2015-02-07

Diagnostika


Pirmi.

Pirmi.

Pirmi.


diagnosis (n.) 
1680s, medical Latin application of Greek diagnosis "a discerning, distinguishing," from stem of diagignoskein "discern, distinguish," literally "to know thoroughly," from dia-"apart" (see dia-) + gignoskein "to learn" (see gnostic).
Negi mokysimės?

Ne...


13 straipsnis

LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCIJA
(Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume)

13 straipsnis Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje.
Draudžiama išduoti Lietuvos Respublikos pilietį kitai valstybei, jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinė sutartis nenustato kitaip.

Lietuvos Užsienio Reikalai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia gavusi informaciją, kad septynmetį lietuvį Gabrielį Bumbulį, kurį jo motina bandė išvežti į Lietuvą, Švedijos institucijos dar praėjusį trečiadienį perdavė Norvegijos socialinėms tarnyboms. Diplomatai žada siekti, kad vaikas būtų grąžintas į Lietuvą. Dėl berniuko į Švedijos ir Norvegijos tarnybas kreipėsi ir Lietuvos vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, bet nesulaukė jokių atsakymų.
Gal mūsų Lietuvos valdžia pasirašė tarptautines sutartis išduoti Lietuvos piliečius vaikus kitoms valstybėms?


Zokalas

×zokãlas (sl.) sm. (2) KŽ galąstuvas: Duona kai zokalas MŽ, N, [K].

Prie ko čia duona?

Davė Jahvė dantis pinigų, bus ir duonos!

Oho!
Ką?

ZokaSaakašvilis nemeta peilio, bet čiumpa zokalą:

«Главные пробелы Украины — это устаревшее противотанковое вооружение. Но более новое есть в США, и, если они его предоставят и Украина подорвет первые 50 российских танков, все будет совсем иначе», — уверен экс-президент Грузии.

«Наши (грузинские — прим. "Ленты.ру") офицеры, которых готовили американцы, теперь готовят ваших военных. Они рассказывают, что дух украинских солдат лучший в мире. Если им дать необходимые знания, навыки и оружие, они смогут и всю Россию захватить», — добавил Саакашвили.

Саакашвили убежден, что существует большая вероятность помощи Украине со стороны США. «Они увидели большую борьбу украинского народа. Увидели, что Украина готова отстаивать демократические ценности, которые для США являются главными», 
— сказал он.

Nežinomi gal nepaniro

Žinomi žmonės paniro




Pamoka lietuviams apie Norvegiją

Tik citatos:
Jungtinių Tautų duomenimis, prieš kelerius metus pusė norvegų kentėjo nuo depresijos, nors šalis pirmauja pagal pajamas vienam gyventojui, raštingumą, gyvenimo trukmę ir kitus panašius kriterijus.

 Norvegus ... apibūdina kaip labai uždarus ir nemėgstančius to, kas neskandinaviška. Anot jos, jie vilki skandinaviškais raštais puoštus megztinius ir bodisi viskuo, kas nepriklauso jų kultūrai.

Niūrokoje aplinkoje gyvenantiems norvegams svarbu, kad viskas būtų aiškiai sudėliota į stalčiukus.

Vis dažniau svarstoma, kad norvegai, būdami turtingi, nenoriai tapatinasi su žemesnės klasės atstovais.

Anot apklaustų norvegų, jie išties nemėgsta to, ko neperskaitė instrukcijojeJei parašyta, kad vaikui pasiskundus dėl prievartos būtina imtis atitinkamų veiksmų, taip norvegų pareigūnas ir elgsis, neklausys jokių maldavimų.

Tuo pat metu norvegai yra įsitikinę, kad net ir šventas taisykles bei socialinio teisingumo principus galima paminti, jei kas nors kėsinasi į jų gerovę.

Norvegams svarbu išsaugoti tą sėkmingą visuomenės formulę, kurią jie atrado. Tad visos priemonės yra pateisinamos nuo pat mažens. Jei kas nors nesilaiko formulės – vargas tiems pažeidėjams.

Galima ieškoti paaiškinimų visuomenėje ir jos mentalitete, tačiau vienas labiausiai tikėtinų – milžiniški finansiniai Norvegijos ištekliai

... norvegų neįbauginsi piktai koja trepsinčiu diplomatu, nebent jis būtų iš JAV.



Tepridursiu, kad norvegai milžiniškus finansinius išteklius=naftą turi neseniai, tik kelis dešimtmečius, bei:


19 Norway737,118,000,00031 March 2014131,220141

Siūlau peržiūrėti juodas ir raudonas linijas, rodančias, ko lietuvius "Manheteno Ryte" moko jaunoji rašinio rašytoja.

Išmokau, kad svarbiausias žmogus mano gyvenime esu aš ir svarbiausia, ką turiu užtikrinti savo gyvenime, – kad jausčiausi laiminga ir galėčiau save realizuoti. Tik į save įsiklausantis žmogus gali kažką pakeisti“, – įsitikinusi (lietuvių mokytoja) V.Židovainytė.

Kas išmokino?

Tai jau ne ant Mokų...

Jei jau taip, tai ir taip, ir šitaip...



2015-02-06

Sprechen Sie Deutsch?


Oho:

17. Prūsai – vakarų baltų tauta 12:39 04-01 IP: 80.240.12.72
Rusią valdė tik dvi dinastijos. Pirmoji buvo Riurikų, antroji – Romanovų. Pirmuosius, anot legendų ( bibliotekar .ru / rus/ 80.htm), senovės Rusios žmonės IX amžiuje pasikvietė iš Prūsijos. Romanovai (patys save, beje, vėlgi kildinantys iš XIV amžiаus prūsų), 1610-1612 metų " Smūtos" metu su germanų švedų pagalba pakeitę Riurikus, 1761 metais susiženijo su vėlgi germaniškąja Schleswig-Holstein-Gottorp dinastijaPo 11 metų trys germanų valstybės - Rusija, Prūsija (kryžiuočių nukariauta XIII amžiuje) ir Austro-Vengrija - pasidalijo Abiejų Tautų Respubliką.

Der Heilige Bund.

V.Putinas, A.Merkel ir F.Hollande'as bendravo vokiečių kalba.
;)


O jei šitaip -
kas liko anapus?

Shalom aleikhem

Pirmasis Vilniuje reziduojantis Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas, 
paklaustas apie Izraelio poziciją nepasmerkti Rusijos intervencijos Ukrainoje, atsakė, kad „Izraelis palaiko labai gerus ryšius tiek su Ukraina, tiek su Rusija, ir ragina abi puses rasti taikų konflikto sprendimą“.

Shalom aleikhem.


Čia gi nei Ukraina, nei Rusija.

Mes ... tai negi izraelitai...

Cha cha cha

Kokia panika?

Cha cha cha...

Žinoma, kad panikos nėra - tėra optimizmas, juk šiemet, 2015-aisiais, Europos Sąjungos ekonomika, prognozuojama, augs, augs pirmąsyk po 2007-ųjų metų!

Tai štai kur įstojom 2004-aisiais...

Kad juos, tuos prisiminimus!
Ne lenkus turiu omeny, o LTU procentus.

O dabar, cha cha cha, mūsų Vyriausybė priėmė sprendimą DĖL INVESTAVIMO į Europos stabilumo mechanizmą.

Beje, nuo 4:30 galim pasiklausyti, kaip Ispanija sugebėjo neuždarydama bankų juos sutvarkyti.

Europos stabilumo mechanizmas.

Manau, verta pacituoti:

Lietuvai antradienį oficialiai tampus Europos stabilumo mechanizmo (ESM) nare, Vyriausybė trečiadienį leido sumokėti pirmąjį įnašą į jį.

Kadangi operaciją reikia atlikti skubiai, skubiai buvo teikiamas Vyriausybės nutarimas. Juo Finansų ministerijai pavedama atlikti šį pervedimą“, - Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Rimantas Šadžius. Pasak jo, tai ne išlaidos, o investicija.

„Tai finansinio kapitalo įsigijimas, kaip investavimas į įmonės akcijas. Tai nėra išleisti ir negrįžtamai išėję iš Lietuvos pinigai, tai yra mūsų turtas. Jis buvo turtas ir juo liks“, - kalbėjo finansų ministras.

Mes, prasiskolinantys, išsiparduodantys turtuoliai verkiam:(((

Yra toks reikalas, yra.

... leido sumokėti, o galėjo ir neleisti!

... sau leido (sumokėti)!

O foto tai turiu įdomesnę:

Internal Affairs

Taip taip, būna Foreign Affairs.

Internal Affairs.

Aferas kurpė teisininkai.

Atgauti žemę pabandžiusių pakruojiškių šeimų gyvenimas virto košmaru. Į įžūlių sukčių tinklus įvilioti žmonės priversti bendrauti su antstoliais ir mokėti milžiniškas skolas, kurių nepadarė.
London Pakruojyje?

Magiškasis Ratas Lietuvoje.

Vidaus Reikalai.

2015-02-05

Πανηγυρικός

Kodėl?
Prano laišką ką tik gavau:

Ašmenys tada buvo vietoj asmens dokumentų


Panašu, kad būsi pataikęs tiesiai į dešimtuką.

asmuo - asmenys

ašmuo - ašmenys

akivaizdu, kad tai tas pats žodis i linksniuojamas visiški vienodai.

prieš savaitę Vaclovas kalbėjo apie indoeuropiečių kalbas. tu pavėlavai. tai trumpai pasakysiu. indoeuropiečių kalbos skirstomos į satemitines ir kentumines, t.y. vienos griežtai satemitinės o kitos taip pat griežtai kentuminės. tas skirstymas yra pagal garsų tarimą. taigi vienos grupės, pvz., garsas "g" kitoje grupėje visada yra "ž" arba "š" arba "s"; garsas "k" kitoje grupėje visada yra "š", "s" ir tokių porų yra daug. o lietuvių kalba neįsipaišo į šitą padalinimo schemą, nes, pvz., yra žodžiai "gnybti" ir "žnybti" ir abu reiškia tą patį, ir nepasakysi kuris iš jų teisingesnis; "gema" nuo žodžio "gimti" ir "žemė" (gimdytoja); "gentis" ir "žentas"; "akmuo" ir "ašmuo" ir t.t.

taigi visose kitose indoeuropiečių kalbose tokiais atvejais yra  "g" arba "ž,z";  "k" arba "š,s", o pas mus yra ir tas ir tas. be to ir kiti požymiai, kurie yra tik arba satemitinėje, arba kentuminėje šakose, o lietuvių kalboje yra ir vieni ir kiti. todėl lietuvių kalba ir yra toji ieškoma indoeuropiečių kalba.


apie Vaclovo paskaitą parašiau todėl kad:

"ašmuo" ir "akmuo" yra tas pats žodis.

"ašmuo" yra tas pats "akmuo" tik nuskeltas ir turi labai smailą ir aštrią briauną. taigi kažkada prieš daug daug dešimčių , o gal ir šimtų tūkstančių metų žmonės iš "akmens" pradėjo darytis "ašmenis". vadinasi žodžiai "akmuo" ir "ašmuo" atsirado be galo seniai ir po šiai dienai ničnieko nepakito.
kad "ašmuo" atsirado iš "akmens" tai liudija ir akmeninių peilių pirmumas prieš vėliau pradėtus gaminti metalinius. bet smaila aštri briauna, nors pradėta gaminti iš metalo, bet vis tiek liko vadintis ašmenimis - dėl to, kad atliko tą patį darbą.

tavo pastebėjimas, kad:

"asmuo" atsirado iš "ašmens"  iš tiesų yra nuostabus.

senovėje kai nebuvo jokių pasų ir kitokių dokumentų, tai asmens tapatybę geriausiai galėjo paliudyti ženklas iškaltas ant jo ginklo ašmenų. yra ženklas - įeina pilin; nėra pavaromas šalin. todėl sveikinu tave atradus šitą labai įdomią ir svarbią sąsają. juk savaime suprantama, kad "ašmuo" atsirado anksčiau negu "asmuo.

todėl įvykių eiga tokia:

akmuo  ašmuo  asmuo

taip gimsta nauji žodžiai ir naujos sąvokos.

pabaigai anekdotas:

kalbasi du draugai.
vienas sako:  -koks akmuo tave geriausiai saugo? (turėjo omenyje brangakmenį)
kitas atsako:  -kokį pirmą spėju pagriebti, tas ir saugo.



What do you think, pussy?

Madingai - su kaukėm.
Grupė savo vėliavoje naudoja šį feminizmo ženklą – kumštį Veneros ženklo fone.
"Pussy Riot" nešė demokratiją Rusijon, kai pagrindinėje Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje surengė triukšmingą protestą. Jos su kaukėmis katedroje meldėsi, kad Rusija būtų išvaduota nuo prezidento Vladimiro Putino.
FEMEN (ne femin, bet femen) jau atnešė nemažai demokratijos, Ukrainon, now based in Paris.
"Manheteno Rytas" šia nuotrauka papuošė rašinį apie Norvegijos „Barnevernet“ atiminėjamus Lietuvos piliečių vaikus.

"What do you think, pussy?" said her father to Eva. [Harriet Beecher Stowe, "Uncle Tom's Cabin," 1852]

Ar būtų Harriet Elizabeth Beecher Stowe pakakę vaizduotės?










Blūdas



Per tuos Bitlus...

blade (n.) 

Old English blæd "a leaf," but also "a leaf-like part" (of spade, oar, etc.), from Proto-Germanic *bladaz (cognates: Old Frisian bled "leaf," German Blatt, Old Saxon, Danish, Dutch blad, Old Norse blað), from PIE *bhle-to-, suffixed form (past participle) of *bhel- (3) "to thrive, bloom," possibly identical with *bhel- (2) "to blow, swell" (see bole). Extended in Middle English to shoulders (c.1300) and swords (early 14c.). The modern use in reference to grass may be a Middle English revival, by influence of Old French bled "corn, wheat" (11c., perhaps from Germanic). The cognate in German, Blatt, is the general word for "leaf;" Laub is used collectively as "foliage." Old Norse blað was used of herbs and plants, lauf in reference to trees. This might have been the original distinction in Old English, too. Of men from 1590s; in later use often a reference to 18c. gallants, but the original exact sense, and thus signification, is uncertain.

Blatt
From Old High German blat, from Proto-Germanic *bladą (leaf); akin to Low German BlattDutch bladEnglish bladeDanish and Swedish blad. Ultimately derived from Proto-Indo-European *bʰlh̥₃oto, an extended nominal variant of Proto-Indo-European *bʰleh₃ (to bloom). Related to blühen and Blume. Further Indo-European cognates include Ancient Greek φύλλον (phúllon), Latin folium and flōsIrish bláthWelsh blodyn and Persian برگ (barg)


O kas mums blatą atnešė?

po blatu

naudojantis pažintimis

blatasprivati pažintis, kuria naudojamasi, kai reikia ką nors gauti ar padaryti, kas oficialiai būtų labai sunku sen.(iki 20 a. 10 dešimtmečio)


Matot: 21 a. blato nebėr!


Baigėsi, su anuo tūkstantmečiu.

O kas yr?

×blū̃das (brus. блyд) sm. (2)1. MŽ358, IM1861,52 paklydimas, kreivatikystė: Priėmė blūdus pagonijos Tat.

2. J, Ds kliedėjimas, klajojimas; kvailiojimas: Jam užėjo toks blū̃das Rm. Vidunaktis, pats blūdas, pati tamsuma Lp. Pamesim blūdus, nedorus būdus Žem.
3. [K], Ssk pusgalvis, pakvaišėlis; išdykėlis, patvirkėlis: Blū̃das yra pablūdėlis, vis tas pats J. Tu toks blū̃das Pbs. ║ lėbautojas: Girtuokliai ir blūdai pavargsta CII444.

Tu tik pamanyk:)
Tik juokauja masonas, ko gero - juk aiškiai rašo: 

до революции публичные дома в России были разрешены, но их работницы имели особые удостоверения (т.н. «жёлтые билеты» по цвету обложки)...

Štai jums ir bilietas, ir бл...  - vokiečiai, ar kas kitas, už jų pasislėpęs?

Negi tikrai visas šis blūdas - importinis?

Aštrus galas

W średniowieczu istniał zwyczaj, że we wnękach wież bramnych, nad bramą, umieszczano święte obrazy. Wilno pierwotnie miało pięć bram miejskich, w tym Brama Miednicka (od drogi prowadzącej do Miednik). Brama ta nazywała się też Ostrą, od nazwy części południowego przedmieścia, które nazywało się Ostry Koniec.
Aštrus galas.


aštragaliúoti-iúoja, -iãvo
1. tr. aštrinti, smailinti: Akėčių kuolus reikia aštragaliúot Km.
2. intr. prk. bartis, pykti: Ko tu čia dabar širsti, taip aštragaliúoji Km.
išaštragaliúoti tr. išaštrinti: Meistras visus įrankius išaštragaliãvo Km.


aštragalỹs sm. aštrusis galas: Aštragaliu levą perduria LTII522.


ОСТРОГ м. стар. частокол, или палисадник из свай, вверху заостренных; всякое поселенье было острогом, либо городком; первый делался наскоро, из бревен стойком, и им ограждалось небольшое войско, или обносился осаждаемый город: оступиша Рязань, и острогом оградиша и: второй рубился стеной, венцами, с углами, с башнями, каланчами. || Первые поселенья на севере и в Сибири: Удской, Кольский, Пустозерский острог, вначале обнесенные острогом, как поселения восточной границы называлиськрепостями, редутами, а по украинской окопамиОстрожекострожок, названье селений в Камчатке. || Тюрма, арестантская, здание, окруженное острогом или стеною, где содержать узников, заключенников, тюремный замок. || Рыболовная ловушка, в Балтийском море. Острожные стеныОстрожная пища.Острожников погнали в работуПодайте острожнику, бедному заключенику! говор, прося подаяний.Остпрожницаострожанка ж. арестантка. Острожитьсяострожиться стар. укрепляться острогом, обнестись частоколом. Ляхом же острожившимся (обострожившимся), нападоша (ятвяги) нощь. .. острог проломити хотяху. || Острожиться или обострожиться, насторожить уши, чутко прислушиваться, оглядываться, оберегаясь чего. Птица, дичь острожиласьОстрожеть пск. твер. то же.

Tie vartai Lydon* žiūri, pro tuos vartus Ašmenon nuvažiuosi.

Argi pietų pusėj aušra aušta?

Ašmenos vartai.

Lithuanians living in the surroundings of Vilnius used to call them Ašmens vartai ('Blade gates').

Some people reckon that this is a Latin and Polish calque made by non-Lithuanian speakers from ‘Ašmenos vartai', or Blade Gates (lat. acies - blades) has been literarily translated into the Latin and Polish languages. 

Tokia štai transliacija...
Ašmenys tada buvo vietoj asmens dokumentų.

* Koks žodis:

3 lyda sf.: 1569 m. padaryta tikroji unija (lyda, vienybė) A1884,112.

P.S. Πανηγυρικός