2011-01-22

Dvigubi pinigai

Larry Summersas, JAV prezidento Baracko Obamos patarėjas ekonomikai, turbūt sukūrė įsimintiniausią šių metų Davoso forumo frazę, teigdamas, kad pasaulis šiuo metu patiria „statistinį ekonomikos atsigavimą, tačiau išgyvena žmonių recesiją“.

Nebemoka cezariuoti statista.

Analitikai teigia, kad šių metų forumo diskusijų nerezultatyvumas yra puikus visuotinio netikrumo, apėmusio daugelį politikos ir verslo lyderių, atspindys.

Toks jų netikrumas - pernykštis.

Šiųmetis švabų susirinkimas Davose dar neįvyko, bet pernykštis netikrumas pradingo ir "ką daryti", jau aišku.

Planuojamas pasaulinės ekonomikos augimas ateinantį dešimtmetį turės būti skatinamas papildomais 100 trln. JAV dolerių skolos, teigiama Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) pranešime.

Teigiama, kad dabartinės skolos lygio padvigubinimas galėtų būti pasiektas nedidinat naujos krizės rizikos. Tačiau mokslininkai perspėja, kad valstybių vadovai turi būti atsargūs dėl per didelio kreditų kiekio, nes būtent dėl to prasidėjo dabartinė krizė.

Mokslininkai
galvojo metus.

Ir sugalvojo.

Per metus jiems paaiškėjo, kad pasauliui reikia dolerių, skolon.

Dvigubai, ko čia smulkintis.

Tada užteks.

Oi ne, ne šitaip - kad būtent dvigubai reikia, mokslininkai apskaičiavo.

Ir perspėjo mokslininkai, valstybių vadovus, kad tie būtų atsargūs dėl per didelio kreditų kiekio.

Na, šito, dvigubo.

Kad nenutiktų kaip aną kartą.

Tie vadovai, būna, per savo neatsargumą valstybes bankrotan nuvaro.

O čia gi - dvigubi pinigai, kokia pagunda!

Tuos dvigubus pinigus bankininkai, be abejo, padirbs atsargiai.

Jų perspėt nereikia.

Kainos, ko gero, augs, dėl įvairiausių priežasčių...

Be to augimo juk mums sunku.

Kur susiruošėt?

2011-01-20

Sukčių ekonomika

1 sùkčius sm. (2)
1. K, DŽ, NdŽ, LTR(Kltn), MLTEIII331 toks lietuvių šokis, suktinis: Sukčių šoka trimi būdais LTR(Mrk).
2. scom. Als, Krš žr. 2 sukčius 1: Menkutė, ale tokia sùkčius kap velnias Nč.

2 sùkčius, -ė (-tė Slm) smob. (2) Š, DŽ
1. Q328, SD91, Sut, N, K, J, M, LL80,245, S.Dauk, Rtr, Trk, Jrb, Kpč, Dglš kas suka, sukčiauja, neteisingas žmogus, apgavikas: Toks sùkčius – da nuo perniai metų skolos neatadavė Č. Tokiam sùkčium nesunku žmogų apgaut PnmR. Da tokio sùkčio nemačiau Ėr. Jei tokis sùkčius eis dangun, tai kur aš eisiu? Alv. Šitas ponas buvęs sùkčius labai didelis Mlk. Daugiausiai buvo tokių sùkčių, vadinos arklių mainininkais Sk. Tasai melnykas buvo labai didelis sùkčius BM202(Grnk). Sùkčių sùkčius, nepataisomas sùkčius NdŽ. Sùkčiui žmogui tai vis nepasiseka KlbII7(Lkm). Man' anas sukčium nuvertė (palaikė) Dglš. Ir tarp paukščių rods tūls kytras randasi sùkčius K.Donel. Sena sukčė jausis nuveikusi didelį darbą, jeigu pasiseks apgauti nepatyrusią namų šeimininkę J.Avyž. O sukčius, melais pabjaurintas, stosis nuog manęs paniekintas SGII54. ^ Apsukrus sukčius pėsčias nevaikštinėja, tik karietoj važinėja KrvP(Drsk). Geru žodžiu akmens sienos nepramuši, sukčiaus doru nepadarysi KrvP(Ub). Sùkčių reik pipirais prišert i per tris dienas neduot gert Plv. Pati plati, pats dar platesnis, sūnus sukčius, duktė akla (žemė, dangus, vėjas, naktis) LTsV455.
2. R, MŽ, NdŽ lupikautojas, palūkininkas.

Parduotuvės duonos skyriuj prie bandelių parašyta: "Bandelė Paprastoji", 59 ct. Etiketės apačioj - 1kg 12Lt.

Netoliese "Sausainiai Šventiniai", 1 kg 10 Lt.

Sukčiavimo... atsiprašau - marketingo specialistai pasistengė.

Gal kainodaros?

Sukčiautojų gentis plati.

Toj parduotuvėj skamba mobilusis, atsiliepiu, mergina prisistato besanti iš "Omnitel", siūlo 3ct/min., 1000lt nuolaidą telefono aparatui ir šneka toliau. Kadangi iš to "Omnitel" pabėgau, nes nusibodo jaustis apsukčiautam, sakau merginai:

- Atsiųskit, prašau, pasiūlymą elektroniniu paštu.
- Pasiūlymas konfidencialus, - sako mergina, - paštu negalime jo išviešinti.
- Gal jūs sukčiai? - klausiu.
- Kaip tai?
- Negi negirdėjot apie telefoninius sukčius?

Gal visai ne iš "Omnitel" mergina?

O kodėl nenori parašyti raštu?

O gal iš "Omnitel", o sutartyje, kai ateisiu suviliotas, mažom raidėm prirašys balažin ko?

Jei toks protingas, ko neturtingas?

Valstybės biudžetas iš 30-ies didžiausių Lietuvoje mokesčių mokėtojų šiemet (2010 metais) gavo 363 mln. litų mažiau.

30-tuke nebeliko bankų.


Vargšai:(

Pernai buvo du Švedijos bankai, per 3 ketvirčius sumokėję 130 mln. litų mokesčių. Anksčiau bankai į valstybės biudžetą sumokėdavo daug pelno mokesčio, tačiau dabar dėl specialiųjų atidėjinių pelno nebeliko.

Pernai bankai skelbėsi beveik tris milijardus nuostolių patyrę dėl atidėjinių blogoms būsto paskoloms.

Galima pamanyti, kad bankai Lietuvoje tų būstų nepasiima.

Finansų analitiko Vladimiro Trukšino nuomone, per atidėjinius bankas pelno nepraranda. “Tai mechaniškas pinigų perdėjimas iš vienos kišenės į kitą”, - sakė pašnekovas. Panašios nuomonės laikosi ir ekonomistas Kęstutis Jaskelevičius. “Bankai spekuliuoja su specialiaisiais atidėjiniais. Daro didelius atidėjinius, kad parodytų didesnį nuostolį. O paskui galėtų aiškinti: mūsų nuostoliai ir taip dideli, o bet koks teisinis įsikišimas dar didesnių nuostolių padarys. Be to, nuo atidėjinių dar ir pelno mokesčio nereikia mokėti”, - tvirtino K.Jaskelevičius.

Kad per atidėjinius bankai vargano Lietuvos biudžeto sąskaita kredituoja savo veiklą, rodo ir vakarykštis Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo teiginys. Jis tvirtino, kad pernai blogos būsto paskolos sudarė vos 1,77 proc. viso būsto paskolų portfelio, tad jo vertė yra lygi arti 400 tūkst. Nepaisant to, atidėjiniai buvo beveik dešimt kartų didesni.

Vargšas Kubilius:(

Kaip dabar biudžetą pririnks?

Tuoj pamatysit, kad būstą praradusieji - ne vargšai, o kaltininkai!

Kubilius vargšas, todėl jam biudžetą rinkti bankai padeda, iš visų jėgų.

FSA darbuotojai nustatė, kad "Barclays" klaidingai rekomendavo 12 tūkst. savo klientų, tarp kurių buvo nemažai pensininkų, investuoti lėšas į fondus "Aviva Global Balanced Income" ir "Aviva Global Cautious Income Fund", neišaiškinę deramai visų rizikų, susijusių su tokiomis investicijomis.

Didžiosios Britanijos finansų rinkos priežiūros tarnyba (FSA) įpareigojo britų banką "Barclays" išmokėti valstybei 7,7 mln. svarų sterlingų baudą ir kompensuoti 59 mln. svarų savo klientams, patyrusiems nuostolių dėl neadekvačių investicinių banko rekomendacijų.

Va tai tau!

Nors...

Baisiai čia!

Toks tokį pažino ir ant alaus pavadino!

Šarkinas: krizę sukėlė ne bankininkai, o neapskaičiuotas skolinimasis.

Ką primena?

Aš nekalta, aš nenorėjau - jis pats pradėjo!

Skolinimas buvo apskaičiuotas, o skolinimasis - ne.

Kas pradėjo?

Tas, kas pinigus padirbo, ar kas juos iš jo pasiskolino?

Kaip grąžinsime šitas skolas, jei visi mūsų pinigai yra mums bankų paskolinti už palūkanas?

Kaip gali būti ekonomika ne sukčiavimu grįsta, jei pinigų, kuriems ji paklūsta, prigimtis tokia?

Sukčių visuomenė.

Sukčiai mes.

Neatsibodo?

2011-01-18

The Gang

Soroso fondai, spūstelkit puslapio kairėje "Soroso fondai".

Bendras programas koordinuoja Atviros visuomenės institutas Niujorke (Open Society Institute).

Atviros Lietuvos fondas (ALF) yra vienas iš daugiau nei penkiasdešimties fondų ir organizacijų, kuriuos Rytų ir Vidurio Europos, Azijos, Afrikos šalyse, Haityje įkūrė JAV finansininkas ir garsus XX a. pabaigos filantropas George Sorosas.

ALF misija – puoselėti atvirą visuomenę, siekti įtvirtinti jos idealus ir vertybes valstybės institucijų lygiu, neleisti įsigalėti valdžios ar tiesos monopoliui.

ALF 1992-aisiais apmokėjo man kelionę į 1-jį Europos matematikos kongresą Paryžiuj, ir 100$ dienpinigių davė, ačiū.

Tuo metu Lietuvos Mokslų akademijos Matematikos ir informatikos institutas apie 20$/mėn. algą mokėjo, komandiruoti Paryžiun pinigų neturėjo, jei ne ALF, būčiau tada kongresan nenuvažiavęs.

György Schwartz.

Baigė ekonomikos studijas prestižinėje Londono ekonominių ir politikos mokslų mokykloje (London School of Economics and Political Science) 1952.

1969 užsiėmė rizikos kapitalo:) (Hedge-Funds) fondų valdymu Kiurasao. Taip pat jo vėlesnis Quantum Funds, valdomas kartu su Jim Rogers buvo valdomas iš ofšorinių finansų centrų – tokių kaip Nyderlandų Antilai.

Tax haven.

Taip buvo išvengta JAV finansų įstaigų priežiūros ir jurisdikcijos (pasak OECD International Task Force on Money Laundering tokie ofšoriniai centrai gali būti ir (nelegalių pajamų plovimo) avanpostais).

Dž. Sorosas išgarsėjo 1992 rugsėjo 16 vadinamąjį Juodąjį trečiadienį, kai jis, būdamas įsitikinęs, kad svaras sterlingų gali būti pervertintas, statė ant šios valiutos (lažybos). Jis pasiskolintus svarus išsikeitė į kitas ES valiutas – Vokietijos markes bei Prancūzijos frankus.

Žiniasklaidoje buvo išplatintas interviu, kuriame Dž. Sorosas pateikė savo nuomonę dėl svaro sterlingo. Finansų rinkos reagavo žaibiškai. Jis privertė Britanijos banką (Centrinis bankas) išimti svarą iš Europos valiutos sistemos (EVS) ir jį devalvuoti. Taip vadinamo Juodojo trečiadienio metu Dž. Sorosas uždirbo maždaug apie 1 mlrd. dol. ir buvo pramintas tuo, kuris palaužė Anglijos banką (the man who broke the Bank of England).

Знаменитым Сорос стал после «чёрной среды» 16 сентября 1992 года. Считается, что за один день его прибыль составила более миллиарда долларов. Накануне Сорос беседовал с Гельмутом Шлезингером, президентом Бундесбанка, и выяснил, что понижение учётных ставок Германия не планирует.

1988 remdamasis Insider informacija, pirkdamas ir parduodamas Prancūzijos banko „Société Générale“ akcijų paketą gavo apie 2,8 mln. dol. pelno. 2005 Prancūzijos teismas paskyrė piniginę baudą dėl, kaip spėjama, spekuliacinio pelno, pagrįsto gauta konfidencialia informacija (Insider).

1993 birželį Dž. Sorosas spekuliavo Vokietijos markės (DM) atžvilgiu. Jis paskelbė ketinąs numušti Vokietijos vertybinių popierių (VP) kainą Prancūzijos VP atžvilgiu. Interviu jis skelbė: „Down with the D-Mark !“ (Žemyn „doičmarkę“!).

Существует две основных точки зрения касательно финансовых успехов Сороса. Согласно первой точке зрения, своими удачами Сорос обязан дару финансового предвидения. Другая гласит, что в принятии важных решений Джордж Сорос использует инсайдерскую информацию, предоставляемую высокопоставленными лицами из политических и финансовых кругов крупнейших стран мира.

Инсайдер (англ. insider) — член какой-либо группы людей, имеющей доступ к информации, недоступной широкой публике.

В современном запутанном мире, с его обилием информации, понятие инсайдерских данных распространено как источник последовательного и верного управления.

An insider is a member of any group of people of limited number and generally restricted access. The term is used in the context of secret, privileged, hidden or otherwise esoteric information or knowledge: an insider is a "member of the gang" and as such knows things only people in the gang know.

Gangas - uždara visuomenė, tiesa?

Informacija iš uždaros visuomenės padėjo gauti pinigų, kurie naudojami likusiąją visuomenės dalį paverčiant atvira?

Na, taip.

Koks gi tas gangas?


Ar ne tų gudruolių, kurie pinigus mums tebespausdina?

2011-01-17

Inflection point

America and China have arrived at a critical juncture, a time when the choices we make both big and small will shape the trajectory of this relationship.

Sausio mėnesio 19 dienos Kinijos prezidento Hu Jintao vizitas artėja tuo metu, kai ekonominis konfliktas tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų tapo vienas iš daugiausiai nerimo keliančių pasaulinių reiškinių. Visus praėjusius metus JAV spaudė Kiniją pervertinti savo valiutą, o Kinija kaltino JAV Federalinį Rezervų Banką (FED) dėl (politikos) „kiekybinio palengvinimo“ politikos.

JAV ekonomikai reikia didesnio produktyvumo, tačiau šalies kompanijos, kurios nors ir veikia labai pelningai, tačiau tik kaupia pinigus, vietoj to, kad juos investuotų.


Spartus Kinijos augimas ir toks pat greitas JAV galios ir įtakos praradimas sukūrė pavojingą situaciją. Su retomis išimtimis, kuomet po Pirmojo pasaulinio karo Didžioji Britanija draugiškai užleido pasaulio vadovavimą JAV, tokie pasaulio galių pasikeitimai visuomet apimdavo ir karinius konfliktus.


Pasauliniai pusiausvyros sutrikimai, nulėmę 2008 metų žlugimą, nebuvo atstatyti ir, tiesą sakant, kai kurie jų netgi dar labiau išaugo. JAV vis dar suvartoja daugiau nei pagamina, taip skatindama chronišką savo deficitą.

Vartojimas išlieka per didelis, apie 70 proc. BVP, lyginant su Kinijos 35,6 proc. BVP. JAV šeimos yra pernelyg įsiskolinusios ir turi labiau taupyti.

Kinija pasielgė įžvalgiai, kai priėmė taikaus vystymosi doktriną, tačiau pastaruoju metu ji vis nukrypsta nuo jos. Galbūt pokyčių tempas buvo per didelis, kad Kinijos vadovai galėtų prie jų prisitaikyti. Kinijos valdžia yra susirūpinusi savo gyventojų, kurių dauguma vis dar gyvena skurde, poreikių tenkinimu.

Tačiau Kinija tapo didele galia kartu su savo įsipareigojimais išlaikyti ir pasaulinę tvarką, nesvarbu, ar vadovybė su tuo sutinka, ar ne.

Kai JAV prezidentas Barackas Obama lankėsi Kinijoje 2009 metų lapkričio mėnesį, jis pripažino spartų Kinijos augimą ir pasiūlė bendradarbiauti išlaikant ir gerinant pasaulinę tvarką. Tačiau Kinijos vadovai atmetė šį pasiūlymą, aiškindami tuo, kad Kinija yra besivystanti valstybė, kuri vargiai gali patenkinti savo gyventojų poreikius.

Ši nesantaika yra netinkama, nes gyvenimo sąlygų gerėjimas Kinijoje turėjo eiti kartu su Kinijos dalyvavimu kuriant naują pasaulio tvarką.


Kalbant apie karinę galią, Kinija dar kurį laiką negalės lygintis su JAV.


Jei abi pusės nesiims protingų veiksmų, kad pasiektų geresnį tarpusavio supratimą, tuomet pasaulio laukia neramūs laikai.

2011-01-16

Bankų stresas

Stresas – visuma apsauginių fiziologinių, psichologinių ir elgesio reakcijų, atsirandančių, kai žmogus suvokia harmonijos trūkumą tarp jam taikomų reikalavimų ir jo sugebėjimo tuos reikalavimus patenkinti (vienoje ar keliose gyvenimo srityse).

Jungtinių Valstijų centrinis bankas pradėjo rinkti informaciją, kuria remiantis bus atlikti nauji JAV bankų „streso“ testai.

Na va, pristigo bankai sugebėjimų?

Ar pakilo reikalavimai?

Bankininkų duomenimis, JAV federalinis atsargų bankas paprašė iš kreditinių organizacijų pateikti du plėtros variantus per dvejus artimiausius metus. Pirmasis variantas turi būti prognozuojamas nedidelio ūkio nuosmukio atveju, o antrasis - atsižvelgiant į scenarijų, jeigu stipriai išaugtų nedarbas ir nukristų nekilnojamojo turto kainos.

Remdamiesi „streso“ testų rezultatais valdininkai nuspręs, ar gali bankai didinti dividendus.

¬Baisu!

Gali neleisti padidinti dividendus!

Kaipgi gyvens bankų akcininkai be padidintų dividendų?

Šito įsivaizduoti n e į m a n o m a.

Be juokų.

Valdininkai įsisiautėjo!

Ir kur - Laisvės Šaly!

Kas ir kam tuos bankų „streso“ testus išgalvojo, išvis?

JAV centrinis bankas pirmuosius bankininkystės sistemos „streso“ testus atliko 2009 m. kovą. Tuomet testų rezultatai leido susigrąžinti pasitikėjimą JAV bankais.

Ach, nebepasitikėjo...

Ko dabar?

Oi, ne dabar...

Dabar lyderis - kitas.


Šįkart, kaip pažymi šalies centrinis bankas, rezultatai nebus viešai skelbiami.

O kam skelbti?

Biznio paslaptis.

Be to, testų rezultatai jau leido susigrąžinti pasitikėjimą JAV bankais, tuomet, 2009 m. kovą.

Dabar kažkas jau pasitiki JAV (Lietuvos?) bankais.

Pasitikėjimas pinigais.

Ir valdytojais.


O FED-e - ar bus „streso“ testas?

Bankas, kaip ne kaip.

Labai gali būti.

Ir aplamai...

Rublis, regis nebe "medinis".

O „The Banker“ skelbia, kad geriausiu centrinio banko vadovu pasaulyje tapo Lamido Sanusi, vadovaujantis Nigerijos centriniam bankui.

Na va:)