2013-11-20

Bitcoin jau čia


Vilniuje Bitcoinais galima atsiskaityti už taksi. Tai vienas iš pirmųjų realių BTC panaudojimo atvejų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Paslauga teikiama tik vienos bendrovės taksi automobiliuose. Juose veikia nemokamas bevielis ryšys, todėl ir klientai ir taksi vairuotojai gali naudotis įvairiomis programėlėmis.

Viskas vyksta gana paprastai. Po kelionės paaiškėjus sumai, kurią reikia susimokėti už taksi paslaugas, klientas gali pasirinkti, kaip jam mokėti – grynaisiais, kortele (taksi yra kortelių skaitytuvas), ar Bitcoin valiuta. Jei pasirenkamas atsiskaitymas BTC, vairuotojas automobilio navigaciniame planšetiniame kompiuteryje paleidžia specialią programėlę, kur įveda paslaugos sumą. Sugeneruojamas QR kodas. Klientas taip pat paleidžia Bitcoin atsiskaitymo programėlę, nuskenuoja QR kodą ir patvirtina mokėjimo sumą. Per kelias sekundes Bitcoin valiuta iš kliento sąskaitos yra pervedama į taksi bendrovės atstovo sąskaitą.

Šis sprendimas nėra naujas. Jis jau kuris laikas veikia kai kuriose Niujorko taksi ir limuzinų bendrovėse.

Dmitrijus Borisenka, taksi bendrovės „JazzExpress“ verslo plėtros vadovas teigia, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant prisidėti prie vis didėjančios Bitcoin įtakos.

„Virtuali Bitcoin valiuta suteiks klientams daugiau lankstumo atsiskaitant už suteiktas paslaugas – nuo šiol tai bus galima atlikti ir išmaniuoju telefonu.

Kodėl Bitcoin? Patogiau ir mums, nes sutaupome elektroninių perlaidų kaštus, kuriuos pasiliktų bankas".

Ir čia galite atsiskaityti Bitcoin, piniginės adresas:

Piniginė vietoj delno - ar ne dėl šitokio susidvejinimo?

O tas susidvejinimas ar ne dėl šito?

„Bitcoin“ valiuta yra kaupiama skaitmeninėse piniginėse, kurios yra atpažįstamos iš ilgos skaitmenų ir raidžių eilutės. Pavyzdžiui piniginėje 1933phfhK3ZgFQNLGSDXvqCn32k2buXY8a yra sukaupta 111 111 „Bitcoin“ vienetų, kurių vertė siekia kelis arba keliolika mln. JAV dolerių, priklausomai nuo to metu esančio kurso, kuris pastaruoju metu svyruoja itin sparčiai.

Kiekvienas gali patikrinti pasirinktos piniginės turinį, tačiau niekas nežino jų savininkų.

Valiuta yra visiškai legali. Visai neseniai, rugpjūčio mėnesį, JAV teisme ši valiuta buvo paskelbta galiojančia ir priimtina. Šiuo pavyzdžiu pasekė ir kai kurios kitos valstybės.

Valiuta niekam nepriklauso, už jos įsigijimą nereikia mokėti papildomų mokesčių, o įsigyti gali visi.

Keli didžiausi pliusai – valiuta pardavėjo ar paslaugos teikėjo sąskaitoje atsiranda per 10 minučių ir nereikia mokėti papildomų mokesčių, kurių už pinigų perlaidą paprastai paprašytų bankai.


Nedaug kas žino, kad vieną pirmųjų legaliai veikiančių bitkoinų keityklų Europoje valdo lietuviai. Šias paslaugas teikiančios bendrovės „Spectro Finance” vadovas – 24 metų Kembridžo universiteto absolventas Vytautas Karalevičius tikino, kad tuo plėtra nesibaigs.

Kartu su savo kolegomis iš Šiaulių kilusiais programuotoju Justu Dobiliausku ir finansininku Mantu Mockevičiumi jie ketina pasiūlyti sprendimą prekybos vietoms. Kitaip tariant, vaikinai siekia, kad parduotuvėse būtų galima už prekes atsiskaityti bitkoinais.

Pagrindinių finansų leidinių antraštėms mirgant nuo žodžio „bitcoin“, analitikai apie naujuosius virtualiuosius pinigus jau kalba be šypsenos veide ir juos vertina kaip galimai naują pasaulinę valiutą.

O čia tai bent:

Kaip žinia, bitkoinų pirkėjų kiekis ir apyvarta šia valiuta auga eksponentiškai. Tai reiškia užprogramuotą bitkoinų brangimą, o valiutos vertės kilimas yra defliacija. Kitaip sakant, vien tik turėdamas šios valiutos ir nieko su ja nedarydamas, asmuo turtingėja. Šis elementas man primena Ponzi schemas, NT burbulus, Sergejaus Mavrodžio piramidę ar tulpių maniją Olandijoje“, – sako „Nordea“ atstovas.

Apie tai, kad „valiutos vertės kilimas yra defliacija“, „Nordea“ atstovas sakom nesusimąstęs, jog Bitcoin - visiškai kitokie pinigai, kurių kiekis neaugs ligi kokių nors lubų, kurias reikės pakelti ir vėl auginti skaičius.

Iš kur „žinia, kad bitkoinų pirkėjų kiekis ir apyvarta šia valiuta auga eksponentiškai“, „Nordea“ banko ekonomistas Žygintas Mauricas nesako.

Jis nesako, kad senųjų pinigų, daromų iš nieko, kiekis auga eksponentiškai, nesako ir to, kad juos, tuos pinigus, iš nieko daro kai kas, ir visiškai ne valstybės, kaip kad jis teigia.

Ir apie tai nesako.

Ir apie tai.

During November 2013, the China-based bitcoin exchange BTC China overtook Japan-based Mt.Gox and Europe-based Bitstamp to become the largest bitcoin trading exchange by trade volume.

2 komentarai:

audrius rašė...

Kaip visada birutės suneš solidžiai saldaus medaus, o smulkiųjų pinigų visada rasim... Reikia pinigų? Pinigų yra! Sekun'dėlę....bizzzzzz;)

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=coin&searchmode=none

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=bit&searchmode=none

audrius rašė...

Vietoj birutės, turėjo būt bitutės, nors kas ten žino, juk dažnai sakoma: -O turėjo būtįi.... Gal, kad daug sakoma, mokoma, mokoma, o gaunas tik koma, nors iš komoliuko gal drugelis ar bitutė bizzzzzzz ;)