaudojimas leidžiamas tik pritarus visuotiniam referendumui ir tik Lietuvos Respublikos ūkio subjektams.“

Žemės sklypai nuosavybės teise įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis gali priklausyti užsienio valstybei – tik jos diplomatinėms ir konsulinėms įstaigoms įkurti. Autoriai, nesupranta suverenitetą, atskiria LR Valstybę nuo LR piliečių, antai: „Žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos PILIEČIAMS ir VALSTYBEI.“Ar jie jau nori ir parkus privatizuoti?…Sukčiai
Alkas.lt

Konstitucija ar piliečių statutas, Lietuvos valstybė ar piliečių, visa ką nuo žemės piliečių ar piliečių, svečių namai(diplomatinės, konsulinės, privatinės ir kitokios aktyvinės nepiliečių, o svečių grupės ar dar kokie dariniai) ar statomi lygiom dalim su svečiu(ar kas svečiu atėjęs, pakviestas, nuo butinybės, nekviestas)...?


audrius rašė...

......
Skalūnai jau plėšomi, švirkščiant nuodus kūnan žemės. Plėšytojai gardžiai juokias, krizena, pavaidindami, kad žemaičiai labai pilietiški ir gina savo žemę, kaip kad niekur kitur. Kas nustatė kaip ginti savo žemę, namus? Ar gynėjų kaikurie vedliai, o gal gauguma ne iš tų apipavidalintojų šeremų iš to paties lovio...? Ar aš kaip pilietis negaliu to jų paklausti? Paklausk! Paklausk ir stebėki. Puikiai žinom kam turim priklausyti su visom žemėm, mintim, veiksmais ir visu kuo, kitaip akmuo nekrustels prismeigtas trims kalavijais prie kūno pilietijos iškilimo nuo kurios liuosa valia piliečių po žemes aidi, eina, gaudžia, liejas, .... Eina garsas.... Varpas... Litaurai... Geležinės(železa, liauka, pieno liauka, papukai krūties, ... kankorežinė liauka, šiška,... versmė, šaltinis, rodinė, parodanti roda rėda rodynyčia, rudnia, .... želėza, gėlis, liauka, lietdaugką,... Ir tt) VilKės, VLK(vilijas, vilnas, vilis, vienas litis,..., keisk, vyk, nerk su vardų rodėm(raidėm) ikvėpdamas ir iškvėpdamas balsu(banga leisi su) rode, rodėm, rotu, ratu, ruta, .... Na kas pagauna, pas ką varpas gaudžia gaudydamas, tas supras, kur čia tie sapnai Geidiminų geležinių pilies rajono sodų pakasti nuo geidimo noros iki Romulos kalvų, iki kūrantų kuriančių sukurinesbangalias, iki big beng benušių ir kitų štolnių į dangų įremtų kolosais alasu varpu grūdus sėli palose paloje semelėsgalijos ir ttt.... Aš beždžionė skambinu varpais kaip galiu.. Girdžiu gausmą tavo varpo, dar iš kažkur sklinda kurantai.. Šimtinė beždžionių gaudosi, gal jau ir tūkstantis beždžionių gaudosi, gal... Gal galia jau verst gala leidų reik, bo laužai jau dega.... Paveikslėliuose viskas atvirkščiai, be gaudančių ir skambančių varpų bedaliai taip ir liksim, kolkas triukšmas, kiti trikdžiai, bei gaudų pergaidinimas įgauna vis didėjanti pagreitį... Na, chorų ir dūdų karai pačiam įkarštyje, smagu klausyti ir ta vis garsiaušnypščianti radija gūdina klausą skirt žviegimą, bliovimą, lojima, kaukimą ir kitą alasą, nuo "laisvės radijo iš amerikos balso", tik dabar kitas metas, nors beždžionės tos pačios, o gal jau ir žmonių metas atėjo, gal laikas lipt nuo medžio varpinės ir tupt...? :)

Eugenijus Paliokas rašė...

Politikui Nepolitikui:

Tiek daug apie neesminį dalyką.

Ir "ne į temą".

Beje, % nepatiko ne tik Nepolitikui, bet ir politikams.

Nors va čia čia jiems patinka:)

Procentėliais tik gyvulius skaičiuoja?

Eugenijus Paliokas rašė...

Žemaičius papirko protestuotojus
vaidint
... tai jau svieto pabaiga musėt...

audrius rašė...

Tiesa dalinamasi, dalybos veiksmu, paperkama žavumu, pažadais, lenktu liežuviu ir dar bala žino kokiu politiniu veiksmu.
Ar gi Salomėja Nėrį-Žemaitę kas papirko, kaip ir daugybę kitų Prometėjų, nešusių saules?
Vaidint žemaičius ir žeme rupintis, bei daboti, tai kaip skirtingose pusėse piliečių pilies ginybinės tvoros pusėse būti ir jei piliečiai ginantys savo žemę ant kurios sodai su namais ir kitu labu, atvers vartus vartus žavingom dovanom, žirgam, garbėms ir kitokioms didybėms auksu blizgančiom, tai netruks pamatyti, kaip ištrenkiami už vartų patys ir svetimi šioj žemėj palieka.... Ir taip viskas sukasi spirale, tave išspyrė, po to tu išspyrei.... Kas tokia tvarką itvirtino? Kam tas futbolas, jei gauni į vienus vartus arba eini sąžiningai tarnauti tai sistemai "spirk ir valdyk"? Kas sėdi stadiono ložese ir parteriuose? Ir galų gale kas savininkas to stadiono su visu jo turiniu veiksminiu ir mentaliniu? Kam visi skolingi stadione ir už jo ribų apimančiu visa svietą?

audrius rašė...

Šią tema iš temnyčios svietan paleisti, kad būtų aišku kožnam zemliokui prieš inpuolant į barščius ševronų ir kitokių pagonų, reik vokus atverti piliečių dabojančių savo žemę, savo šeimų pasodas ir statyt statuta piliečių, juk keistitucijas keičiant, bei jas saugant, giname visą tą sistemą keistą keistuolių krušančių svieta nuo žėmės gelmių iki dangų josios.
Palaikau ir balsuoju už "referendumą", kad ir tokiame cirke, kad bent apgint areną ant kurios bandom sodinti sodą, mišką, juk ne buliai ir toreodorai esam, o bent motodorai:)

Motų doriems ar žemoties doriems lietuviams:

Egidijus Kuprusevičius > Lietuvos Istorijos Ieškotojų Klubas Prieš 3 val.

Kantas tiesiai sviesiai pasako kad Prusu kalba yra Lietuviu kalba ir jokios kitos kalbos ten neegzistuoja ir niekada neegzistavo

„Draugo prierašas“

Iš anksčiau duoto lietuvių aprašymo matyti, kad prūsų lietuvis tikrai nusipelno, idant būtų išlaikytas jo būdo savitumas, o kadangi kalba yra svarbiausia būdo ugdymo ir išlaikymo priemonė, tai — ir jos grynumas tiek mokykloje, tiek bažnyčioje. Aš dar prie to pridedu, kad jis, būdamas mažiau linkęs pataikauti, negu jo kaimyninės tautos, su savo vyresniaisiais yra pratęs kalbėti kaip su lygiais, nuoširdžiai ir atvirai; anie to nepriima už bloga ir nesididžiuodami paspaudžia ranką, nes be kita ko jie žino, kad jis mielai padarys viską, ką laikys reikalinga. Jo išdidumas yra visai kas kita, negu vienos kaimyninės tautos žmonių pasipūtimas, kai tarp jų yra kas nors kilmingesnis, nes tai greičiau savo vertės jutimas, reiškiantis drąsą ir laiduojantis jų ištikimybę. Bet ir nepaisant naudos, kurią gali valstybei duoti tokio tvirto būdo tautos parama, nereikia menkinti viso to, ką gali duoti mokslams, ypač senajai tautų kilnojimosi istorijai, ta labai senos, dabar mažame plote suspaustos ir tartum izoliuotos tautos dar gryna kalba, ir todėl išsaugoti jos savitumą jau savaime yra labai svarbu. Dėl to Biušingas[3] labai apgailestavo, kad anksti mirė eruditas Halės profesorius Tunmanas[4], kuris, visa tai tyrinėdamas, per daug įtemptai dirbo ir išsekino savo jėgas. Apskritai, jei ir ne iš kiekvienos kalbos galima būtų tiek daug tikėtis, tai vis dėlto kiekvienos tautelės švietimui kokiame nors krašte, pavyzdžiui, Prūsų Lenkijoje[5], svarbu mokykloje ir bažnyčioje mokyti gryniausia vietinės tautos kalba, nors ja ir tebūtų kalbama tik už šio krašto ribų, ir pasiekti, kad tokia gryna kalba ilgainiui taptų plačiai vartojama, nes ji labiau atitiktų tautos savitumą, ir pačios tautos supratimas pasidarytų aiškesnis. I. Kantas

Patinka · Komentuoti · Nebesekti

Komentuoti

Audrius Kovas Ir taip visoj europoj Lietuviųrupesti joje. Lietuvios žemaičių rupinamoje žžemės paloje po saulėje moterikijos žemės unt litosferos, litrudnios ir tt. Patinka · Daugiau · Prieš 2 val.

Audrius Kovas Tauta = tėvutonas~, tag lietuvių kalboje arba galim pavadinti žemaičių kalboje tautos vardas skamba LIETUVA, LIETA, LYTA,.., o tauta nuo vOrdino teutonų ir vOrdo tautorijos, kas vienas ir tas pats lietuvos karių raitijos brolijos, tik nuo skirtingų šviesulio laidos galų. Jei čia studijų giliai nenagrinėti, tai tikrinis vardas, matrica ar kažkokia motorikė-moto ras, pamotas būtų ŽEMAI(IE)ČIŲ,-TOS LIETUVA. Beto supratimo biednas lietuvis, žemaitis, lenktas, rasų krivičius, heladas, turkas, germanas. isponas, šviecaras ar koks kitas zemlionis šio svieto, ar tiesiog žmogus!

Eugenijus Paliokas rašė...

Apie prūsus anglakalbiai kartais geba pasakyti tai, ko mūsų istorikai dažnai nebeišgali:

Prussia
(n.)
from Medieval Latin Borussi, Prusi, Latinized forms of the native name of the Lithuanian people who lived in the bend of the Baltic before being conquered 12c. and exterminated by (mostly) German crusaders who replaced them as the inhabitants. Perhaps from Slavic *Po-Rus "(The Land) Near the Rusi" (Russians). The duchy of Prussia after union with the Mark of Brandenberg, became the core of the Prussian monarchy and later the chief state in the German Empire.

Eugenijus Paliokas rašė...

Tenepyksta žemaičiai, bet kaip kad ankstesniuos raštuos randama Lietuva Sūduvoje, Lietuva Žemaitijoje, kaip dabar yra lietuviai aukštaičiai, lietuviai dzūkai, lietuviai suvalkiečiai, lietuviai žemaičiai, taip ir anksčiau būta daugiau, bet ir dabar tebėra lietuvių gudų, lietuvių lenkų, lietuvių galyčių Galicijoj-Okrainoj-Ukrainoj, lietuvių rusų, lietuvių (ką tik "Klasikos" radijas papasakojo apie save lietuviu laikantį šveicarą) germanų, kurie dar mena, kada kardus prieš saviškius atsuko, lietuvių frankų, anų laikų galinių galų, lietuvių keltų - nes lietuvius jungia ne tik senoji kalba, kurią kai kurie išsaugojo, o kai kurie daugiau, kai kurie mažiau pakeitė, bet ir pasaulėžiūra, pasaulėjauta, galima sakyt - tikėjimas. Vienas svarbesnių tos Lietuvos traukimosi priežasčių (palyginkit JAV raidą su naujojo talerio įsigalėjimu pasaulyje) buvo gintaro pakeitimas augsu, čia apčiuopiamas to pokyčio taškas. Mūsiškiai priešinosi, ilgai, palūkaninius gi pinigus LDK Jogaila įvedė, gal mokančių pamokytas? Paskui tie mokantys finansų išmanytojai ir augsą pametė tam ilgam palūkanų žaidime, o jų skolų skaičiuoklė dabar byra. Finito tiems "fainiems" finansams, klastingų pavergėjų ginklui (puolamajam, o ne gintis skirtam).

audrius rašė...

Štai dabar į temą, bet apie tą patį grėblį, o gal grebliais įdarytus kleckus ar cepelinus:

http://www.youtube.com/watch?v=HOJvzcRDlAo&feature=youtu.be

Kai į sriubą įpuoli, tai iškalbingumas nemačys, kaip ir musių zyziančių aplink, o reik lipt kraštan ir slėptis kur sparnelius ir suknas išsidžiovinsi, nuo smalų ir kitų dervų išsičiustysi, kad vėl galėtum liuosas skristi ir tupti, ne ant aukso blizgančio, o ant žemes kvepenčios. Musmirė ant stalo kvapi ir gražiai padėta vilioja, gundo,.... Pagalvok, žemės vaike žmogau, ar tu musė, ar ŽMOGUS MŪSŲ SKIRIANTIS TIESĄ NUO MELO DIJOS DUJŲ SVAIGIŲ?