2009-07-22

Biudžeto konsolidavimas

mašnà (l. moszna) sf. (4)
1. SD389, B, R166, K, Ch1Mt10,10, J, Ds nedidelis maišelis pinigams ar tabakui dėti: Bepigu tau vėpsot, kad prikimšta mašna, o aš galo sudurt negaliu su galu, nors kalu, dieną naktį kalu J.Jan. Taigi dabokitės ir mašnàs čėsu prisikraukit K.Donel. Aš tik už mašnos ir atskaičiau tūkstančius V.Kudir. Nebijok, jis prisigrūdęs turi pilną mãšną pinigų Gs. Kišeniuje mašnelė pilna pinigų Tat. Tu tais ditkes niekad neiškratysi iš tos mašniùkės LB236. Te tau šitą mašnutę, tau ji bus kada dideliai reikalinga BsPIV19. Dar mano mašnojè yra apie žipsnis tabako Gdl. Geria, į mašną nežiūrėdamas, žada, nieko neturėdamas KrvP(Vlk). Blogas pinigas – ne tuščia mašna PPr319.
2. OZ32 scrotum: Mašnà balta juodo buliaus Klvr. ^ Didelis kap ožio mašna KrvP(Vs). Senis kūdas, mašnos pūdas (bezmėnas) LTR(Dkk).
3. Skr širšių lizdas.
4. ppr. dem., psn. užrištas skudurėlis su trintomis kanapėmis, įdedamas gavėnioje į verdamus kopūstus: Nū virsiu kopūstus su mašnele Lz. ║ kopūstai, virti su trintų kanapių maišeliu: Nū an paludnios bus mašnẽlė Lz.
5. pagaliukas su ženklais, pririšamas prie įduodamų dirbti kailių, „birka“: Be mašnelės neduos man kailių Lb.
◊ mãšną atidarýti mokėti pinigus: ^ Kas tokiam reikalui užrauktų mašną? Pt.
mãšną užraũkti neduoti pinigų: Kad neturi galvos, tai atdarýk mãšną Gs.

Biudžeto konsolidavimas – keistas ir nelabai suprantamas terminas. Paprasčiau būtų sakyti, kad reikia mažinti biudžeto deficitą – skirtumą tarp pajamų ir išlaidų. A.Kubiliaus teiginiai, kad centrinės valdžios biudžeto deficitas sumažintas, t.y. biudžetas konsoliduotas, 7 mlrd. litų, yra panašūs į pasakas ir netgi apgaulę.

Biudžetas.

Konsolidavimas.

Ar tik nebūsim per savo mandrumą vėl į prūdus nublūdiję?

43. Išgalvoti paukščiai pagieda
22:47 07-21 IP: 80.240.12.72
consolidation: c.1400, from L. consolidationem, from consolidare, from com- " together" + solidare " to make solid, " from solidus.

The solidus (the Latin word for solid) was originally a gold coin issued by the Romans.

46. Biudžetas lietuviškai - mašna
23:19 07-21 IP: 80.240.12.72
budget: 1432, " leather pouch, " from O.Fr. bougette, dim. of bouge " leather bag, wallet, " from L. bulga " leather bag, " of Gaulish origin (cf. O.Ir. bolg " bag, " Bret. bolc' h " flax pod" ), from PIE *bhelgh.

Pasitrauk, nekliudyk!

Juk matai, kad kalu.

Man plepėt su tavim nėr kada.

Bepigu tau vėpsot, kad prikimšta mašna,

O aš galo sudurt negaliu su galu,

Nors kalu, dieną naktį kalu.

(Julius Janonis)

47. Kubiliui 23:20 07-21 IP: 80.240.12.72
Kaip konsoliduoti biudžetą, paaiškina 43 ir 46 komentarai.

Išties, dabar - aišku.

Konsoliduoti biudžetą - reiškia prikimšti mašną, visiems sykiu prikimšti.

Ir ne tabokos, o auksinių monetų prikimšti.

Tik kažin ar mūsų valdžia paklausys.

Kažin ar patys šito benorim.

Labai jau toli nuvažiavom, sąvokas bekaitaliodami, vieni kitus ir patys save beapgaudinėdami.

Ar tik nebūsim į apgavikų pinkles įkliuvę?

Įsivaizduokite, kad jūsų kaimynų šeima kas mėnesį gauna 2,2 tūkst. litų pajamų, o išleidžia 3,1 tūkst. litų. Susidarantį skirtumą jie kas mėnesį padengia pasiskolindami iš banko – už 8 ar 9 proc. metinių palūkanų. Ir taip jau pusę metų. Ar norėtumėte taip gyventi jūs? Ir ar skolintumėte tokiai šeimai?

Taip visą šį pusmetį gyvena mūsų valstybė. Tik, suprantama, šios sumos skaičiuojamos milijardais. Mėnesio centrinės valdžios išlaidos pajamas viršija beveik milijardu litų. Kas mėnesį maždaug tokią sumą tenka skolintis ir mokėti palūkanas, ir dėl to biudžeto deficitas dar labiau išauga.

Nors valdžios skolos lygis vis dar nėra labai aukštas, palyginti su kitomis valstybėmis, mokamos palūkanos jau dabar suryja apčiuopiamą dalį menkėjančių biudžeto pajamų. Netrukus šie mokėjimai gali pasiekti 15–20 proc. į biudžetą surenkamų pajamų, o pati skola gali kelis kartus viršyti metines biudžeto pajamas.

Dievaž, garbingieji mūsų protėviai, prisikėlę ir išgirdę, ką vadinam "biudžeto konsolidavimu", išvydę, kaip nusigyveno jų palikuonys, patys suliptų atgalios į savo grabus.

Komentarų nėra: