2012-03-02

Financial Polygraphy

Dėkui Vienuoliui už terminą.

Mat kaip.

Pagalbos tai prireikė.

Kas gi, vis tik, nugvelbė 1,2 milijardo litų?

Tai - daug.

Gal poligrafas padėtų išsiaiškint?

Gal poligrafas padėtų išsiaiškinti ir vertybinės poligrafijos reikalus?

Keista, kad Gūglė nesusigaudo, kas tai.

Poligrafija angliškoj Vikipedijoj virsta grafikos menu.

Yra štai tokia menininkų rūšis.

Vertybinių popierių sąrašas nėra baigtinis.

Atseit, tų menininkų kūrybiškumas - begalinis.

O mūsų - tikinčių tų popierių vertybiškumu ir jų kūrėjų kūrybiškumu - kas begalinis: protas, kvailumas, patiklumas ar kas nors kitka?

2012-03-01

Kas pasakė "Miau"?

Šiais laikais galima apsieiti ir be poligrafijos:

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas „Veidui“ aiškino, kad iš 3,4 mlrd. Lt dingusiu paskelbto turto realiai išnyko 1,2 mlrd. Lt vertės vertybinių popierių ir 577 mln. Lt banko indėlių kituose bankuose.

Lietuvos bankas tvirtina, jog daugiau kaip milijardo vertės „Snoro“ valdyti vertybiniai popieriai buvo pervesti iš Lietuvos į užsienį. Manoma - į privačių asmenų sąskaitas. Šis trūkumas buvo nurodytas kaip viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurios bankas buvo nacionalizuotas.

Tie popieriai pervedami šitaip.

Kas nutiko su "Snoru" po to, kai mūsų teisėsaugos susidomėjimas juo tapo kažkam kitam, be teisėsaugininkų, žinomas?

Ta informacija buvo pateikta: nuo 9 dienos iki 14 dienos indėlių dar padaugėjo, o tik po „Lietuvos ryto“ publikacijos atsiimta maždaug apie 111 mln. litų, būtent indėlių forma“, - sakė V. Vasiliauskas.

V. Vasiliauskas tikslino, kad iš „Snoro“ iškeliavo ir milijardo litų vertės vertybinių popierių. „Bet vertybiniai popieriai su situacija po publikacijos nieko bendro neturi“, - teigė jis.

Pirmadienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras“ veiklą, neteisėto atskleidimo.

Nes dėl tokio "valstybės paslapties išdavimo" indėlininkai atsiėmė "maždaug apie 111 mln. litų", ir tada jau pasviro valstybės nacionalinis saugumas, o gal ir gynyba.

O milijardas iš „Snoro“ išplautas, nesant baudžiamojo nusikaltimo požymių.

Na, čia toks, kaip tik, įdomus pavasarinis mokomasis kino filmas Generalinei prokuratūrai.


O šitaip atrodo milijardas.

O Naujojoj Plačiojoj Tėvynėj Europoj dabar madingesnis trilijonas.

2012-02-29

Pelenų diena

Pasakojimas apie tai, kaip gerai tvarkosi Vokietija, blogai - tebankrutuojanti Graikija ir visų geriausiai - JAV.

Pamirštant papasakoti, kad visos trys klimpsta į skolas, kad JAV doleris tebėra šitokiu būdu pasaulio rezervinė valiuta, o ECB stovi ne kur kitur, o Frankfurte, tame pačiame, iš kurio buvo diriguojamos CŽV vis nerandamų kalėjimų statybos, kuris apsuptas NATO bazėmis.

Papasakoti publikai apie tai, kad verslo sėkmė iš esmės priklauso nuo paskolų palūkanų, kažkodėl, neskubama - o kas gi atsilaikys prieš palūkanų eksponentę?

Apie tai, kad Graikija buvo priimta euro zonon žinant, kad ji neleistinai prasiskolinusi, o Lietuva nepriimta dėl mažyčio neatitikimo, kaip ir nekalbama išvis.

1. Italian banker - ECB president 07:22 02-29 IP: 80.240.9.72
Pavyzdys – Italija, kuriai neseniai pranašautas Graikijos likimas. Dar praėjusių metų pabaigoje investuotojai iš jos reikalavo milžiniškų palūkanų – daugiau nei 7 proc. per metus. Prie šalies vairo stojęs M.Monti ėmėsi griežtų taupymo priemonių. Ar jos iš tiesų pasitvirtins, pamatysime kur kas vėliau, tačiau vien tokių veiksmų užteko, kad dabar metinės palūkanos už Romos leidžiamas obligacijas vos viršija 3 proc.

Tai, kad ECB vairo ėmėsi italas, žinoma, ničnieko nereiškia.

Ir italai, ir bankai yra skaidrūs.

2. ECB from Frankfurt am Main 07:23 02-29 IP: 80.240.9.72
Europos ateitis priklauso nuo euro ateities. Tai jau ne kartą visas pasaulis girdėjo iš Vokietijos kanclerės A.Merkel lūpų. Vokiečiai šią savaitę sutiko dar kartą pasiaukoti: didžiausia skęstančių euro zonos šalių gelbėtoja pritarė dar vienam silpniausios grandies – Graikijos gelbėjimo planui.

Mat, tas vokiečių žemėj stovintis ECB yra "finansuojamas Vokietijos euroobligacijomis" ir tada jau, šitaip pafinansuotas, gali pirkti Graikijos euroobligacijas.

3. FED is Savior of the World 07:27 02-29 IP: 80.240.9.72
B.Bernanke, kurio senelis imigrantų registracijos centre Niujorko Ellis saloje užregistruotas kaip Jonas Bernanke, pernai įtakingo žurnalo „Time“ paskelbtas Metų žmogumi. Pasak „Time“ vedamojo, jeigu ne Federalinio atsargų banko vadovas, dabar ne tik Amerika, bet ir visas pasaulis, būtų daug prastesnėje ekonominėje situacijoje.

Aha.

Kaipgi.

10. Papildant 1. 17:25 02-29 IP: 80.240.9.72
Bankai trečiadienį pasiskolino iš Europos centrinio banko 530 mlrd. eurų trejiems metams, tai sustiprino lūkesčius, kad kompanijų kreditavimas augs, o skolinimosi kaina skolų krizės drebinamoms šalims toliau mažės. Iš viso paraišką dėl paskolos padavė 800 bankų. Tai jau antras kartas, kai ECB išduoda tokias trejų metų paskolas mažomis palūkanomis. Gruodį jis buvo paskolinęs 489 mlrd. eurų, praneša BBC. Italijos kreditoriai, sausio mėnesio duomenimis, pasiskolino iš ECB jau 200 mlrd. eurų, Ispanijos ir Prancūzijos bankai - maždaug tokias pat sumas. Google: Bankai pasiskolino 530 mlrd. eurų iš ECB trejiems metams. Štai jums ir " vien tokių veiksmų (Prie šalies vairo stojęs M.Monti ėmėsi griežtų taupymo priemonių) užteko, kad dabar metinės palūkanos už Romos leidžiamas obligacijas vos viršija 3 proc." : )))

:(((

Apie tai, kad "gelbėtojas" ECB padirbo eurų kompiuterio klaviatūros maigymo būdu, bevelyjama išvis nutylėti.

4. Ash Wednesday in Lithuania 07:29 02-29 IP: 80.240.9.72
Beje, apie JAV „finansų caro“ lietuvišką kilmę amerikiečių spaudoje užsiminta bene pirmą kartą. Beveik vien B.Bernankei skirtame proginiame Metų žmogaus „Time“ numeryje pabrėžta, kad Federalinio atsargų banko vadovo seneliams teko išgyventi pogromus Lietuvoje.

Na va, pasirodo, už senus griekus mums tenka mokėti 7.625% už paskolas doleriai mokam tuo pat metu, kai Jono Bernankes anūkas Benas kai kam už nulį procentų, "dykai", skolina savo įstaigos žaliąją produkciją.

Esam baudžiami.

Lietuvai sustabdytas ES lėšų mokėjimas, laikinai, dėl neleistinų pažeidimų.

Antikorupcijos komisiją grąsinimo būdu spaudžia ... korumpuotieji?

Pui!

Kas jo išsigando?

Ekspilietikai bando nervus.

Dėl nevykusių, pažeidžiamų pareigūnų.

Kurie poligrafo pagalba apkaltinti informacijos "nutekinimu" apie valdžios ketinimus "Snoro" atžvilgiu.

Mat, po to iš "Snoro" "nutekėjo" ... kiek?

Jėzus, eina kalba apie didelius skaičius...

Tai kiek gi?

111 milijonų.

O kada, kur ir kaip "nutekėjo" 1,2 milijardo?

Milijardas iš „Snoro“ išplautas, nesant baudžiamojo nusikaltimo požymių.

Be juokų.

Ten gi - milijardas!

Todėl teisėsaugininkai užsiėmę kuo tik nori, tik ne tuo milijardu.

Matyt, namus sugebėjo pasistatyt ir nebėra pažeidžiami.

Pelenų diena.

Gal savaitę pavėlavo.


Rytoj - Pavasaris.

Ne toks.

Šitoks.

2012-02-28

Ne prie ko

1. Google: Prezidentė Dalia Grybauskaitė nusivylusi sprendimu dėl naujo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo, sako šalies vadovės vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius. Konkursą į šį postą laimėjo Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Vitalijus Gailius.

2. Google: Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį priims kandidatą į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus pulkininką leitenantą Gediminą Griną. Prezidentė D. Grybauskaitė yra sakiusi, kad pageidautų, jog VSD vadovas būtų ne iš šios institucijos, gerai išmanytų žvalgybos reikalus, turėtų patirties tarptautinės diplomatijos srityje, būtų gerai vertinamas NATO.

Google: Neoficialiai kalbama, kad D.Grybauskaitės nepasitikėjimą P.Malakauskas pelnė dar per Prezidento rinkimų kampaniją, kai leido laisvai tekėti kompromituojančiai informacijai ne tik apie ją, bet ir apie kitus rinkimuose dalyvaujančius politikus. Tad tik laiko klausimas, kiek dar P.Malakauskas bus VSD vadovas.

3. Google: Seimas birželio 3 dieną pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės teikimui skirti D.Valį generaliniu prokuroru. Generalinio prokuroro postas buvo laisvas nuo vasario vidurio, kai iš generalinio prokuroro pareigų atsistatydino Algimantas Valantinas.

Google: Prezidentę geru žodžiu minintis generalinis prokuroras Darius Valys sulaukė kitos aukštos valstybės moters – Seimo pirmininkės Irenos Degutienės – rūstybės.

4. Google: Lietuvos banko valdybos pirmininku šalies prezidentė siūlo skirti buvusį finansų viceministrą ir savo rinkimų štabo vadovą advokatą 37 metų Vitą Vasiliauską.

5. Google: D.Grybauskaitė sakė neįžvelgianti įsakymus dėl FNTT vadovybės atleidimo pasirašiusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio netinkamo elgesio: „Ministras Palaitis čia ne prie ko“.


P.S. Štai jums "Gūglės" chameleoniškumo įrodymas - ši vėliava vasario 28-tą, kai rašiau šį rašinį, šioje paieškoje“ buvo pirmas tarp vaizdų, nes bylos vardas neprieko.jpg, o dabar išvis pradingo.

Arba Gūglės reguliuotojai Gūglę pareguliavo, arba - kas?

The Silent Ceremony

The Lord Mayor is elected each year at Michaelmas 'Common Hall', and takes office on the Friday before the second Saturday in November, at 'The Silent Ceremony'.


On the Friday before the second Saturday.

Michaelmas, the feast of Saint Michael the Archangel (also the Feast of Saints Michael, Gabriel, and Raphael, the Feast of the Archangels, or the Feast of Saint Michael and All Angels) is a day in the Western Christian calendar which occurs on 29 September.

Kokia vaga, tokia ir daga.

Vasara - dags.

29 September.

Koks sutapimas...

Arkangelas Mykolas (hebrajiškai: מיכאל, Micha'el arba Mîkhā’ēl 'panašus į Dievą'; gr. Μιχαήλ Mikhaíl; lot. Michael arba Míchaël; arabiškai: ميخائيل, Mika'il) – pagrindinis angelas abraomiškose religijose, žydų tautos globėjas.

The Silent Ceremony.

Tamsa prie upės Tamsios

Prie Tamesos upės.

Policija ir teismo antstoliai antradienį ėmėsi ardyti antikapitalistų judėjimo „Occupy“ stovyklą, išdygusią prie Šv.Pauliaus katedros Londone pernai spalį, pranešė Londono (oi, pasenę duomenys...) Sičio savivaldybė.

„Apgailestaujame, kad buvo prieita iki šito, tačiau Aukštojo Teismo sprendimas iškalbingas pats savaime, - pridūrė pareigūnai. - Aukštojo Teismo vykdomieji pareigūnai, nusamdyti Londono Sičio korporacijos, atlieka likvidavimą dalyvaujant policijai, siekiant užtikrinti visuomenės saugumą ir palaikyti tvarką. Prašome protestuotojų išsiskirstyti taikiai.“

Tamsius darbus reikia dirbt patamsy.

Apie 50-60 protestuotojų buvo likę aikštėje, kai policija atvyko tuojau po vidurnakčio (2 val. vietos) laiku ir suteikė penkias minutes laiko išsiskirstyti.

Neišvengiamą stovyklos išardymą paskelbė vienintelis švilpukas.

Kiti aktyvistai „Occupy“ svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė, kad policija grasino suimti protestuotojus, jeigu jie nepasitrauks nuo bažnyčios laiptų, nors teismo nurodyme dėl stovyklos likvidavimo nėra numatytas žmonių iškeldinimas.

Stovykloje susitaikymo su likimu nuotaikos buvo jaučiamos nuo praeito trečiadienio, kai Apeliacinis Teismas atmetė protestuotojų prašymą leisti apskųsti praeitą mėnesį paskelbtą Aukštojo Teismo nutartį, jog jie turi palikti stovyklą, įsikūrusią Londono finansų rajono širdyje.





Aktyvistas George'as Barda sakė, kad prasidėjus stovyklos likvidavimui jį apėmė „prieštaringi jausmai“.

„Tai galimybė judėti aplinkiniais keliais, - jis sakė visuomeniniam transliuotojui BBC. - Tai ne pabaigos pradžia - tik pradžios pabaiga, o šio įvykio dramai negalima leisti užtemdyti problemų.“

Štai jums ir plėšikų landynė prie upės tamsios!

Rat Race

Turtuolį buvo apakinęs noras greitai pralobti.



Buvęs Seimo narys A.Bosas nutarė įsilieti į būrį investuotojų, kurie bylinėjasi su banku DNB dėl nesėkmingų investicijų.

2007 metais komercinis bankas „DnB Nord” (dabar DNB) savo klientams pasiūlė investuoti į banko obligacijas, susietas su akcijomis (SASO).

Galimybe greitai užsidirbti 2007 metais susigundė ir tuometis Seimo narys A.Bosas.

Svajodamas apie didžiulį pelną jis nusprendė užstatyti savo prabangų namą Palangoje, tada įvertintą 7 milijonais litų.

Už tai jam bankas suteikė beveik 20 milijonų litų paskolą.

Paskolintos lėšos iškart buvo investuotos į obligacijas. Bankas įsipareigojo jas iš A.Boso išpirkti už nominalią vertę.

Taip ir atsitiko. Tačiau palūkanas už paskolą tenka mokėti ir šiandien.

Buvęs politikas teigia patyręs beveik 408 tūkst. litų nuostolį.

Tiek jis jau yra sumokėjęs palūkanų bankui.

– Kaip pavyko bankui įsiūlyti jums paimti milžinišką sumą ir investuoti į tokį rizikingą produktą?

– Po visų „Sekundžių” ir į jas panašių bankų žlugimo atrodė, kad užsienio kapitalo bankai yra geri ir patikimi.

Banko darbuotojai mane sugebėjo įtikinti, kad šioje investicijoje negali būti jokių nuostolių.

Aš pasitikėjau ir asmeniškai, nes DNB banko darbuotoją Reginą Šideikienę, kuri man įsiūlė šį produktą, gerai pažįstu daugybę metų.

Taigi nebuvo pagrindo nepasitikėti, nes patikėjau garbės žodžiu. Banko darbuotojai sugeba labai įtaigiai įsiūlyti. Jie yra itin išprusę.

Matau, kad teismo procesas bus ilgas. Tačiau aš neturiu kur trauktis. Jaučiuosi nukentėjęs morališkai ir finansiškai. Tebėra užstatytas mano namas.

Be to, patikėkite manimi, rasti advokatą, kuris padėtų kovoti su banku, yra labai sunku.

Apskritai pasiruošti tokiam procesui yra sudėtinga. Net iki šiol dar negaliu iki galo suvokti to produkto, kurį bankas man įsiūlė.

Reikalai pajudėjo tik tada, kai Vertybinių popierių komisija pripažino, kad bankas elgėsi nesąžiningai.

13. Apie teismus ir bankus 07:26 02-28 IP: 80.240.9.72
Viešai paskelbus teisėjų pajamų ir turto deklaracijas paaiškėjo stulbinantys faktai - labai daug Temidės tarnų yra prasiskolinę. Šimtus tūkstančių ir net milijonus litų teisėjai skolingi bankams. Tiek "turtuolių" , tiek skolininkų sąraše pirmauja civilines arba administracines bylas nagrinėjantys teisėjai. Kitaip tariant, bylas, kuriose dažniausiai būna sprendžiamas didelių pinigų likimas. Neretai ne tik didelių, bet ir, ko gero, nelabai švarių. Beje, tuose pačiuose sąrašuose beveik nematyti teismo vadovų pavardžių. Vien tik eiliniai teisėjai. Google: Prasiskolinę teisėjai - pažeidžiami

15. Apie bankus ir bankrotą 07:35 02-28 IP: 80.240.9.72
Aprašomoj istorijoj bankas vietomis atrodo lyg revoliucionierius, besielgiantis pagal principą "vok pavogtą" . Skirtumas toks, kad bankas prisidengia teisėsauga pagal 13 komentare cituojamą principą. Bankas turi ir dar vieną saugiklį. Banko skolininkai gali bankrutuoti, bankrutuoti šiais laikais gali net valstybės, nors bankroto sąvoka kilo būtent iš banco rotto - susimovusio ir priversto nutraukti veiklą bankininko suolo aikštėje, kur jis senovėje mainikavo, apvertimo. Dabar gi bankininkai tiek suįžūlėjo, kad mūsų, visuomenės "stabilumo" vardan, mūsų vyriausybės mūsų vardu iš tų pačių bankų skolinasi iš nieko daromus pinigus ir gelbsti susimovusius bankus, kad tik jie nebankrutuotų! Bankai kalti nebūna. Ei, skolininkai - bėkit božnicon ir melskit - esu kaltas, esu kaltas, esu labai kaltas! O ko norėjot pralobt, ir dar iš sukčių?

14. max 07:28 02-28 IP: 78.61.235.95
klausimelis- jei nebutu krizes ir tie investuotojai butu uzdirbe milijonus, jie tikriausiai butu pasidaline tiek su valstybe, tiek ir su banku?

17. to 14. max 07:49 02-28 IP: 80.240.9.72
Kadangi a) pinigus bankai daro iš nieko; b) padarę juos, skolina visuomenei, už palūkanas; c) kitokių esančių apyvartoje pinigų nėra (nebent falšyvi), pinigai yra niekada negrąžinama visuomenės skola bankams: jei visi grąžintume visus pinigus, liktume skolingi: palūkanas. Lošimas biržoje kadaise (istoriškai visiškai neseniai) buvo sugalvotas kaip perteklinių pinigų nusavinimo priemonė. Turint omeny tai, kas parašyta 13 komentare IR TAI, kad tokia monetarinė tvarka įteisinta mūsų išrinktųjų (kurie rinkimų kampanijoms zuja ieškodami - pinigų, pinigų), toks bankų su visuomene žaidžiamas katės žaidimas su pele tęsis, kol situacija nebus pakeista IŠ ESMĖS, visuomenės pastangomis, žinoma. Kai didžioji dalis visuomenės supras, kad šitokia monetarine sistema visuomenė yra paversta bankų verge, įvyks lūžis. O krizės, esant dabartinei padėčiai, neišvengiamos ir "vyksta cikliškai" - skoloms mokėti padirbami ir paskolinami nauji pinigai, jų palūkanoms - vėl nauji, ir t.t., ir t.t., šis iš nieko darytų pinigų-skolų burbulas pučiasi, kol sprogsta - o šitokia situacija vadinama krize.


The trouble with the rat race is that even if you win you're still a rat.

2012-02-27

Sine Cura Animarum

Sin neišeina iš galvos.

Vakar, kažkelintą jau kartą, išgirstas pasakymas:

- Užsienis gi turtingesnis už Lietuvą...

sinekūrà [lot. sine cura – be rūpesčio]: 1. tarnyba vid. amžių katalikų bažnyčioje, davusi pajamų, bet nereikalavusi eiti kokių nors pareigų ar bent būti paskyrimo vietoje; 2*. gerai apmokama ir nereikalaujanti jokio darbo tarnyba.

Nelendant į božnicos reikalus - ar nepanašu į tarnystę pinigų bažnyčioj?


O čia - ne sinekūrininkai (ne vieninteliai, žinoma)?

Po penkias kadencijas Seime vardan tos vis mažėjančios Lietuvos?

Penkiskart keturi - dvidešimt metų.

Ir vis vardan tos?

Argi tokie MultiNepertraukiamaKadencininkai nematė, kaip mūsų parlamentinę šalį tas parlamentas savo įstatymais pavertė pinigų proceso valdytojų verge, prasiskolinančia, skurstančia, vėl nuo Centro Malonės priklausančia provincija, tik dabar jau Europos, tiekiančia darbo jėgą ir protus tiems, kam jų prireikia?

Statybininkas su artoju neturėjo laiko skaityti šių sinekūrininkų kūrybos, nes statė ir arė, bet jie juk ir turėjo, ir privalėjo.

Pareigas, žinoma, ėjo, visokias.

Tik ar priešinosi finansinei okupacijai?

Gal, vis tik, atvirkščiai - pinigų dėka ir papuolė ten, kur yra?

Politinė korupcija.


A sinecure (from Latin sine = "without" and cura = "care") means an office that requires or involves little or no responsibility, labour, or active service. The term originated in the medieval church, where it signified a post without any responsibility for the "cure of souls", the regular liturgical and pastoral functions of a cleric, but came to be applied to any post, secular or ecclesiastical, that involved little or no actual work.

Sinecures have historically provided a potent tool for governments or monarchs to distribute patronage, while recipients are able to store up titles and easy salaries.

sinekūra
(lot. sine cura – be rūpesčio), gerai apmokama tarnyba valstybės administracijoje viduramžiais. Sinekūros buvo traktuojamos kaip privati nuosavybė, galėjo būti perkamos ir parduodamos už didelius pinigus. Turtingų šeimų tėvai, norėdami užtikrinti savo vaikams ateitį, pirkdavo jiems sinekūras civilinėje administracijoje ar armijoje.

Синеку́ра (от лат. sine cura animarum — без заботы (без попечения) о душе, без лечения души, через нем. Sinekure) — в средневековой Европе чисто административная должность в католической церкви, не связанная с пастырской деятельностью, заботой о душах прихожан.

Затем возникло переносное значение, ставшее сейчас основным, — любая должность, приносящая доход, но не связанная с какими-либо серьёзными обязанностями (или вообще без них), либо даже не связанная с необходимостью находиться на месте служения.


sine cura animarum...

я виртуальный кожаный портфель,
во мне есть дверь, с защёлкой на запястье.
я так же быстр, как бойкая форель,
иду на нерест, измеряя ставкой счастье.

а ты мечтаешь, оставляя кожуру,
как плеву нежную своих не начинаний.
и словно кот, я каюсь, по утру,
от исполнения неизданных желаний.

а ты в бессилии качаешь головой,
срываешь с горечью - плоды - аплодисменты.
я бы сравнил тебя с походною юлой -
с частичкой сладкою, безумной компоненты.

Ar gali visa valstybė tokia būt?

Sinecure State.


Lietuva tokia nebus.

Financial Stealth

Stealth (angl. stealth – „nematomas, slaptas“) – technologija, metodų kompleksas, naudojamas karo aviacijoje ir karo laivyboje siekiant sumažinti objektų aptikimo radarais galimybę.

Naudojamos specialios medžiagos ir konstrukcijos sprendimai sumažina radarų siunčiamo signalo atspindžius, todėl objektai beveik neaptinkami radarais.

Vienas pirmųjų lėktuvų su šia arba labai panašia technologija buvo Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių kurtas „Horten Ho 229“ (1944 m.).


Dažniausiai ši technologija pritaikoma aviacijoje – karo lėktuvuose, tačiau naudojama ir karo laivuose.

Vienoj mokslinėj konferencijoj estas klausė manęs (be juokų):

- Ar jūs turit tikrą naikintuvą, kaip lenkai?

- Mes turim dar geresnį, nematomą naikintuvą, tokį, kaip amerikonai, - atsakiau, - tik parodyt negalim - jo gi nesimato.

1999 m. kovo 27 d. – F-117 Nighthawk (serijos Nr. 82-0806), lakūnas pulkininkas Dale Zelko. Numuštas Serbijos karinių pajėgų raketų kompleksu S-125 kovinės operacijos metu. Pilotas katapultavosi, išgyveno, buvo paimtas nelaisvėn, bet vėliau buvo išlaisvintas NATO pajėgų. Lėktuvą pavyko numušti Serbijos armijai atradus, kad ilgomis bangomis veikiantys radarai gali juos aptikti. Iš pradžių JAV armija ketino subombarduoti lėktuvo liekanas, kad jų negalėtų išstudijuoti Serbijos ir ypač – Rusijos mokslininkai. Tačiau vėliau šio plano atsisakyta, ir Nighthawk iki dabar rodomas Jugoslavijos Aviacijos Muziejuje netoli Belgrado.


Jugai išsprendė uždavinį iš esmės.

Ir iš nematomo lėktuvo liko blogai skraidanti dėžė - juk šitokį daiktą reikia dar priversti skristi....

Finansinė vergija.

Karas vyksta.

Pavergimo technologijos slepiamos.

O juk galima uždavinį išspręst iš esmės.

Reiktų ekspilietikams padėt.