2021-04-29

Filantropas Ar Parazitas?

 Jolanta Blažytė

Filantropas Ar Parazitas?

Didysis pasaulio daktaras Bilas Geitsas ir toliau vynioja apie savo didįjį pirštą tiek šalių vyriausybes, tiek mokesčių mokėtojus.

Kai Indija paprašė Bilo pasidalinti vakcinų gamybos technologija tam, kad galėtų tas vakcinas gaminti savo šalies farmacijos įmonėse, Bilas šiai valstybei kaip tik ir parodė tą savo didįjį pirštą. Ir pasakė: ne, nesidalinsiu. Indija šiuo metu kenčia nuo didėjančio COVID susirgimų skaičiaus ir nori greičiau vakcinuoti šalies gyventojus. Bet „filantropas“ Bilas, kuris visam pasauliui rėkia, kad reikia kuo greičiau vakcinuoti viso pasaulio populiaciją tam, kad virusas neturėtų galimybės mutuoti, visiškai nenori su ta vakcinacija skubėti ten, kur jis neuždirbs pinigų. Suprantama atskleisi kitiems gamintojams vakcinų gamybos receptą – ateities pelnai gerokai sumažės. Bet tai dar ne viskas. 

Pats Bilas į vakcinų kūrimo technologiją investavo tik 100 000 milijonų eur, tuo tarpu pasaulio šalių vyriausybės – milijardus. Vien ES, kiek atsimenu, apie 7 milijardus. Tačiau vakcinų technologiją „gerieji“ valstybių vadovai mielaširdingai padovanojo daktarui Bilui ir šiuo metu patys visiškai neturi galimybės spręsti, kas gali ta technologija naudotis, kas ne. Jau esu rašiusi anksčiau, kad Pfizer kompanija šiuo metu trina rankas ir skaičiuoja būsimus pelnus, kurie bus gaunami padidinus COVID vakcinų kainas. Tų vakcinų, į kurių gamybą investavo visi pasaulio mokesčių mokėtojai. O man šioje istorijoje PSO (kurią de facto valdo Bilas) cypimas apie tai, kad reikia kuo greičiau suvakcinuoti visus žmones tam, kad virusas neturėtų galimybės mutuoti, atrodo tik kaip dar viena pigi manipuliacija. Jeigu kova vyktų vardan viruso mutacijų užkardymo – tada būtų nesvarbu kokioje šalyje ir pas kokius farmacijos kompanijų akcininkus būtų gaminamos vakcinos. Juk tikslas – tas vakcinas pagaminti kuo greičiau.

Bet akivaizdu, kad tikrasis PSO tikslas – padėti Bilui uždirbti kuo daugiau pinigų. Ir susikrauti į kišenę papildomus milijardus iš tos investicijos, kuriai pinigus susimetė viso pasaulio mokesčių mokėtojai. Ir Lietuvos provakserių raginimai kuo greičiau visiems skiepytis tam, kad virusas nemutuotų, atrodo taip pat, švelniai tariant, juokingai. Kaip ši idėja gali pasiteisinti, jeigu nei Indija, nei trečio pasaulio šalys tų vakcinų beveik neturi, o virusas per šalių siena keliauja be jokios pasų kontrolės?

Gera žinia yra ta, kad šioje istorijoje atsiskleidė tikrasis „filantropo“ Bilo Geitso veidelis. Ir, tiesą sakant, pasaulio šalių vyriausybių infantilumas ar net kvailumas. Juk, atrodytų, tik visiškas kvailys gali nusipirkti turtą (šiuo atveju vakcinų gamybos technologiją) ir atsisakyti nuosavybės teisių į tą turtą. Tuo tarpu daktaras Bilas, iš savo „labdaros“ fondo papirkinėdamas žiniasklaidą, toliau formuoja „gerojo filantropo“ įvaizdį, besinaudodamas mokesčių mokėtojų pinigais kraunasi milijardus ir šluostosi kojas į visą pasaulį. O gal pasaulis to vertas? Juk sakoma: durną glušą ir bažnyčioje muša.

Ir jei kas manęs paklaustų, kas yra Bilas Geitsas, nedvejodama atsakyčiau: jis yra tikrų tikriausiai PARAZITAS, nupirktos žiniasklaidos dėka sugebėję įtikinti visą pasaulį, kad yra filantropas.

Ne Stambulo KonVencijai!

 



2021-04-28

Who's COVID-19?

 

Rusijos Valstybės Dūmos 

portalas šiandien pranešė, kad Dūmos pirmininko Viačeslavo Volodino nuomone, „koronavirusas galėjo būti nutekintas iš Jungtinių Valstijų.“

„Jų laboratorijose, įrengtose visame pasaulyje, įvyko kažkoks nutekėjimas. Būtų teisinga, jei Rusijos vyriausybė iškeltų šį klausimą", - sakė vienas iš Įstatymų leidėjų tarybos prie Rusijos Federalinės Asamblėjos pirmininkų ir Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas per Įstatymų leidėjų tarybos posėdį.

„Virusas buvo aptiktas Vuchane. Tačiau laboratorija Vuchane buvo amerikiečių, jie ją finansavo. Amerikos laboratorijos, kuriose tiriami ir galbūt kuriami biologiniai ginklai, dabar įkurtos Gruzijoje, Rytų Europos šalyse. Turime tai kontroliuoti", - sakė Viačeslavas Volodinas.

Valodinas pažymėjo, kad Rusijos specialistai, sukūrę veiksmingas vakcinas, sugebės išsiaiškinti, iš kur atsirado virusas ir ar jis natūralus, ar sukurtas žmogaus.

Valstybės Dūmos pirmininkas taip pat mano, kad būtų teisinga, jei specializuotas Valstybės Dūmos sveikatos apsaugos komitetas užmegztų dialogą su PSO: „Tegul jie pradeda tirti, kur atsirado liga. O antra - kodėl taip diskriminuojama mūsų vakcina".

Be to, Viačeslavas Volodinas pažymėjo, kad infekcija į Rusiją buvo atvežta ne iš Kinijos, o iš Europos. Jis mano, kad šios šalys turėtų pagalvoti apie kompensaciją Rusijai už visas kovos su pandemija išlaidas.

„Mes su jumis infekciją gavome ne iš Kinijos, Maskvoje buvo daug kinų, o ji atėjo iš kur? Iš Europos, Italijos, Vokietijos, Prancūzijos. Kaip kritikuoti Rusiją, jie yra drąsūs, bet kaip kompensuoti mums visas išlaidas už tai, ką jie padarė, leido, ir tai, kad pas juos šis virusas plinta ir žudo gyvybę, - tyli", - pasakė Viačeslavas Volodinas.









2021-04-27

Rūninam PanDemiją

 

Prisiminkim „pandemijos valdytojų" pažadukus:


Pora karantino savaičių, ir vėl gyvensin įprastai

14 dienų pakentėkim, pakol kreivė „suplokštės"



Mano kaukė saugo tave, o tavoji - mane

Dabar gi .... ir 3 kaukių, 2 vakcinų ir netgi „užpakalio" testo



 nebepakanka!

Šitaip - pamažėle, pamažėle ir -

 - įsisiūbuojam:))



















Bokštas Baužiauninkams Stebėti

 


Vėlyvojo klasicizmo 

stiliaus Burbiškio dvaras perkopęs 160 – ies metų slenkstį sutvisko savo pirmykščių grožiu ir atgavo net ir seniai visų užmirštą bokštelį, iš kurio ponas stebėdavo laukuose dirbančius baudžiauninkus. Dvaro rūmams, Valstybės saugomai kultūros vertybei, tapus UAB „Livintus“ nuosavybe, bendrovė ėmėsi įgyvendinti projektą „Burbiškio dvaro rūmų ansamblio restauravimas ir pritaikymas turizmo paslaugų teikimui“ pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioritetą „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“, kurio finansavimui 4 mln. 808 tūkst. 588 litų. skyrė Europos Sąjungos Struktūriniai fondai. 

12 metų gyvenau čia, savo pirmojoje mokykloje - tėvai mokytojai, tad visi, penkiese, gyvenome antrame aukšte tolimajame šių rūmų kampe.

Bokštelio nebuvo tada, nė ženklo jo nemačiau.. 

Restauruojant dvarą atkurtas ir bokštelis, iš kurio ponas stebėdavo laukuose dirbančius baudžiauninkus.

Kunigysta.

Dwars.

After Jonas, the manor belonged to his son Ivonas (Iwon), during whose rule, in around 1784, the Gižickis manor project, which Ivonas’ grandfather Stanislovas had commissioned thirty-two years ago, was finally completed.

In 1853, Ivon’s son, Jonas’ grandchild Anupras Venclovavičius (Onufry Węcławowicz) converted the manor house to a late classicism style ensemble which has survived to our days. Around the palace, in the Anykšta River valley, he planted a 5 ha park with beautiful tree alleys. Anupras had four sons – Danielius (Daniel), Henrikas (Henryk), Stanislovas (Stanisław) and Anupras Junior. Henrikas and Anupras Junior participated in the uprising of 1863. For this, the czarist authorities imprisoned Henrikas in Kaunas for three years, and Anupras Junior was sentenced to death. Thanks to family efforts, the death sentence was changed to 12 years of penal servitude in Siberia but Anupras Junior lost all of his privileges he had as a member of a noble family and did not return to Lithuania after the exile – he lived and died in St. Petersburg.

After Anupras, the manor’s ownership went on to his son Henrikas and grandchild Žygimantas (Zygmunt). The latter transferred Burbiškis to his uncle Danielius (Daniel), Henrikas’ brother. In 1923, Danielius bequeathed the manor to his son Otonas (Otton) but the true master of the estate was the last Danielius’ wife Liudvika Venclovavičienė (Ludwika Węcławowiczowa), Otonas’ stepmother. People talked that Liudvika and her stepson Otonas did not get on well. After his father had died, Otonas went to Paris; in 1931, he concluded a power of attorney authorising Liudvika Venclovavičienė to manage all property affairs and never came back to Burbiškis again. In 1932, Liudvika Venclovavičienė sold the manor estate with 82 ha of land that was left after an agrarian reform to Petras Kriaučionis, a farmer who had returned from the USA.

During the Venclovavičiai era, the expansion of Burbiškis was not limited to the main buildings of the manor. In the end of the 18th century, Venclovavičiai built a chapel-mausoleum on their family’s burial vault in Anykščiai cemetery. Its construction was started by Ivonas and in 1858 continued by Anupras. The chapel was destroyed during World War I and later rebuilt at the initiative of Liudvika Venclovavičienė. The chapel has survived to our days, it is reconstructed and used as a chamber art center.

Episodes from the Venclovavičiai era have remained in archival documents and local people’s memory. The people of Burbiškis remember Liudvika Venclovavičienė and tell that she was a gentle and friendly landlady who never rejected those in need. Burbiškis Manor was frequently visited by Sofija Emilija Jelenskaitė-Venclovavičienė (Zofja Emilja Jeleńska), a wife of Vladislovas Venclovavičius (Władysław Węcławowicz) – an heir to the nearby Aknystai and Svičiūnai manors. During the czarist oppression she financially supported the publishing of banned books in Lithuanian, established a secret Lithuanian school in Aknystai manor, supported the youngsters who sought education, and treated local children for free.

The history of the Burbiškis Manor can be traced back by reading not only the surviving documents, but also the fiction books. The Anykščiai land, known as a birthplace of many prominent writers, tells us its past through poems, stories and legends. Burbiškis Manor can also boast of the attention of classic authors. Famous Lithuanian author Antanas Žukauskas-Vienuolis wrote a story called “Vėžys” (1925) where he described in detail the history of the noble family Put Putarleckiai as well as their rule of Putriškės manor in the 19th to 20th centuries. The location of the story does correspond to the real historical Burbiškis Manor. Even some of the architectural elements are the same, e.g. the tower above the roof of the palace, from which the towers of seven nearby churches can be seen. From up there, the owners would watch the peasants working in the fields. Some of the events described in the story also correspond to the real ones, for example, the chapel construction, and the story’s characters own some features of specific historical persons: Countess Kristina seems very similar to the above mentioned Liudvika and Sofija Emilija Venclovavičienė. The Venclovavičiai family member Tomas Venclovavičius (Tomasz Węcławowicz), a professor in History of Arts and Architecture who now lives in Cracow, has read the story of Vienuolis and says that the Put Putarleckiai family history described in the book can be regarded as a recreation of the Venclovavičiai family life in Burbiškis.

Petras Kriaučionis, who purchased the manor from Venclovavičiai in 1932, in 1933 sold it together with 8 ha of land to Jesuit priest Pranciškus Zabiela who had returned from the USA. On the northeastern side of the manor house, Zabiela set up a church, rectory and established a parish, while the western side was given to a primary school. In 1947, the Soviet government decided that the sound of organ and bells negatively affects the education of Soviet students and, therefore, the church and the school cannot coexist under the same roof. The premises were seized from the parish and nationalized. Such transformations of the manors was a common phenomenon in Soviet Lithuania. The collectivism turned manor halls into grain warehouses and manor estate buildings into machinery workshops, administration offices and similar lodgements of the Soviet paradise. Burbiškis Manor House became a school, servants’ dormitory became a workshop, a barn with an animal enclosure – a pigsty of kolkhoz, a granary – a warehouse, and other buildings were turned into grain drying places, potato storages etc. In 1990, after Lithuania regained its independence, the manor buildings have been returned to the Curia of Panevėžys Diocese. Being unable to maintain the manor, the church sold it to private investors. The European Union, which cares for a cultural heritage of its new “family members”, has contributed by its structural funds to the restoration of the manor and thus Burbiškis Manor rose to a new life.

The Burbiškis Manor ensemble has been reconstructed according to the design of 1853. Authentic ceiling and wall paintings, original brown ash-wood door, and surviving valuable decorated fireplaces by the walls have been restored. A special interior decoration is the authentic 19-century stoves covered with white glazed panels. Similar stoves are installed in the Presidential Palace of Lithuania, in Daukantas square, but only exclusive visitors can see them. So, in Burbiškis Manor, you have a unique opportunity to see something that can only be seen by the representatives of foreign countries and distinguished guests visiting the Presidential Palace. Today the manor is adapted for tourism needs, offering accommodation and catering services, organizing concerts, seminars, and exhibitions. The manor estate has regained its former purpose – it has become a cultural center in Anykščiai region.

















2021-04-26

Kaip „Laisvės Partija" PraLindo Seiman

 

Naujausia visuomenės nuomonės apklausa (jos rezultatai paskelbti 2021 04 25) 

rodo, kad jei rinkimai vyktų dabar, Aušrinės Armonaitės vadovaujama Laisvės partija net nepatektų į Seimą. Už vieną iš valdančiųjų partijų balsuotų 4 proc. apklaustųjų.

Šio rašinio mintis labai paprasta:

„Laisvės Partija" (galimai) PraLindo Seiman ta landa, KURIĄ PARODŽIAU* 2020 SEIMO RINKIMUOSE BALSUODAMAS ANTRĄ KARTĄ.

DAR SYKĮ*.

Ir štai, žiūrint į šią eilę jaunų žmonių, kurie iki sutemų ir po skėčiais laukė eilėje prie mobiliųjų rinkimų apylinkių Vilniaus centre, autoriui kilo maištinga mintis. Ar ši veikla kartais neturi dvigubo dugno?** 

Štai dabar šis jaunuolis, galbūt studentas, nubalsuos Vilniuje, o savaitgalį nuvažiuos pas „mamą ir tėtį“ ir vėl balsuos „nuolatinėje gyvenamojoje vietoje“.  

Aš paklausiau: „O kai atplėšiate išankstinio balsavimo vokus, ar tikrinate biuletenį atsiuntusio asmens vardą ir sąrašą tų, kurie balsavo pagrindinę balsavimo dieną šioje apylinkėje?“

Atsakymas pribloškė! „Vokus tiesiog atplėšė ir įdėjo šiuos biuletenius į bendrą krūvą su tais, kurie buvo išimti iš užplombuotos balsadėžės. Niekas nieko netikrino“, — sakė mano pašnekovas.

**... apklausose "Laisvės partija" net nepateko į sąrašą tų, kurios gali įveikti penkių procentų kartelę. Jai prognozavo kiek daugiau nei 4 (keturis) procentus balsų. Ir še tau kad nori — daugiau nei devyni. "Trys muškietininkai" (Zuokas, Paulauskas, Žemaitaitis) iš "Laisvės ir teisingumo" partijos turėjo gauti panašų rezultatą. O "Darbo partijai" prognozavo tik šešis–septynis procentus. Bet, matyt, lošėjas-kandidatas iš Darbo partijos Antanas Guoga sumaišė kortas taip, kad pati partija pakilo ant prizininkų pakylos (trečioji vieta pirmajame ture), o Antanas po pirmojo turo vadovauja išrinktų "darbiečių" sąrašui. Ar nemanote, kad tarp sociologų prognozių ir rinkimų rezultatų yra daug skirtumų?

 Ir kyla kitas klausimas. Kodėl toks momentas kaip išėjimo apklausos — apklausos, vykdomos išėjus iš rinkimų apylinkių, buvo pašalintos iš Lietuvos rinkimų proceso? Galų gale, jei rezultatai skiriasi nuo išėjimo apklausų, tada iškart kyla abejonių dėl balsų skaičiavimo teisingumo. O tai gali nelemti ne tik bylinėjimosi, bet ir gali tapti pretekstu anuliuoti rinkimų rezultatus. Tokių precedentų buvo daugelyje šalių, įskaitant JAV. Taigi, Lietuvos vyriausiosios rinkimų komisijos atsisakymas organizuoti apklausas išėjimuose iš rinkimų apylinkių taip pat kelia abejonių dėl balsų skaičiavimo teisingumo.



Pati Aušrinė AMazing 

Armonaitė, lyg tyčia, irgi, esą, laimėjo rinkimus Pasaulio lietuvių apygardoje***

*** Kaip tik šią 2020-ųjų Seimo Rinkimų spragą parodžiau balsuodamas juose antrą kartą, o 2020-ųjų Seimo  Rinkimų Stebėtojas, VIEŠAI nurodęs ją VRK pirmininkei Laurai Matjošaitytei. IŠKART NETEKO SEIMO RINKIMŲ STEBĖTOJO PAŽYMĖJIMO.





Целина

 

1) Не подвергавшаяся обработке, еще не паханная земля. 2) Неезженое, нехоженое место.

Целка

Этимология

Суффиксное производное от прилагательного целый, далее от праслав. *cělъ, от кот. в числе прочего произошли: др.-русск. цѣлъ, ц.-слав. цѣлы, род. п. -ъве «исцеление», ст.-слав. цѣлъ (др.-греч. ὅλοςὑγιής), русск. целыйукр. цілийбелор. цэлыболг. цялмакед. цел, сербохорв. ци̏о м., циjèla ж., словенск. се̑lчешск.словацк. сеlýпольск. саłув.-луж. суłун.-луж. сеłу; восходит к праиндоевр. *koil- «целый и невредимый». Древняя основа на -u, судя по др.-чеш. z cělu «целиком». Родственно др.-прусск. kailūstiskan «здоровье», греч. κοῖλυ ̇ τὸ καλόν (Гесихий), англ. heal, готск. hails, др.-в.-нем. heil «здоровыйцелый».
Использованы данные словаря М. ФасмераСм. Список литературы.




Ginti. Saugoti. Padėti

 


Policija aiškinasi, ar pirmadienį ryte prie Kauno miesto savivaldybės prieš vaikų testavimą dėl COVID-19 protestavę tėvai nepažeidė karantino taisyklių. Be to, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė portalui lrytas.lt nurodė, kad protestui rengti leidimas nebuvo suteiktas.

Prie savivaldybės pastato užtikrinti tvarką susirinko ir policijos pareigūnai. Kaip portalui lrytas.lt vėliau tvirtino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėja O.Vaitkevičienė, policijos žiniomis, leidimas protestuoti suteiktas nebuvo.

„Kiek turime duomenų, tai leidimo jie neturėjo ir dėl jo nebuvo kreiptasi“, – teigė Kauno policijos atstovė. Pasak O.Vaitkevičienės, vertinti, ar protesto metu buvo pažeidinėjamos karantino sąlygos, kol kas sunku, tą detaliau ištirs policijos pareigūnai: „Mūsų pareigūnai ten nuvykę papildomai užtikrino viešąją tvarką, nes ten buvo didžiulis žmonių kiekis.

Tarp į būrelį susigrūdusių protestuotojų...

Ką čia gina, saugo ir kam padeda policija?





Vaikų Namų Ūkis

 

Vaikų Namų Ūkis

Aikštėje prieš Kauno miesto savivaldybę pirmadienį ryte susirinko per šimtą prieš profilaktinį pradinukų, kurie nori mokytis kontaktiniu būdu, testavimą nusiteikusių tėvų. 

Tiesa, nebelieka prievolės tirtis visam vaiko namų ūkiui, o prevenciškai testuotis siūloma tik mokiniams ir pedagogams.









Pelvis







Britų pelvis ir nugaroj pelvis:


How to Self Mobilize Your Pelvis: