2015-03-31

Pašventino...

Nuo 2014 metų liepos vidurio Rusija prarado šiek tiek daugiau kaip ketvirtadalį užsienio valiutos atsargų.
Jos ypač sumažėjo pernai gruodį, kai Rusijos centrinis bankas desperatiškai bandė rasti būdą sustabdyti rublio kurso kritimą dolerio atžvilgiu. Nuo 2015 metų sausio užsienio valiutos atsargų mažėjimo sparta sulėtėjo, o tai byloja greičiau apie valiutos atsargų struktūrą, o ne apie apie chronišką jų mažėjimą.
2014 metų sausį Rusija turėjo JAV iždo vertybinių popierių, įvertintų 131,8 milijardo dolerių. Kadangi santykiai su Jungtinėmis Valstijomis po Ukrainos revoliucijos ir Krymo aneksijos pašlijo, Rusija pradėjo mažinti savo atsargas doleriais ir didinti aukso ir Europos bendros valiutos atsargas.
2014 metais Rusijos aukso ir užsienio valiutos atsargos sumažėjo 23,9 proc., o JAV skolos vertybinių popierių – 37,6 proc. – iki 82,2 mlrd. dolerių. Šiandien Rusija turi mažiau JAV iždo vertybinių popierių negu Airija, Turkija ar Singapūras.
Bendra užsienio valiutos atsargų apimtis išreiškiama doleriais, todėl eurų atsargos šiek tiek nukentėjo dėl nepaprastai sparčiai euro atžvilgiu stiprėjančio dolerio.
Praėjusią savaitę Rusijos centrinio banko valiutos atsargos padidėjo pirmą kartą nuo praėjusių metų liepos. Tai liudija, kad gali būti, jog Rusijos ekonomika nugramzdino į praeitį pernai kilusios panikos laikotarpį, kai smarkiai krito naftos kainos, rašo Leonidas Bershidsky svetainėje „BloombergView.com“.
Skolose skęstančios Graikijos ir tarptautinių kreditorių derybų dėl finansavimo fone naujasis šalies premjeras Alexis Tsipras kitą trečiadienį skris į Maskvą – Vladimiras Putinas, Rusijos prezidentas, pakvietė jį susitikti akis į akį, praneša „Reuters“.
Maskva sutiko Vengrijai skirti 10 mlrd. eurų paskolą, kuri bus suteikta šalies Pakšo branduolinės elektrinės vystymo projekto finansavimui. Branduolinę jėgainę Vengrijoje statys Rusijos valstybinė bendrovė „Rosatom“.



Paskambino bičiulis

Lietuvos Respublikos ambasada Gruzijoje.

Lietuva, regis, paskutiniųjų Gruzijos prezidento rinkimų rezultatų nekvestionuoja.

„Šią pavakarę sulaukiau netikėto skambučio. Paskambino senas bičiulis Misha Saakashvilis. Jis dabar vadovauja Ukrainos Prezidento P.Porošenko užsienio patarėjų tarybai. Pakvietė ir mane prisijungti prie patarėjų tarybos darbo. Narių sąrašas tikrai solidus. Daviau sutikimą“, – rašė A.Kubilius.
Radio Free Europe: Georgian authorities have put former President Mikheil Saakashvili on a wanted list and will detain him if he returns to the country he led for nearly a decade.


The Prosecutor-General's Office said on August 14 that Saakashvili is wanted on charges related to the forceful dispersal of a protest rally and violence at a TV station in November 2007. 
Russia Today: Despite an existing extradition agreement, Kiev has refused to hand over Georgia’s ex-president Mikhail Saakashvili and former justice minister Zurab Adeishvili to Tbilisi, the Georgia’s chief prosecutor’s office said.

“The Ukrainian side has failed to cooperate with the Office of the Chief Prosecutor of Georgia in the matter of the extradition of Mikhail Saakashvili and Zurab Adeishvili to Georgia, and has refused to extradite the above mentioned persons,” a statement on Georgian chief prosecutor’s office website said.


Kiev’s failure to extradite former Georgian officials is a violation of several international conventions and a bilateral agreement between Georgia and Ukraine, it added.
Beje, įdomus pastebėjimas: 

Gruzija pirmauja ir pagal kalinių skaičiaus didėjimą. Nuo 2003 iki 2012 metų kalinių skaičius čia išaugo 251 proc.

Koks sutapimas:

Nuo 2000 m. spalio 12 d. iki 2001 m. rugsėjo 5 d. Gruzijos teisingumo ministras. Nuo 2007 2003 m. (nuvertus Eduardą Ševardnadzę), Gruzijos prezidentas. 2007 m. pabaigoje, kilus visuomenės nepasitenkinimui prezidento valdymu, laikinai pasitraukė iš posto, bet rinkimų metu vėl buvo išrinktas į prezidento postą. 
 2013 m. pabaigoje po pralaimėjimo prezidento rinkimuose pabėgo į JAV.

O iš JAV - Kūjevan.

Pats?

Pirma vieta Europoje ir pirma vieta Europos Sąjungoje.

Prie ko čia bitės?












Kulnas neperšautas


Koalicija su konservatoriais būtų socdemų šūvis sau į kulną?

Baikit...

Kulnai neperšauti.

Kitkas čia nutiko.

Leningrado "Balticum"

Leningrado A.A.Ždanovo valstybiniame universitete mes, šeši Vilniaus V.Kapsuko valstybinio universiteto Matematikos ir mechanikos fakulteto studentai, atsiradome 1973 metų rugsėjį, kai mus už gerą mokymąsi tuometinės Lietuvos mokslo kuratoriai "ištrėmė" Piterin siekiant vystyti Lietuvoje sąlyginai mažai įdirbio turėjusią matematikos šaką - diferencialines lygtis dalinėmis išvestinėmis, dar vadinamą matematine fizika.

Su stipendija.

Pitery gaudavom kitą stipendiją.

Baigėme to universiteto "mat-mech'ą"
1977-tais (VU baigę du kursus atvykom vėl į antrą kursą).

Po to visi šešeri buvome aspirantūrose, galop apsigynėme disertacijas, irgi visi, vieni anksčiau, kiti vėliau, vienas iš mūsų aukštai mokslinėje hierarchijoje pakilo.

Seni jau laikai:)
Tai vėliau, gerokai vėliau, paskui šį ženklą nemažai Piterio bendramokslių po platųjį pasaulį išsilakstė išsibėgiojo.

Tada nelakstė.

Taigi, tais senais laikais Leningrade radom nemažai studentų ir aspirantų iš Lietuvos - tuometiniai mokslo centrai buvo Leningradas ir Maskva, o po Oksfordus beigi Kembridžus ar, tarkim, Džordžtaunus, niekas nelakstė, kaip dabar; na, nebent "patikimi asmenys", labai patikimi.

Ne tik iš Lietuvos studentų Leningrade buvo, ir iš Latvijos bei Estijos, irgi.

Tos trys sovietinės tada respublikos "Pabaltiju" buvo vadinamos.

Taigi, tie pabaltijiečiai Piterio studentai turėjo savo klubą, "Balticum".

Rinkdavomės laikas nuo laiko ten, aš ir savo būsimąją žmoną, dabar jau buvusią, ten sutikau - iš Tartu, kur universitete studijavo, buvo mūsų "Balticum"'an su kitais studentais lietuviais, taipogi ir taliniečiais, atvažiavusi.

Jau tada "Balticum" klube tvyrojo mus vėliau "Baltijos kelyje" sujungusi dvasia.

Pagūglinau...

Peterburgo pabaltijiečių organizacija "Balticum" sugrįžo!

2005 rugpjūčio 19 d. Arvydo Jankausko sodyboje Valiukiškių kaime, vaizdingose Kernavės apylinkėse:)

Dar kitais metais - 2007 balandžio 14 d. Valiukiškėse susirinkusi iniciatyvinė grupė nutarė įsteigti klubą "Sankt Peterburg", bei paruošti klubo veiklos įstatus bei steigimo dokumentus. 2007 liepos 16 d. VšĮ klubas „Sankt Peterburg“ užregistruotas Juridinių Asmenų Registre.

Radau naudos iš FSB/KGB įsilaužimo:)

Dar vienan kluban įstosiu.

Tiksliau - grįšiu.

Įdomu, aišku, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė ten, "Balticum"'e, lankydavosi.

Jį Leningrade buvo 1976-1983 metais, o mes ten atsiradom 1973-čių rugsėjį, aš aspirantūros metais Piterį Novosibirsku pakeičiau (keitėsi mano mokslinis vadovas) 1980-tais, gal 1979-tų gale; nei aš, nei kiti iš mūsų, "mokslo tremtinių" šešiukės, jos ten, "Balticum'e", nesutikom.

Ar matėt kiti - baltikumiečiai?

Linkėjimai!

Olego Lundstremo orkestras

Įsilaužėlis FSB/KGB šįryt priminė, kaip jau aspirantūros laikais su šituo draugu buvom radę progą atsidurti «Прибалти́йская» viešbučio 
didžiuliame restorane, 
o ten grojo Olego Lundstremo orkestras.

Это самый «долгоиграющий» биг-бенд в мире!
Didžiulis orkestras, visi baltais kostiumais.

Dabar prisiminęs pagalvoju - kokia prabanga...

Be juokų.

Parodykit panašų restoraną su šitokiais muzikantais dabar!

Prieš keletą metų Olego Lundstremo orkestras buvo atvažiavęs Vilniun, jau iš Maskvos, Kongresų rūmuose koncertavo.

Nuėjau, žinoma.

Apmažėjęs, ir kostiumai nebe balti, tik vyresniųjų plaukai pabalę:)

P.S. Beje:

Buvusiai LGGRTC vadovei, Seimo narei Daliai Kuodytei užkliuvo ir tai, kad 1956 metais gimusios D.Grybauskaitės pavardė įterpta tarp XX amžiaus pradžioje gimusių KGB agentų pavardžių, ji tarsi įsprausta į vieną laukelį su kito asmens pavarde. 

Ne "įterpta tarp",

o "pridėta prie" - D.Grybauskaitės pavardė įrašyta paskutiniąja, 841-ąja; tinklalapyje dabar iš viso yra 840 pavardžių:

Klausykit, nors dar rytas, rytoj, vis tik, balandžio 1-oji:)

Argi ne šiuolaikiška?






KGB tikslina KGB veiklą

Įsilaužimo KGB veiklą viešinančion interneto svetainėn būdu.

Negi balandžio 1-ąją jau kovo 30-osios pavakarę švenčiam?
Įsilaužėliai KGB veiklą viešinančioje interneto svetainėje paskelbė šmeižikišką informaciją, esą prezidentė Dalia Grybauskaitė dirbo KGB, pirmadienį pranešė svetainę administruojantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.


D.Grybauskaitės duomenys ir pravardė „Magnolija“ pridėta prie KGB agentų sąrašo.

Tsss ... Paslapties šydas...

Žinoma:)

Visai ne Magnolija.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė pareiškė, kad ši informacija „neatitinka tikrovės ir klaidina visuomenę“.

Šita pati Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, kuri patvirtina, kad D.Grybauskaitė pasiskelbė esanti tremtinių palikuonė, bet faktai kalba kitką (čia tai jau tikrai ne balandžio 1-osios pokštai).
KGB veiklą tyręs istorikas ir Seimo narys Arvydas Anušauskas BNS sakė, kad interneto svetainėje patalpinta „elementari studentiška byla“.
„Studentiškos bylos paprastai saugomos universitetuose“, – teigė jis. Atsižvelgiant į tai, kad medžiaga patalpinta įsilaužus į interneto svetainę, A.Anušauskas teigė neabejojantis, kad tai yra Rusijos Federalinės saugumo tarnybos FSB darbas.
Elertė "Klasikos" radijas šįryt pranešė, kad mūsų sostinės valdymo organe, kažkodėl vadinamame savivaldybe, už rankučių tarpe penkių partijų susikibo ir TS-LKD su socialdemokratais.

O ką?


Dalgis bankams

Kortelės vartotojų rankose taps dalgiu šešėlinei ekonomikai.

Ne vartotojų, o bankų baudžiauninkų.

Prieš keletą dienų banke sužinojau, kad bankas pakeitė savo įkainius, savo nuožiūra ir savo naudai.

- Juk esate banko klientas, - paaiškino banko mergina su kortele "Mokinys" ant krūtinės.

Gal dėl tos kortelės nežinojo, kad esu "vartotojas"?

Kuris nevartoja, bet dirba bankui?

Galima pamanyti 2015-03-31 01:04:42kad, kol nebuvo kortelių, ekonomika buvo tik šešėlinė:)
Kaip kad dabar Izraelyje: 
When I got here four years ago it was quite a shock,” Degutis said of his exposure to Israel’s PAPER-BASED banking system.
Dalgis bankams 2015-03-31 01:12:10(Reuters) - International Business Machines Corp (IBM) is considering adopting the underlying technology behind bitcoin, known as the "blockchain," to create a digital cash and payment system for major currencies, according to a person familiar with the matter.
The objective is to allow people to transfer cash or make payments instantaneously using this technology without a bank or clearing party involved, saving on transaction costs.


The company has been in informal discussions about a blockchain-tied cash system with a number of central banks, including the U.S. Federal Reserve, the source said. 

The Bank of England, in a report in September 2014, described the blockchain's open ledger as a "significant innovation" that could transform the financial system more generally.

2015-03-30

Find The Enemy

A Reuters/Ipsos online poll asked Americans to rate how much of a threat a list of countries, organisations and individuals posed to the United States.

A third of Republicans believe President Barack Obama poses an imminent threat to the United States, outranking concerns about Russian President Vladimir Putin and Syrian President Bashar al-Assad.


A Reuters/Ipsos online poll this month asked 2,809 Americans to rate how much of a threat a list of countries, organisations and individuals posed to the United States on a scale of 1 to 5, with one being no threat and 5 being an imminent threat.
„The Guardian“, iki 1959 m. „The Manchester Guardian“ – britų nacionalinis dienraštis, leidžiamas nuo 1821 m.
 2012 m. laikraščio tiražas siekė 209 354, pagal tai jis buvo 3-ias šalyje, po „The Daily Telegraph“ ir The Times.
Laikraštis laikosi centro-kairiųjų liberalių politinių pažiūrų. Laikraštis įtakoja leidinių kompozicijos ir leidybos sferas, skirdamas daugybę apdovanojimų.

„Reuters“ – viena didžiausių naujienų agentūrų pasaulyje, platinanti ne tik naujienas, bet ir finansų rinkų duomenis. Agentūros padaliniai yra įrengti 200 miestų, 94 valstybėse. Kompaniją įkūrė Paulius Julijus Roiteris (Paul Julius Reuter), vokiečių-žydų kraujo turintis imigrantas, Londone.
Ipsos (French pronunciation: ​[ip.so])] is a global market research company with worldwide headquarters in ParisFrance. The company was founded in 1975 and has been publicly traded on the Paris Stock Exchange since 1 July 1999. Ipsos was founded in 1975 by Didier Truchot, who had experience working in the IFOP and ISOS institutes.

Vyriausieji redaktoriai ir leidėjas

Rimvydas Valatka palieka naujienų portalo 15min.lt vyriausiojo redaktoriaus postą, pirmadienį pranešė portalas.

Bendrovėje „15min“ dirba 71 darbuotojas, įmonė priklauso Estijos bendrovei „Eesti Meedia Group“.


Būtų keista, jei būtų atvirkščiai.

15min.lt vyriausiuoju redaktoriumi R.Valatka dirbo nuo 2011-ųjų gruodžio, prieš tai jis 19 metų dirbo „Lietuvos ryto“ grupėje, buvo naujienų portalo lrytas.lt vyriausiasis redaktorius.


Pranešama, kad 15min.lt keičia redakcijos struktūrą ir ste(i)gia leidėjo pareigybę, naujas pareigas eis dabartinis įmonės vadovas Tomas Balžekas, taip pat steigiamos devynios skyrių redaktorių pozicijos.

O kam vyr.redaguoti?

Leisti arba neleisti!
Verslininkas, finansistas, 15.min įkūrėjas.

15 min ("Penkiolika minučių") is a free Lithuanian weekly newspaper and a web portal, owned by Schibsted, a Norwegian media conglomerate. The current general director of the newspaper is Tomas Balžekas.
O 15.min laikraščio tai nebėr.

Na, o "Lietuvos rytas" išvirto "Manheteno rytu".

Kodėl šitaip nutiko, Signatare?

Man susiklojo įspūdis, kad esat provakarietiškai nusiteikęs.

Tai kaip atsitiko, kad Lietuva abudu laikraščius prarado, Vakaruose?

Pinigų piramidė pasiglemžė?

P.S.





Stratfor

ŠiandienValstybės saugumo departamento (VSD) viešojoje 2014 metų grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje pabrėžiama, kad Lietuvos saugumo aplinką labiausiai veikė suagresyvėjusi Rusijos ir Baltarusijos žvalgybų veikla, kurią didžiąja dalimi išprovokavo principinė Vilniaus pozicija Ukrainos konflikto atžvilgiu.

Dabar gi Ukrainoje netgi privačios armijos madingos.

Ta mada gal nuo privatyrų laikų?
Kurie mūsų, Lietuvos, sąjungininkų šaly kilę, kuri, lyg tyčia, šiom dienom, išeitų, perbėgo mums nacionalines grėsmes keliančios Rusijos sąjungininkės pusėn, netgi mūsų strateginio sąjungininko apibarta.

Taigi, strateginis Lietuvos sąjungininkas JAV.

Strategic Forecasting, Inc. — known as Stratfor — is an American publisher and global intelligence company founded in 1996 in Austin, Texas, by George Friedman, who is the company's chairman.
George Friedman (born 1949 in BudapestHungary) is an American political scientist and author. He is the founder, chief intelligence officer, financial overseer, and CEO of the private intelligence corporation STRATFOR. He has authored several books, including The Next 100 YearsThe Next DecadeAmerica's Secret WarThe Intelligence EdgeThe Coming War With Japan and The Future of War.
Friedman’s childhood was shaped directly by international conflict. He was born in Hungary to Jewish parents who survived the Holocaust. His family fled Hungary when he was a child to escape the Communist regime, settling first in a camp for displaced persons in Austria and then immigrating to the United States, where he attended public schools in New York City, and was an early designer of computerized war games. Friedman describes his family’s story as “a very classic story of refugees making a new life in America." He received a B.A. at the City College of New York, where he majored in political science, and a Ph.D. in government at Cornell University.

Prior to joining the private sector, Friedman spent almost twenty years in academia, teaching political science at Dickinson College. During this time, he also regularly briefed senior commanders in the armed services as well as the Office of Net Assessments, SHAPE Technical Center, the U.S. Army War College, National Defense University and the RAND Corporation, on security and national defense matters.

Stratfor has been cited by media such as the Associated PressBBCBloombergCNNReuters, and The New York Times as an authority on strategic and tactical intelligence issues. Barron's once referred to it as "The Shadow CIA".

Solidu ir nepriekaištinga, regis.


Paklausykim.


Private Army

Šiuo metu Lietuvos ginkluotasias pajėgas sudaro beveik 15000 karių bei tarnautojų (iš jų ~7910– profesinės karo tarnybos karių, ~120– šauktinių, ~4500– karių-savanorių, ~2200 – civilių tarnautojų).

Billionaire banking tycoon Igor Kolomoisky was appointed governor of Dnipropetrovsk Oblast, a region in the east of the country that includes Ukraine's third-largest city, in March last year. He had one job: prevent the territory from falling into the hands of pro-Moscow rebels.


Although he was a close ally of President Petro Poroshenko's new government in Kiev, neither had the financial nor military clout to achieve that aim. So Kolomoisky decided to build his own private army of volunteers, equipped with heavy weaponry. He paid for all of this from out of his own pocket.
The recruits came from Ukraine and Europe. There are even a couple of Americans. Estimates suggest Kolomoisky could call on over 20,000 troops and reserves. 
His Dnipro Battalion, also known as Dnipro-1, includes around 2,000 heavily armed fighters. 
The unit is reported to have cost the banking billionaire $10 million to set up. They helped play a key role in halting the advance of the Moscow-backed rebels from their strongholds in the neighbouring Donetsk and Luhansk. 
However, there are doubts about where the troops' ultimate loyalties lie — to the government in Ukraine or to their regional paymaster. Last week, armed men in masks stormed the headquarters of state-owned oil company UkrTransNafta in the Ukrainian capital Kiev, following the sacking of its director Oleksander Lazorko, a key ally of Kolomoisky.
On Tuesday, Poroshenko fired Kolomoisky and now this private could become a major problem for the Ukrainian authorities.
Tikrasis Žalgirietis!
Kur jau ten netgi ne kokios nors mūsų provincijos, kaip kad Dnepropetrovskas Ukrainoj, o sostinės buvusiam, irgi neseniai (rinkėjų) šalin pavarytajam, merui ...
Tuo labiau, dabartiniam:(
Beje, demokratinėj dabar jau Ukrainoj tą Tikrąjį Žalgirietį, taip išeinaUkrainos prezidentas demokratiškai šalin pavarė.

Beje, kada "Žalgiriui" pradėjo reikėti investuotojo, katras jį žaliais rūbeliais aprengtų?

Ar ne tada?


2015-03-29

Verbų Sekmadienis 1991

Ne bažnytinė, o liaudies šventė.

Jau po Sausio 13-osios, taip išeitų, šį pašto ženklą SSSR atspaudė.

Matot - Ašmenų vartai ženkle pavaizduoti?

O kaip dabar, ES?

Lithuanian church liturgy surrounding Easter week rites, including Palm Sunday, are comparable to those in other parts of the world. However, many Easter traditions outside that church liturgy are uniquely Lithuanian.

Palm Sunday in Lithuania has its own unique tradition.While many countries in non-humid/warm climates import palms for their Palm Sunday celebrations, many residents of these countries have never seen an actual palm except for the commercial imported dried palm leaves.

Lithuanians do not import the palm leaves.

On Palm Sunday Lithuanians who attend church bring a branch of the verba, or dwarfed spruce tree, to be blessed. They carefully choose and cut well-formed branches of the verba on Saturday, then weave into them branches of indiginous plants—sprigs from juniper, misteltoe, weeping willows, pussy willows, and osier—and decorate them with colorful dried flowers. The verba used for Palm Sunday are more like bouquets than the traditional palm branches are.


Girdėta

Прокуратура признала Центробанк вне Российской юрисдикции.
Girdėta.

:)

Kas ten žaliuoja prie Rusijos centrobanko, kuris rusų neklauso, lygiai kaip kad Lietuvos bankas neklauso lietuvių?

Matyta...

Germanwings

Juk tai Vokietijos vardą turėjęs Vokietijos "Lufthanzos" dukterinės įmonės lėktuvas.

Šitos pačios Vokietijos.
Bijodamas, kad praras Kathrin, A.Lubitzas esą švaistė tūkstančius eurų, pavyzdžiui – nusipirkdamas du naujus automobilius „Audi“.

„Kartą jis man sakė, kad padarys tai, kas pakeis visą sistemą, kad pasaulis žinos jo pavardę ir jį prisimins“, – pridūrė moteris.

Reikia kovoti su depresija, su stresu, o ne su sistema?

Žinoma, kad ne šitaip.

"Germanwings" lėktuvas sudužo kovo 24-tą dieną, praėjus lygiai savaitei po to, kai Europos flagmanas Vokietija pabėgo Azijon.

Ironiška - Elertė "Klasikos" radijas dabar transliuoja mišias, pasakoja apie Pilotą.

Supainioti mes.

Apie PontiPilotą.

Ar tikrai jis yra Pilotas?
P.S.