2016-01-12

Pumping or/and dumping?

2013-tais metais Kinija tapo didžiausia pasaulyje naftos importuotoja, aplenkdama Jungtines Valstijas, kurios nuo aštuntojo dešimtmečio užėmė pirmaujančias pozicijas pagal naftos importą.

2014-tieji: Prieš kelerius metus JAV buvo gamtinių dujų importuotoja, tačiau dabar ji yra didžiausia skalūnų dujų išgavėja, galinti ne tik patenkinti milžiniškus savo poreikius, bet ir mąstyti apie eksportą.

2016-01-12
Antradienis pasaulio energetikos istorijai – svarbi diena. Jungtinės Amerikos Valstijos išsiųs pirmąjį suskystintų gamtinių dujų krovinį, greičiausiai į Europą. JAV skelbiama, kad Lietuva yra tarp trijų šalių, į kurias bus išplukdytos amerikietiškos dujos.

JAV sausio 12-ąją oficialiai tampa dujų eksportuotoja, kas iki šiol buvo draudžiama įstatymu.

„290 metrų tanklaivis „Energy Atlantic“, lėtai plaukiantis per Meksikos įlanką, sukurs naują istoriją“, – rašo „Financial Times“. Pirmasis dujų krovinys jau antradienį paliks Luizianos valstijos krantus.

„Dujų gabenimas yra įsimintinas įvykis energetikos rinkai, žymintis JAV, kaip dujų tiekėjos, pradžią“, – pažymi įtakingas dienraštis.
Skelbiama, kad JAV dar šiais metais gali tapti trečiuoju pasalyje SGD eksportuoju, po Kataro ir Australijos. Amerikietiškų dujų antplūdis gali dar labiau numušti kainas Europoje.

SGD pirmąjį krovinį gabens JAV kompanija „Cheniere Energy“. Tai pirmas kartas, kai JAV eksportuoja suskystintas gamtines dujas į Europą. Tiesa, tam dabar nėra palankus metas, nes pasaulinės dujų kainos kritusios, įskaitant ir SGD. Jau anksčiau skelbta, kad pirmomis sausio dienomis iš JAV išjudėjo ir pirmasis tanklaivis su nafta.



Komentarų nėra: