2016-01-04

Neveiksnūs aktyvai ir neveiksnūs piliečiai


Rugsėjo 16 d., 2008

Lietuvos notarų rūmai šiandien Vyriausiajai rinkimų komisijai
pateikė ypatingus asmens duomenis apie asmenis, pripažintus neveiksniais.

Tokių už savo veiksmus negalinčių atsakyti žmonių Lietuvoje yra 4 tūkst. 286.

Lietuvos notarų rūmų Vyriausiajai rinkimų komisijai antradienį pateikti teismo pripažintų neveiksniais asmenų duomenys yra reikalingi 2008 m. Seimo rinkimų ir referendumo dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo rinkėjų sąrašams sudaryti.

Rengiant rinkėjų ir referendumo dalyvių sąrašus, šie 4 tūkst. 286 neveiksnūs asmenys iš jų bus išbraukti ir rinkimų biuletenių negaus.

VRK įsipareigojo duomenis naudoti tik šiuo tikslu. Pasibaigus rinkimams, VRK Lietuvos notarų rūmų pateiktus duomenis privalės sunaikinti.

„Ši informacija yra visiškai konfidenciali, viešai niekur niekada neskelbiama. Notarai tokius duomenis gauna iš teismų, po to, kai asmuo neveiksniu pripažįstamas oficialiai.

Vienintelė institucija valstybėje, kaupianti, sauganti ir valdanti tokius sąrašus, yra Notarų rūmai“, – VRK perduodamas slaptą informaciją sakė Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

Seimas palaimino Civilinio kodekso pataisas ir metų pradžioje bus tikrinamas piliečių neveiksnumas. Po daugybės metų pertraukos bus vykdomi patikrinimai, kurie gali iš kai kurių globėjų atimti išmokas.

Tikrins neveiksnumą: nuo sausio 1 dienos įsigaliojo Civilinio kodekso pakeitimai, kurie tiesiogiai palies daugiau kaip septynis tūkstančius neįgalių asmenų, taip pat jų globėjus – jie po patikrinimų gali netekti išmokų, jei asmuo bus pripažintas veiksniu.



Neveiksnūs aktyvai.
Norite nustatyti globą?
Ar ne neveiksni greitųjų kreditų bendrovė?

Komentarų nėra: