2021-05-22

Evropos Centras

 




Prie Cheronėjos

 

4:16

žr.

На месте погибла вся отборная дружина («Священный отряд») из 300 фиванских юношей, презревших бегство. Их стойкости удивлялись враги и сообщали, что узы братства и воинская доблесть дружины скреплены мужской любовью. На месте битвы скорбящие Фивы воздвигли 5-метровый мраморный монумент, изображающий раненого льва, 

а Афины приговорили своего полководца Лисикла к смерти.



Lietuviškai, deja, kol kas nėra.



TV3 „Skiedžia"

 

2021 05 21:

Plakato autorių pažįstu, jis baigė 3-is aukštąsias mokyklas, turi jų baigimo diplomus.

Algis Ramanauskas.

Studijavo Vilniaus universiteto Teisės fakultete, nebaigė.

Nuo 2004 m. Tėvynės sąjungos Vilniaus miesto skyriaus narys[5]. Po 2010 m. vykusių pirmųjų homoseksualų eitynių A. Ramanauskas sustabdė veiklą TS-LKD.[6] Taip pat galimai dėl šių motyvų A. Ramanauskas nedalyvavo savivaldybių rinkimuose TS-LKD sąrašuose.[7]

Nuo 2007 m. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

2018:

.....

Algis Ramanauskas:

1989 m. kartu su Dariumi Karveliu įkūrė muzikos grupę „Svastikos Sukitės Greitai“ (dar žinomą kaip SSG), kurioje vienu metu dainavo ir V. Riaubiškytė1994 m. filialinė "Svastikos Sukitės Greitai" grupė "Gimtadienis" išleido pirmąjį pop muzikos albumą "Ar Tau Meilė". Po metų (1995) m. pirminė Svastikos grupė išleido studijinį albumą „Radioshow“. Vėliau ilgą laiką buvusi neaktyvi, grupė atgimė 2008 m., vokalistu pasikvietus buvusį kapelos „Ventukai“ narį Dovydą Kumpikevičių2009 m. išleido albumą „Gyvai“. Garsesnės grupės dainos – „Atbėgo Kariūnai, Sušaudė Brazauską“, „Mano Katė Mėgsta Šaudyt“ ir kt. Atlieka ne tik savos kūrybos, bet ir Joy DivisionFrank Sinatra ir Steely Dan koverius.



2021-05-21

Efektyvi Mokslininkų Medžioklė

 

Ne mokslininkai medžiojo, o juos:

... bei Izraelio slaptųjų tarnybų vykdytą branduolinėje programoje dirbusių mokslininkų medžioklę. Ji, beje, buvo labai efektyvi – taikiniai naikinami pačiame Irano viduryje. 

Liberalų Sąjūdžio apžvalgininkas rašo:

Teko matyti nuotrauką, kurioje senyvas vyriškis ir jauna moteris bėga laiptine į slėptuvę ir abu tik prisidengę rankšluosčiais – matyt, perspėjimą apie pavojų abu išgirdo vonioje. 






Vėl Cžv.Kalėjimas

EŽTT nutartis dėl žmonių kankinimo V.Adamkaus vardo slaptame CŽV kalėjime Vilniuje (vertimas į lietuvių kalbą – pildoma)

 

EŽTT nutartis dėl žmonių kankinimo V.Adamkaus vardo slaptame CŽV kalėjime Vilniuje (vertimas į lietuvių kalbą – pildoma)


Eugenijus Paliokas
Žodis „Lietuva" tekste paminėtas tik 5 kartus:

1. EŽTT nutartis dėl žmonių kankinimo V.Adamkaus vardo slaptame CŽV kalėjime Vilniuje (vertimas į lietuvių kalbą – pildoma)
2. ... tai „Laisvas laikraštis“ pats išvertė šį dokumentą į lietuvių kalbą ir pateikia jį skaitytojams:...
3. Vyriausybė atsakovė visais atžvilgiais ginčijo pareiškėjo faktų versiją, tvirtindama, kad nėra įrodymų, patvirtinančių, jog jie įvyko Lietuvoje (žr. 398-405 ir 423-446 punktus toliau).
4. Duodami parodymus Teismui senatorius Marty ir J. G. S. taip pat pristatė dokumentų prezentaciją, pavadintą „Turimų dokumentinių įrodymų, įskaitant skrydžių duomenis, pateikimas Lietuvos ir Abu Zubaydah bylos atžvilgiu“;
5. Antra, tai, kad Lietuvos valdžios institucijos, kurių rankose buvo didžioji dalis reikalingos informacijos, neatliko jokio reikšmingo tyrimo, trukdė gauti įrodymus ir informaciją.

Žodis „Vilnius" - tik 2 kartus:

1. EŽTT nutartis dėl žmonių kankinimo V.Adamkaus vardo slaptame CŽV kalėjime Vilniuje (vertimas į lietuvių kalbą – pildoma).
2. Kadangi Teisingumo ministerija jau daugiau nei trys metai niekaip nesugeba pateikti Europos žmogaus teisių teismo nutarties dėl Vilniuje, vadinamajame V.Adamkaus vardo slaptame CŽV kalėjime, kankinto Abu Zubaydah, tai „Laisvas laikraštis“ pats išvertė...

Žodžio „Antaviliai" - nėr.

Tai ką EŽTT PRIKŪRĖ?

A, AURIMAI?

Eugenijus Paliokas

http://paliokas.blogspot.com/2019/05/blog-post_79.html

Paskaitykit - sužinosit, kas ir kaip Cžv.Kalėjimų košę virė.

Kavinės AtSiSako Galimybių Paso

 

Kavinės AtSiSako Galimybių Paso

   




Zoom Music

 

ArtIn?

DoubleMe

or Me Twice: on 'SmartPhone' and on ComPuter:



Trans Late?

2021-05-20

Gyvybės Kaina

 

Žr.

Dar ištrauka iš rašinėlio apie 1948 m. 
Palestinoje 
įsteigtą Skirtingų Gyvybės Kainų šalį:

– Susidūrimai ir riaušės gatvėse – ne naujiena Šventojoje Žemėje, tačiau tai ne visada perauga į karo veiksmus.

Grass Mowing In Gaza

2021-05-19

Valdymo Dėsnis

 

Valdančioji struktūra 

privalo būti sudėtingesnė už valdomąją.

B-52 Virš Vilniaus

 

Ką tik:

Ar jau dabar jau saugiai jaučiamės vienas nuo kito būdami saugiu atstumu?

Beje:

kur dingo 744 - (85 +9) = 650 vnt?







PaKvaišęs EuroKongas

 


EuroKongas.


Lietuviai yra ketvirtoje vietoje Europos Sąjungoje pagal nuosavo būsto procentą. Kaip rodo „Eurostat“ duomenys, kuriuos skelbia tinklaraštis Euroblogas.lt, savo butą arba namą turi 90 proc.* Lietuvos gyventojų. Tik 10 proc. lietuvių būstą nuomojasi.


Didesnis būsto savininkų procentas yra tik Rumunijoje (96 proc.), Vengrijoje (92 proc.) ir Slovakijoje (91 proc.). Vidutiniškai ES savo butą ar namą turi daugiau kaip du trečdaliai gyventojų (70 proc.). Mažiausias nuosavo būsto savininkų procentas Vokietijoje (51 proc.), Austrijoje (55 proc.), Danijoje (61 proc.) ir Švedijoje (64 proc.).


Mūsų In Mūnus

 immunity

From Middle English, from Middle French immun, from Latin immūnis (exempt from public service), from in- (not) + mūnus (service)

mūnus

Like mūnia (duties), it is derived from Proto-Indo-European *moy-nós, from *mey- (change, swap). As is the case with such derivatives as "municipality", and "immunity", the concept of trading goods and services in a way that conforms to a society's laws is quite pertinent to this term. From the addition of the "com-" prefix came commūnis (common, public), which is cognate to Proto-Germanic *gamainiz (shared, communal, public).

The semantic shift to 'gift' is explained by Sextus Pompeius Festus thus:

  • 8th C. C.E.Paulus Diaconus (author), Karl Otfried Müller (editor), Excerpta ex libris Pompeii Festi De significatione verborum (1839), page 140, line 12:
    Mūnus sīgnificat officium, cum dīcitur quis mūnere fungī. Item dōnum quod officiī causā datur.
    Mūnus means office, when someone is said to perform his office. Also 'gift', since it's given because of the service.

Nagi, tai kaip sekasi mums su mūsų in mūnus?

Ar vykdome in mūnus - ar vykdome pareigas sau? 

O kaip mūsų Vyriausybė elgias su mūsų in mūnus?

Apžvalgą parengęs Vyriausybės projektų vadovas 

Aistis Šimaitis pažymi, kad nuo šių metų balandžio 1 d. 86 proc. visų mirusių nuo COVID-19 buvo nevakcinuoti*, dar 6 proc. mirčių buvo asmenų, kurie užsikrėtė COVID-19 praėjus mažiau nei 4 savaitėms nuo pirmo skiepo, tad daugiau nei 90 proc. mirusių sudarė asmenys, kurie greičiausiai neturėjo imuniteto virusui (???).

* Jei  86 proc. visų mirusių nuo COVID-19 buvo nevakcinuoti, tai 14 proc. visų mirusių nuo COVID-19 buvo vakcinuoti, 14 - 6 = 8 buvo gavę abi vakcinos dozes.

Mirusiųjų amžiaus struktūra lieka iš esmės nepakitusi – 80 proc. mirčių sudaro 65+ amžiaus grupės asmenų mirtys, tad šių asmenų imunizacija išlieka vienu esminių veiksnių mažinant mirčių nuo viruso skaičių**

* Turint omeny kad vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvos Respublikoje 
75,68 m., išvada gal kiek ir abejotina...


2021-05-18

Stop That Bark!

 

Matot?

Rusija/Ukraina gi rūpinasi, 

kad ateities kartoms liktų „įrodymai" apie mūsų laikų „Pandemiją" ir nereikėtų vargti beieškant „išpūsto" Ispaniškojo gripo nuotrakų. 

OK?





Avys Klausiamos Tik Rinkimų Metu

 

Štai:

skaitykit ir raudonai įrėmintą tekstą.

Kaip pranešama po nuotrauka, Vilniaus šilumos tinklai* perėjo prie 4 darbo dienų savaitės.

O žiemą?

Vilniaus šilumos tinkluose per šalčius avarijų nutinka.

Vilniaus termofikacinė elektrinė, dar vadinama TE2, esanti šalia Savanorių prospekto, Elektrinės gatvėje 2, yra vienas įdomiausių veikiančių industrinių objektų Baltijos šalyse. Baltai raudoni elektrinės kaminai gerai matomi ir jau tapę industriniu miesto simboliu. Vis dėlto elektrinės vidus ir istorija vilniečiams dar mažai pažįstama.

Pokariu pradėta statyti (1948 m.)** iki šiol didžiausia tokio pobūdžio šiluminė elektrinė Lietuvoje šiemet minės 70-ies metų jubiliejų. Per visus šiuos metus elektrinė modernizavo procesus ir atnaujino įrangą, tačiau išsaugojo unikalų interjerą ir istorinius jo elementus. Tuo įsitikinti galės visi, liepos 3-4 d. užsiregistruosiantys Vilnius Open House ekskursijoms. Negana to, elektrinėje filmuotos ir garsiojo HBO serialo „Černobylis“ scenos, daugybė kitų mažiau Lietuvos auditorijai žinomų filmų.

Vilniaus termofikacinėje elektrinėje prasideda šilumos kelias į Vilniaus pastatus. Tarsi širdis kraujagyslėmis varinėjanti kraują, TE2 nenutrūkstamu ratu vamzdynais pumpuoja įkaitintą termofikacinį vandenį, kuris aprūpina vilniečių namus šiluma ir karštu vandeniu. 29 MW elektros galios ir 913 MW šilumos galios elektrinė šilumą ir karštą vandenį tiekia daugiau kaip 220 tūkst. Vilniaus pastatų – būstų, biurų ir gamybinių patalpų. Čia gaminama ne tik šiluma, bet ir elektra, kurią naudoja tiek Vilniaus, tiek kitų miestų gyventojai.

„Ateityje norime elektrinę padaryti dar atviresnę – tai neatsiejamas nuo Vilniaus objektas, todėl stengiamės sudaryti galimybes visiems pažinti jį iš vidaus, geriau suprasti čia vykstančius procesus – kaip gimsta šiluma ir kaip ji pasklinda po nematomą Vilnių ir mūsų namus. Juk tai ne tik industrinis pastatas, kuriame šilumą kuria žmonės. Čia gausu įdomių istorijų ir legendų“, - sako Gerimantas Bakanas.

VŠT žiniomis, nei Lietuvoje, nei Europoje diskoteka veikiančioje elektrinėje nebuvo surengta.

** https://lt.wikipedia.org/wiki/Vilniaus_%C5%A1ilumin%C4%97_elektrin%C4%97

Elektrinę projektavo Šiluminių elektrinių projektavimo instituto „Teploelektroprojekt" Lvovo skyrius. Šis institutas rengė ir jos vėlesnės statybos projektus. Statyba vyko trim etapais. Pagal projektą elektrinė turėjo naudoti vietinį kurą – Baltosios Vokės ir Margių durpynų frezerines durpes, tačiau vėliau, pastačius elektrinę, tako naudoti Radviliškio, Ežerėlio ir net Baltarusijos durpynų durpes. Kurui transportuoti į elektrinę suprojektuotos geležinkelio atšakos iš Panerių ir iš Vilniaus prekių stoties. Visos elektrinės sąmatinė vertė siekė 16 mln. rublių.

1948 m. pradedama statyti Vilniaus termofikacinė elektrinė. Svarbiausius darbus atliko TSRS Statybos ministerijos Termofikacinių elektrinių statybos ir montavimo valdyba „TEC stroj“. Subrangovai buvo Latvijos pramonės energetikos montavimo valdyba Nr. 7 „Latpromenergomontaž“ ir Hidroenergetikos montavimo valdyba Nr. 8 „Hidroelektromontaž„.

Statybose dirbo karo belaisviai vokiečiai[1].

Terasomis besileidžiantis Neries link šlaitas sunkino statybos darbus, o miesto vietovė komplikavo geležinkelio tiesimą į būsimą elektrinę. Pasirinktoji aikštelė buvo nepatogi ir tuo, kad gyvenamieji kvartalai bei miestiečių poilsio vieta – Vingio parkas buvo visiškai šalia.

Pirmiausia numatyta pastatyti vieną 12 MW turbogeneratorių su 16 Gcal/h našumo boileriu bei du 75 t/h našumo garo katilus. Įrenginiai gauti angliški: Parsonso firmos, AT-12 tipo 12 MW turbina ir tos pačios firmos generatorius bei du Babkok-Vilkoks firmos, 75 t/h našumo garo katilai. Pagalbiniai įrenginiai ir 6 kV skirstyklos komutacinė aparatūra taip pat buvo angliški. Visi šie įrenginiai buvo vienos pagal susitarimą iš sąjungininkų gautos elektrinės dalis; kita dalis – turbinos ir įranga – pateko į Estiją.

1951 m. rugsėjo 27 d. pirmasis turboagregatas davė srovę. Šis 12 MW agregatas Vilniaus miesto energetinę galią padidino du kartus ir leido atsisakyti nemažai eksploatacinių sunkumų sudarančių traukinių. Jie buvo išgabenti į Ukrainą. Abiejų Vilniaus elektrinių galia pranoko 20 MW.

... 

To meto sąlygomis tai buvo gera termofikacinė elektrinė. Ji aprūpino Vilnių elektros energija, o nuo 1955 m. pradėjo tiekti pramonei ir šilumą. Nuo 1957 m. lapkričio mėn. elektrinė pradeda centralizuotai tiekti šilumą miesto gyvenamiesiems namams šildyti. Pirmasis buitinis vartotojas, prijungtas prie miesto šilumos tinklų, buvo namas Vytenio gatvėje Nr. 10.

Padėtis pasikeitė, kai pradėjo veikti Kauno HE ir Lietuvos VRE pirmieji blokai. Lietuvos energetikos sistemoje senosios elektrinės, tarp jų ir spėjusi moraliai pasenti VE-2, nustojo reikšmės, o jų darbo ekonominiai rodikliai ėmė neigiamai veikti visos sistemos darbą. VE-2 turbinos buvo rekonstruotos darbui termofikaciniu režimu. 19661969 m. visos keturios turbinos pritaikytos veikti su pablogintu vakuumu – atidirbusiems garams aušinti į kondensatorius buvo tiekiamas ne Neries vanduo, o iš vartotojų grįžtantis 40-50 °C šilumos tinklų vanduo. Kondensatoriuje besikondensuojanti garų šiluma nebuvo išleidžiama į Nerį, o atiduodama šilumos tinklų vandeniui, kuris, pašilęs iki 60-70 °C, vėl grįžta vartotojams arba eina į vandens šildymo katilus, kur dar pašildomas.

Ši turbinų rekonstrukcija nesumažino elektrinės galios, bet padidino šiluminę. Svarbiausia – pakėlė jos darbo ekonomiškumą. Anksčiau 1 kWh elektros energijos pagaminti buvo sunaudojama per 450 g sutartinio kuro, o po rekonstrukcijos 1975 m. pakako 172 g. (2005 m. – 100 g.) Atitinkamai sumažėjo ir 1 kWh savikaina – nuo 1,38 kp 1960 m. iki 0,4 kp 1975 m. Visų šių turbinų rekonstravimo metinis ekonominis efektas siekė arti 400 tūkst. rublių.

Augantiems naujiems Vilniaus mikrorajonams – LazdynamsKaroliniškėms, besiplečiantiems seniems kvartalams reikėjo vis daugiau šilumos. Dar rekonstruojant turbinas, paaiškėjo, kad artimoje ateityje jos jau nesugebės miesto pakankamai aprūpinti šiluma. 1965 m. įjungiamas pirmasis PTVM-100 tipo 100 Gcal/h našumo vandens šildymo katilas, vėliau pastatyti dar šeši tokie katilai. Tai privertė šalia buvusių dviejų 90 m aukščio dūmtraukių pastatyti dar du – 100 ir 150 m aukščio.