2011-01-28

Lietuvos banko galas

Kas yra Lietuvos bankas ir ką jis veikia?

Lietuvos bankas yra šalies centrinis bankas, kuris vienintelis išleidžia į apyvartą ir išima iš apyvartos Lietuvos Respublikos pinigus.

Pinigų išleidimas ir išėmimas iš apyvartos.

Pinigų emisijos teisę Lietuvoje turi tik Lietuvos bankas. Jis išleidžia ir išima iš apyvartos Lietuvos Respublikos pinigus.

Lietuvos bankas taip pat nustato pinigų nominalus, skiriamuosius, apsaugos ir mokumo požymius, pakeičia juos kitais, organizuoja pinigų gaminimą, gabenimą bei saugojimą, nustato susidėvėjusių ir sugadintų pinigų išėmimo iš apyvartos, jų keitimo bei naikinimo tvarką, sudaro atsarginius banknotų ir monetų fondus, atlieka litų banknotų ir monetų bei centų monetų ekspertizę.

Siekdamas, kad apyvartoje būtų tik kokybiški pinigai, Lietuvos bankas naudoja modernią, visiškai automatizuotą banknotų ir monetų apdorojimo įrangą.

Kaip matot, Lietuvos bankas savo tinklalapyje aiškina, kad litai, kuriuos jis išleidžia apyvarton ir kurių kokybe taip rūpinasi, yra popieriniai arba metaliniai.

Nenujaučia Lietuvos bankas kas jo laukia.

Štai kas laukia.

Grynųjų pinigų teks atsisakyti.

Vyriausybės šis sumanymas.

Ką ji sau galvoja, nežinia.

Anksčiau netgi pjesėse veikėjai savo ekonominį-finansinį-ūkinį entuziazmą kaip demonstravo?

- Taigi grynas pinigas!!!

O tuoj bus:

- Imk.

- Taigi negrynas tas pinigas...

Kad ir išgryninsi...

Vyriausybės užmojį mažinti grynųjų pinigų atsiskaitymus šalyje bankai pasiryžę paremti ir atitinkamomis finansinėmis investicijomis.

Kodėl, įdomu, bankams taip patinka?

Bankai pažymi, jog, nustačius grynųjų pinigų operacijų apribojimus, būtų užtikrintas piniginių operacijų skaidrumas, bei žada plėsti banko paslaugų infrastruktūrą, mažinti elektroninių banko paslaugų įkainius bei keisti žmonių įpročius.

Įpratimas, papratimas - antras prigimimas.

Papročiai irgi gali pasikeisti.

Jei už kiekvieną judesį teks bankams mokėti.

6. Snukis 12:37 01-27 IP: 78.158.11.11
Kokias čia nesąmones rašo: atsiskaityti grynais yra didesni mokesčiai. Čia tik bankai ir tik bankai yra įvedę tokius mokesčius už pinigų išgryninimą ir sąskaitų grynais apmokėjimą banke. Jei pilietis A sumoka piliečiui B grynais, joks pilietis C neprieina ir nepareikalauja jam sumokėti dar kelis litus už šitą transakciją.

Tikrai, kadaise, kai dar nebuvo banko kortelių ir net "grynųjų" pinigų sąvokos, apmokant kokius nors mokesčius, nereikėjo dar ir bankui sumokėti, papildomai.

O jei paprašydavai banke savo pinigų, tai tiek, kiek duodavo, tiek ir nurašydavo iš sąskaitos.

Be "išgryninimo" mokesčio.

Pinigai buvo tokie, kokie Lietuvos banko tinklalapyje aprašyti, grynieji.

Išgryninimo mokestį vėliau sugalvojo, bankai, žinoma.

7. Snukiui 15:25 01-27 IP: 84.15.185.59
Bankai pamatė šią " neteisybę" ir nori, kad piliečiai A ir B jiems sumokėtų už tai, kad vienas su kitu tarpusavyje atsiskaitė.

Projektuojama šitaip: grynųjų mažės kol neliks.

Lietuvos bankui teks juos pasiimti iš apyvartos.

Ką tada veiks?

Juk nebeturės ką leisti apyvarton.

Perrašys tinklalapį ir pradės pasakoti, kad pluša prakaituoja leisdami apyvarton negrynus litus?

Tai darbelis!

Kaipgi Lietuvos bankas užtikrins negrynųjų litų kokybę ir kokius jų mokumo požymius nustatys ir mums aiškins?

Bėda su tais negrynaisiais.

Negrynas kokybiškas samagonas.

Įsivaizduojat tokį?

Kaip pateisins Lietuvos bankas savo 800 žmonių nepigios komandos užimtumą - e-pinigų gaminimu, gabenimu bei saugojimu, susidėvėjusių ir sugadintų e-pinigų išėmimo iš apyvartos darbais, jų keitimo bei naikinimo tvarkos nustatymu, e-pinigų atsarginių fondų sudarymu, e-pinigų ekspertizių atlikimu?

Ar “ECBS konfidencialumo režimoužtikrinimu?

Vai vai.

Ir aplamai, su kuo apie tuos negrynus reikalus ... ne, ne taip.

Su kuo apie tuos negrynųjų reikalus skaidriai kalbėjosi Vyriausybė?

Manot, su Lietuvos banku?

Ne, kažkodėl.

Nors Lietuvos banko misija – puoselėti šalies pinigų, kredito ir atsiskaitymų sistemų patvarumą ir vientisumą, jų stabilų, patikimą ir efektyvų funkcionavimą, siekiant sudaryti palankias sąlygas optimaliai šalies makroekonominei plėtrai.

Ketvirtadienį Vyriausybėje Premjeras Andrius Kubilius bei finansų ministrė Ingrida Šimonytė su banko „Swedbank“ atstovais aptarė ir grynųjų pinigų operacijų apribojimus bei šio tikslo įgyvendinimui reikalingas priemones.

Gal Vyriausybė nebe Lietuvos, o Swedbanklandijos?

Gal ir skaidriai apie negrynuosius su geraisiais žuvėdais kalbėta, bet Lietuvos publika kažkodėl nedžiūgauja.

Algis
Labai jau mūsų bankai protingi. Parduotuvese juk mokedami už prekes kortele kiekvieną kartą nuo nuskaičiuotos sumos sumokame 3 procentus, kurie yra įkalkuliuoti į prekės kainą ir yra sumokami bankams. Estų parduotuvės prieš kokius 2 metus pabandė taikyti nuolaidą 3 procentus tiems, kurie moka grynais. Greitai bankai šį dalyką užgniaužė. Reikia tik pagalvoti kokios pinigų sumos prasisuka bankams.

praeivis

Būtent, jau kam kam, o bankam tas skaidrumas mažiausiai rūpi. Jiems e-atsiskaitymai neša tik pelną... ir kuo daugiau, tuo geriau. Ir dar, man, kaip žmogui, visai nesinori, kad bankų darbuotojai ar dar kas kitas matytų, kur ką ir kaip perku. Tai yra asmeninė info, kurią bala žino, kam ir kas gali panaudoti...

zzz
nebent butu sukurta nepriklausoma nuo banku (su nario moesciu nedideliu) internetine mokejimu sistema, tada galima sakyti uz, bet bankams babkes atiduoti uz dyka yra negerai

Naujiena
Neteisėtai ribojama žmogaus pasirinkimo teisė, remiami bankai. Gal ponai, nustatysite, kiek kubinių metrų oro galima bus įkvėpti ir iškvėpti per vieną parą?

Pasak Ministro Pirmininko patarėjo ekonomikos ir finansų klausimais Mykolo Majausko, grynieji pinigai yra būtent ta terpė, kuri sudaro sąlygas egzistuoti šešėlinei ekonomikai.

„Tokie dalykai, manau, modernioje ekonomikoje neturėtų egzistuoti, ir tai turėtų po truputį mažėti. “, – teigė M. Majauskas.

Lietuva - drąsi šalis.

Čia kiaušinis vištą mokina.

Kodėl taip?

M.Majausko darbo banke „Barclays Capital“ specifika buvo didelių bendrovių bei vyriausybių finansavimas. M.Majauskui yra tekę spręsti ir Lietuvos Vyriausybės finansavimo klausimą.

O!

Sprendė Lietuvos Vyriausybės finansavimo klausimą.

Solidu.

(Kur klausimas, beje:)?)

O ką tas Lietuvos bankas?

Piš...

Nesprendė Lietuvos Vyriausybės finansavimo klausimo.

Sako, kieno pinigai, tas ir muziką užsako.

Pinigai - geras tarnas, bet blogas šeimininkas.

Lietuvių liaudies išmintis.

Ėėė!

Solidus taigi grynas!

Kaip bus su solidumu, ponios ir ponai, beigi panelės su ponaičiais, kai grynųjų neliks?

A?

O čia kažkokie žilesn ... gal bailesni?

Kad nerodo savo jaunųjų patarėjų?

Ar patys sugeba paaiškinti savo fokusus?

Kurgi ta moderni ir skaidri ekonomika?

Asociacijos „Visa Europe“ duomenimis, Lietuva yra viena saugiausių Europoje: neteisėtų atsiskaitymų dydis Lietuvoje sudaro tik 0,004% nuo bendros atsiskaitymų kortelėmis sumos, o Europoje siekia apie 0,06%.

Dar banko atstovai patvirtino, kad jų klientai dažniausiai nukenčia Turkijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Tačiau su Turkijos bankininkais informacija keičiamasi sklandžiai ir problemos išsprendžiamos greičiau, o su ES šalimi Jungtine Karalyste procesas vyksta ilgai ir nuobodžiai.

Tai kas, kad ilgai.

Jeigu aplamai pavyksta atgauti, ką anie nugvelbė, tai pažanga akivaizdi.

2011-01-27

Mozės šalys

MOZĖS GIMIMAS

Iš 2,2 Moteris pastojo ir pagimdė sūnų. Kai ji pamatė, koks jis buvo gražus, slėpė jį tris mėnesius.

Iš 2,3 Negalėdama ilgiau jo slėpti, ji paėmė iš papiruso nendrių nupintą krepšį, ištepė jį derva ir sakais, įdėjo į jį kūdikį ir nunešusi padėjo nendryne prie upės kranto.

Iš 2,4 Jo sesuo atsistojo kiek toliau, norėdama pamatyti, kas atsitiks.

Iš 2,5 Faraono duktė atėjo prie upės praustis. Jos tarnaitės vaikščiojo upės pakraščiu. Ji pamatė nendryne pintinę ir pasiuntė tarnaitę ją atnešti.

Iš 2,6 Atidarius ją, rado verkiantį berniuką. Jai pagailo jo ir ji tarė: "Šitas yra vienas iš hebrajų kūdikių!"

Iš 2,7 Jo sesuo tarė faraono dukteriai: "Ar norėtum, kad surasčiau hebrajų moterį, kuri maitintų kūdikį?"

Iš 2,8 Faraono duktė jai atsakė: "Eik". Mergaitė nuėjus pakvietė kūdikio motiną.

Iš 2,9 Tada Faraono duktė tarė jai: "Imk šitą kūdikį ir maitink jį! Aš mokėsiu tau už tai". Moteris paėmė kūdikį ir maitino jį.

David Cameron ‘could be a direct descendant of Moses’.

Cameron is a descendent of banker Emile Levita, who came to Britain as a German immigrant in the 1850s.

Kad bankininkų palikuonis, tik padidina tikimybę, kad protėvių tarpe Mozė - juk pastarojo motina sugebėjo gauti pinigų už sūnaus žindymą!

Levita married out of the faith and adopted the trappings of an English gentleman, owning a grouse moor in Wales and sending his four sons to Eton. His son Arthur, a stockbroker, married Steffie Cooper, a relative of King George III, and Mr Cameron’s relationship to the monarchy survives to this day — he is a fifth cousin of the Queen, once removed.


Mozė tad paėmė išpirkimo pinigus iš tų, kurie viršijo levitų išpirktuosius; jis paėmė iš izraeliečių pirmagimių pinigus – vieną tūkstantį tris šimtus šešiasdešimt šekelių, skaičiuojant pagal šventovės šekelį.

Tai šit kodėl mūsiškiai lekia Britanijon!

1. Vietinis 14:01 06-05 IP: 195.14.161.70
Dar viena, nauja motyvacijos priemone vykti dirbti...

Kai šitokios kilmės premjeras, tai šaly yra ką skaičiuoti, kas kad nebe šventovės šekeliais.

Tada VIEŠPATS kalbėjo Mozei: “Kalbėk levitams ir sakyk jiems: ‘Kai paimate iš izraeliečių dešimtinę, mano jums duotą iš jų kaip jūsų dalį, jūs turite atidėti iš jos atnašą VIEŠPAČIUI – dešimtinę nuo dešimtinės.

Kai šalies premjeras levitas, katram pats VIEŠPATS paties Mozės lūpom liepė dešimtinę rinkti, net iš izraeliečių, tai ir sekasi gerai.

O kai koks kubilius...

nusidėjėlis 1. Dievui neklusnus, nuo jo atsitraukęs asmuo (Mt 26,45; Jn 9,16; Rom 5,8 ir kt.); 2. fariziejų ir Rašto aiškintojų supratimu – kas viešai pažeidžia Dievo ar Mozės Įstatymo nuostatus, tad ir mokesčių rinkėjai (Mt 2,16; Lk 7,37; 19,7 ir kt.).

Anot A.Kubiliaus, susitikime iš britų premjero D.Camerono "jautėsi interesas išgirsti, kaip visi kiti praėjo taupymo kelią, kaip pavyko išlaikyti santykinę visuomenės ramybę".

O Amerikoj irgi neblogai.

Tik kurgi amerikonų Mozė susiruošė ir netgi be Yinglish?

2011-01-26

Kapela

Kapela - chapel.


Šitoj kapeloj ženijasi, o šitoj pagrabinių vainikų ant sienų prikabinta.

Pasakojama, kad pokariu pelkėse netoli koplyčios lietuvių partizanai prigirdė rusų stribą. Ir ruso dvasia esą nerimstanti iki šiol.

Lietuviai ir rusai ar partizanai ir stribai?

chapel

early 13c., from O.Fr. chapele (12c., Mod.Fr. chapelle), from M.L. cappella "chapel, sanctuary for relics," lit. "little cape," dim. of L.L. cappa "cape" (see cap); by tradition, originally in reference to the sanctuary in France in which the cape of St. Martin of Tours was preserved; meaning extended in most European languages to "any sanctuary."

relic
early 13c., "body part or other object from a holy person," from O.Fr. relique (11c.), from L.L. reliquiæ (pl.) "remains of a martyr," from L., "remains, remnants," noun use of fem. pl. of reliquus "remaining, that which remains,

Koplyčia.

Koplyčia (lot. cappa – apsiaustas, paltas; deminutyvascapella) – nedidelis katalikų arba anglikonų religinės paskirties pastatas.

kap|ela, kapelos

1. muz. orkestras, ansamblis, mažesnis choras: Kaimo kapela. Šokių kapela. Choro kapela.

2. ntk. = koplyčia.

Koplyčia, tai koplyčia.

3 kopelis scom. Klm kas kopia, grobia, vagišius.

×kopyčia
(l. kapica) sf. vienuolio drabužis, abitas: Kėlės vienas minykas … Liuteris, kuris, numetęs kopyčią, pradėjo maišyt ir atmaininėt visus luomus ir visus Dievo ir žmonių daiktus DP518. Mes kopyčiose ir kitose stebuklingose drapanose vaikščiotumbim MPIII29.

1 kòpija sf. (1) DŽ
1. tikslus originalo nuorašas: Jis dabar kopiją rašo J.Jabl.

×koplõnas (plg. kaplanas) sm. (2) kunigas: O kam gi bus daugest asmokų (skatikų), kap ne koplõniep? Zt. Sūnus žmogaus bus išduotas vyriausiemus koplonamus ir mokytiemus rašte Ch1Mt20,18. Būt paklusnumis kunigui, arba koplõnui DP205. Eik, pasirodyk koplonui BtLuk5,14.

koplyčià
(l. kaplica) sf. (2), koplýčia (1) NdŽ
1. SD84, K maža bažnyčia; atskira didelės bažnyčios ar kito pastato dalis, kur gali būti laikomos pamaldos: Pamaldas atliko koplỹčioj Dkš. Pastatė koplỹčią OZ24. Vyskupas buvo ką tik sugrįžęs iš bažnyčios ir savo koplytėlėje ruošėsi laikyti mišias A.Vien. Ant kalno koplytėlė JD530. Žemaičiai koplyčios nekušino S.Dauk. Ant marių yra sala, o ant tos salos koplyčaitė BsPIII113. Šimas, susmokęs su pačia, nuėjo koplyčėlėn, katra buvo an kapų BsPII299. ^ Koplyčia tiktų, bet abrozdas netinka (turtas geras, tik mergaitė ar jaunikis netinka, menkas) Vkš.
2. ppr. dem. ant stulpo ar prie medžio pritvirtinta stoginėlė su kurio nors šventojo figūra: Švento Jono koplyčìkė Srd. Užmaniau pastatyti koplyčėlę ties šaltiniu V.Kudir. Šaly kelio stovi kryžiai, koplytėlės rš.
◊ sopulių̃ koplyčià kas nuolat serga: Ligų pagultą žmogų vadina sopulių̃ koplyčià Trg.

Kam koplyčia, o kam ir kaplyčia.

×kaplyčià sf. (2) K; N = koplyčia.

2 kapà (l. kapa) sf. (2, 4)
3. NS1280 bažn. kunigo liturginis apsiaustas: Kunigs kapa antsisiautęs M.Valanč.

kapelà, -èlos sf. (2)
1. rš maža bažnytėlė, koplytėlė.
2. DŽ choras; kartais pučiamųjų instrumentų orkestras.

kapeliõnas sm. (2) NdŽ, DŽ; SD83 bažn.
1. kunigas – tikybos mokytojas: Troboj daugiausia buvo jaunų vyrų ir merginų, kurie visus reikalus puikiai sprendė be klebonų ir be jokių kapelionų (sov.) J.Balt.
2. namų bažnyčios kunigas Anglijoje.

kaplianõsis, -ė smob. (2), kaplianósis (1) Ps žmogus lenkta nosim: Pažįsti tą kaplianõsį? Rm

kaplanõsis, -ė smob. (2) žr. kaplianosis: Jaunesnį pažįstu – toks kaplanõsis Bsg.

×kaplanas
(l. kapłan) sm. kunigas: Ėjo tuo keliu kaplanas VlnE107. Pasirodyk kaplanui Vln62. Kaplanai testa vienos mateis (= moters) vyrai Mž30. Su vyresniais kaplanų BzB237(BBLuk22,4).

O čia dabar kas?

Nereikia labai imt galvon.

2011-01-25

Paslaptorius

Trečiadienį Šveicarijos Davoso kalnų kurorte prasidėsiančio Pasaulio ekonomikos forumo dalyvių saugumu rūpinsis 5 tūkst. kareivių, praneša agentūra AFP.

41-asis pasaulio ekonomikos forumas vyks sausio 26-30 dienomis. Į jį laukiama atvykstant daugybės politikos ir ekonomikos garsenybių. Forume, be kitų, dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas.

secretary

late 14c., "person entrusted with secrets," from M.L. secretarius "clerk, notary, confidential officer, confidant," from L. secretum "a secret" (see secret). Meaning "person who keeps records, write letters, etc.," originally for a king, first recorded c.1400. As title of ministers presiding over executive departments of state, it is from 1590s. The word also is used in both French and English to mean "a private desk," sometimes in French form secretaire (1818).

Paslaptorius, jei lietuviškai.

Paslaptorka, jeigu moteriška.

Mūsų paslapties šydu gaubiama Prezidentė irgi sakosi dirbusi sekretore.

Sekretorius ...

turi mokėti pačios prižiūrėti mašinėles ir taisyti smulkius gedimus;

organizuoja lankytojų, interesantų ar svečių priėmimus bei kt.

Sekretoriai turi būti kruopštūs ir lankstūs, nes jiems tenka bendrauti su įvairaus lygio žmonėmis.

Sekretoriai privalo mokėti bendrauti nors viena užsienio kalba.

Generalinis sekretorius, renkamas penkerių metų kadencijai, vadovauja Organizacijos veiklai bei koordinuoja ją. Sekretorius atsako už Europos Tarybos veiklos strateginį planavimą bei biudžeto vykdymą ir vadovauja kasdieniam Organizacijos ir Sekretoriato darbui.

Generalinis sekretorius yra aukščiausio rango Parlamento pareigūnas. Jis vadovauja Generaliniam sekretoriatui, dėl kurio sudėties ir veiklos organizavimo sprendžia Biuras. Generalinis sekretorius atsako už Parlamento administravimą. Jį skiria Biuras pagal Darbo tvarkos taisyklių 207 straipsnį.

Союз нерушимый республик свободных...

Iki J. Stalino išrinkimo (1922), atsakingojo CK sekretoriaus pareigos buvo grynai techninės ir nebuvo vadovaujančios. Tačiau per kelis metus susiklostė praktika, kai atsakingieji sekretoriai vietiniuose komitetuose tapo vadovais.

practice (v.)
early 15c., "to perform repeatedly to acquire skill;" mid-15c., "to perform, to work at, exercise," from O.Fr. practiser "to practice," from M.L. practicare "to do, perform, practice," from L.L. practicus "practical," from Gk. praktikos "practical."

πρακτική


πρα κτική

pasaka

ιστορία


Generalinis sekretorius yra vyriausiasis Jungtinių Tautų administracijos pareigūnas. Jis yra ir diplomatas, ir visuomenės veikėjas, ir tautų taikytojas, t. y. pasaulio bendruomenės akyse Generalinis sekretorius yra Jungtinių Tautų simbolis. Jungtinių Tautų sekretoriaus pareigos yra įvairios kaip ir problemos, kurias sprendžia Jungtinės Tautos. Jų spektras – nuo vadovavimo taikos palaikymo operacijoms iki tarpininkavimo tarptautiniuose konfliktuose.

sekretorius


sekretor|ius, sekretorė dkt.
1. darbuotojas, tvarkantis įstaigos ar asmens reikalų raštus: Teismo sekretorius
2. kas rašo susirinkimo, suvažiavimo protokolą.
3. renkamas organizacijos vadovas.
4. atsakingas įstaigos ar organizacijos einamųjų darbų vedėjas: Mokslinis sekretorius
5. v. zool. didžiulis kuoduotas Afrikos paukštis ilgomis kojomis ir uodega (Sagittarius serpentarius).

Sekretoriniai (lot. Sagittariidae) – paukščių (Aves) šeima, kuriai priklauso vienintelė – rūšis sekretorius (Sagittarius serpentarius).


Turi galingą snapą ir žvitrias akis.

Skleidžia į kranksėjimą ir karksėjimą panašius garsus.

Tai negi giedosi.

Įsijautęs gali sekretus išgiedot...