2013-12-20

Vargas dėl priežiūros

Laisvoji banga“ šįryt pribloškė pranešdama, kad bankų sąjunga jau sukurta.

Nejaugi?


2014 m. rudenį sukūrus bendrą priežiūros mechanizmą bus žengtas svarbus žingsnis bankų sąjungos Europoje link!!!

Lietuvos banko valdybos pirmininkas sako, kad bankų sąjungą, dėl kurios reikšmingai pasistūmėta šią savaitę Briuselyje, galima laikyti didžiausiu Europos integracijos žingsniu nuo pat bendrų pinigų sukūrimo 1999 metais.

„Pasiektas kompromisas itin svarbus, siekiant ateityje užtikrinti, kad bankų problemų finansines pasekmes pirmiausia patirtų patys bankai, o ne valstybės narės ir jų mokesčių mokėtojai. Dėl to valstybės narės nutarė per dešimties metų laikotarpį sukurti bendrą bankų pertvarkymo fondą ir numatyti kylančių problemų finansavimo mechanizmus pereinamuoju laikotarpiu. Kadangi kol kas pasiektas tik politinis kompromisas, daug praktinių gyvendinimo klausimų dar bus sprendžiama ateityje“, – „Verslo žinioms“ sakė Vitas Vasiliauskas.

Antroji bankų sąjungos sudėtinė dalis – bendrasis bankų pertvarkos mechanizmas – apibrėš, kaip bus sprendžiamos bankų problemos ir pasidalijama finansinė našta.

Šitaip, šitaip.

Lietuvoje dominuoja euro zonai nepriklausančios Skandinavijos bankai – Švedijos SEB ir „Swedbank“, Norvegijos DNB, Danijos „Danske Bank“.

V. Vasiliauskas mano, kad Lietuvai tapus bankų sąjungos nare, Europos centrinis bankas (ECB) perimtų SEB, „Swedbank“ ir DNB tiesioginę priežiūrą.

Ufff...

...fff...

... Lietuvos bankas vykdo pinigų politiką, kredito įstaigų priežiūrą ...

Kur to pilietinio politinio susitarimo (kurio link pasistūmėta šią savaitę) Briuselyje šaknys?

Anokia paslaptis, kad ES - mus civilizavusios Šventosios Romos teisių perėmėja.

Ir teisių, ir teisėtvarkos.

Daug kas pastebėjo, kad šiais laikais teisus tas, kieno piniginė pilna.

Pvz., Google: Stankūnaitės advokato darbo kaina – 2000 Lt už valandą.

Štai, pamokanti "Snoro" istorija: Lietuvos banką, privalantį prižiūrėti bankus, "paprotino" vaikinas iš Londono, pavarde Freakley (išverskit Google vertėju "freak"), LB vadovas Vasiliauskas iš jo "išgirdo tai, ko nesitikėjo išgirsti", kad "Snorui" "ne gripas, o vėžiukas", paskelbė bankrotą, bankroto administratorium, pažeidžiant įstatymą, buvo paskirtas Cooper (irgi išverskit Google vertėju), irgi iš Londono, snoriečiai sėdi Londone, kas čia teisus sprendžia teismas Londone, pinigai "byra" iš Londono, didelė dalis mūsų tautiečių, tai supratę beigi pastebėję, sėdi Londone.

O kaipgi.

Tokia va Naujųjų Romėnų Teisė, sakant.

Beliko pridurti, kad politikai be pinigų, ypač rinkiminės kampanijos metu, neapsieina.

O pinigų gamintojai juos gamina nekontroliuojami nei visuomenės, nei politikų, visiškai teisėtai - tokia "finansinė tvarka", kurios laikytis privalu, įteisinta; politikai įteisino, įstatymiškai.

Tegul ECB prižiūri!

Komentarų nėra: