2009-09-29

Teisingumo ministerija

Ūkio ministerija turėtų prižiūrėti ūkį, Švietimo - švietimą, o Teisingumo - teisingumą.

Tiesa?

Lietuvos gyventojai galės sulietuvinti savo pavardes atsisakydami slaviškų priesagų - tokį pavardės keitimo pagrindą artimiausiu metu žada įteisinti teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, pavyzdžiui, Stankevičius galės be sudėtingų procedūrų pasivadinti Stankumi, bus galima atsisakyti ir kitokių slaviškų priesagų, pavyzdžiui, -avičius ar -auskas.


Kur čia teisingumas?

Dėl Vykas, Vyčius, Vics, slavų Vič galūnės, vėl gi reikėtų gilių studijų jos senoviškai prasmei ištirti. Užtenka tik prabėgomis pastebėti, jog labai klystų galvojantieji, jog mes savo Abromavičius, Gudavičius ir kitas tos galūnės pavardes iš slavų esame paskolinę, nes sakyti jog slavai ir prancūzams tą galūnę, įpiršo, būtų jau absurdas.

Atrodo, yra nemaža pagrindo vičius - vicus galūnę sieti su vyties sąvoka. Kaip toliau paaiškės, tie liaudų karžygiai, tūkstančio "draugų" vėliavom - draugovėm organizuoti (čia turime dragūnų vardo paaiškinimą) ir buvo gyvoji vytis. Tatai pateisintų Lipsijaus duodamą "gynėjo" apibūdinimą. Iš kitos pusės ir patys slavai tai patvirtina jųjų lytim vitiazj - karžygys.

Jei taip, kam atsisakyti tokios garbingos galūnės -vičius?

Gal verčiau pasirausti po archyvus beieškant garbaus prosenelio Šimaševičiaus pavarde?

Kodėl teisinga yra būtent atsisakyti šios galūnės, o ne ją prisilipdyti?

Gal teisingiausia, kaip siūlo kalbininkai, palikti taip, kaip yra?

Ar jau aplinkui mus viskas taip teisinga, kad Teisingumo ministrui belieka darbuotis "įteisinant pavardės keitimo pagrindą"?

54. Teisingumo ministrui Šimašiui
17:00 09-29 IP: 80.240.12.72
Ačiū, kad stengiatės įteisinti pavardės keitimo pagrindą, leidžiantį atsisakyti nemūsiškų priesagų.

Ačiū dar sykį.

Padėkite, ministre, mums išlįsti iš skolų liūno, į kurį įklampino bankai, pagal savo pageidavimą kaitaliodami paskolų srautus ir jų palūkanas.

VILIBOR (Vilnius Interbank Offered Rate) - vidutinės tarpbankinės palūkanų normos, kuriomis bankai pageidauja (pasiruošę) paskolinti lėšų litais kitiems bankams, rašoma Lietuvos banko tinklapyje.

Šitą VILIBOR (6 mėnesių) bankai įskaičiuoja į teikiamų paskolų palūkanas, nors patys tarpusavyje skolinasi tik trumpam laikui: nakčiai, savaitei.

Ar teisingai jie elgiasi, Teisingumo ministre?

Ar teisėtai?

Ar teisingai ir teisėtai bankai pasielgė, po praeitą rudenį įvykusių Seimo rinkimų trumpalaikius VILIBOR pamažinę (ėmė skolintis pigiau), o ilgalaikius - padidinę (ėmė skolinti brangiau).

Lengvai tuo įsitikinsite Google parašę "VILIBOR: ledai pajudėjo" ir pirmajame rastame tinklapyje pažiūrėję grafiką.

Ačiū iš anksto, pone Lietuvos Respublikos Teisingumo ministre.

Manau ne aš vienas, daugelis padėkotų Tamstai, Lietuvos Respublikos Teisingumo ministrui, už šitokios neteisybės pašalinimą ir teisingumo atstatymą.

Komentarų nėra: