2014-11-29

Saint-Nazaire vagis

Saint-Nazaire (French pronunciation: ​[sɛ̃.na.zɛʁ]; Breton: Sant-Nazer/Señ Neñseir; Gallo: Saint-Nazère/Saint-Nazaer), is a commune in the Loire-Atlantique department in western France.

The town has a major harbour, on the right bank of the Loire River estuary, near the Atlantic Ocean. The town is at the south of the second-largest swamp in France, called "la Brière".

Given its location, Saint-Nazaire has a long tradition of fishing and shipbuilding.

The Guardian,
 The Russian navy frigate Smolny as it arrives in Saint-Nazaire where 400 sailors are getting training on Mistral-class amphibious assault ships. Photograph: Reuters


Rusijos jūrų karinėms pajėgoms, šiuo metu besitreniruojančioms Prancūzijoje, buvo uždrausta patekti į „Mistral“ klasės lėktuvnešį „Vladivostok“, apie tai pranešė „Ouest-France“.

Kaip rašoma dienraštyje, tokį sprendimą priėmė Prancūzijos vyriausybė, tačiau šalies gynybos ministras tokius gandus neigė ir sakė, kad jokių kliūčių patekti į laivą nėra.


Sen Nazere šiuo metu yra 700 Rusijos jūrų laivyno karių, ten atvykusių dar birželio mėnesį. Pirmieji „Vladivostok“ laivo apmokymai Rusijos kariams buvo surengti rugsėjo 13 dieną.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ –2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti nepristatyti. Vėliau Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as sakė, kad pirmąjį laivą „Vladivostok“ perduos tik tuo atveju, jeigu Ukrainos konflikte bus sudaryta tvari paliaubų sutartis ir rastas politinis sprendimas.

Rusijos vadovybė lapkričio 14 dieną pareiškė, kad Maskva „Mistral“ laivo „Vladivostok“ lauks iki lapkričio pabaigos, jei Paryžius nevykdys įsipareigojimų, Prancūzijai grės teisminės procedūros.


Nerimstant įtampai tarp Prancūzijos ir Rusijos dėl „Mistral“ tipo laivų perdavimo Maskvai, dar vienas nerimą kurstantis įvykis – pranešama, kad iš laivo „Vladivostok“ pavogta svarbi įranga, rašoma UNIAN.

Pranešama, kad iš laivo buvo pavogti visi jame buvę kietieji diskai, dalis ryšio perdavimo prietaisų ir kitos moderniųjų technologijų įrangos.

Reno miesto policijos tyrimo duomenimis, įsilaužimo pėdsakų nerasta. Neįtariami ir į laivą patenkantys Rusijos jūreiviai. „Mes neįtariame rusų“, - cituoja leidinys neįvardyta šaltinį Prancūzijos gynybos ministerijoje.

Komentarų nėra: