2016-11-25

Pensijos Izraely, Lietuvoj ir Norvegijoj


Pensions in Israel consist of a state pension system and a private pension system which employees are legally required to participate in and that is supervised and regulated by the government.

The state pension system is administered by Bituah Leumi (National Insurance Institute). All residents aged 18 or older are required by law to pay insurance contributions to Bituach Leumi as part of the Old Age Insurance system.[1]

As per a 2008 law, all salaried employees not covered by collectively-bargained pension plans between employers and labor unions are legally required to have private pension funds to which they and their employers must contribute to.[5] Israel is planning to expand this law to cover independent contractors and the self-employed.[6]

Israel’s limited welfare policy and high dependence on private pensions has led to elderly poverty rates that are the highest in the developed world, according to a Taub Center for Social Policy Studies in Israel brief released on Wednesday.
Izraeliečių pensininkai - skurdžiai tame pačiame EBPO, kuriam mes žemes, esą, įsipareigojom parduot stodami į ES, patys į tą EBPO ligšiol neįstoję. (kai įstosim - aplenksim Izraelį pagal pensijų skurduma ar naplenksim - kaip manot?)

Kaip patinka?

Privatūs pensijų fondai...

Kurie pensininkų pinigus atspėkit kur investavo.

Nagi!

Į "patikimus" valstybių vertybinius popierius investuoti dėl neigiamos grąžos nebėra prasmės.

Lietuviška gi vidutinė senatvės pensija 2015-jų metų pabaigoje buvo trečia nuo galo ES.

60-ta vieta.

1-ma vieta - Norvegijai.
Suraskit privačius pensijų fondus Norvegijoj!

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (VŽS) kandidatu į finansų ministrus pristatomas Stasys Jakeliūnas 
nusiteikęs esmingai pertvarkyti antros pakopos pensijų kaupimo sistemą.

Į Seimą išrinktas ekonomistas jau anksčiau, dar būdamas premjero Algirdo Butkevičiaus patarėju, išsakė griežtą kritiką II pakopos pensijų fondams. Jei taptų finansų ministru, p. Jakeliūnas turi numatęs keletą gairių, kaip turi būti pertvarkoma pensijų kaupimo privačiuose fonduose sistema.

„Tai specifinė labai sritis, ilgalaikiai produktai ir ilgalaikės sistemos, paprasčiausiai Lietuvoje nedaug žmonių, kurie visumą suvokia ir kurie galėtų adekvačiai priimti sprendimus. Politikoje tokių žmonių tikrai nėra daug“, – sako potencialus finansų ministras.

Kandidatas į finansų ministrus kaip principinę įvardina nuostatą, kad II pakopos pensijų fondų dalyviais turi būti „mažiau žmonių“.
„Tie, kurie pajėgūs įvertinti tas rizikas ir galėtų finansuoti kaupimą patys. Valstybės dalyvavimas – ar per „Sodros“ biudžetą, ar per valstybės biudžetą – galėtų būti, bet daugiau netiesioginis – ar per neapmokestinamą pajamų dydį, ar per kitą mechanizmą, o tiesioginis finansavimas iš „Sodros“ ar iš valstybės biudžeto neturėtų būti tęsiamas“, – įsitikinęs p. Jakeliūnas.

Jis taip pat mano, kad antros ir trečios pakopos pensijų fondai turėtų būti sujungti, nes finansinės rizikos prasme šie fondai yra tapatūs.

Ministru netapo.

P.S. Prieš 3 metus:

Varšuva siekia, kad antrosios pakopos pensijų fondai neturėtų būti privatūs. Maža to, jau dabar žmonės agituojami 3 procentus uždirbtų pinigų patikėti ne fondams, o valstybinei socialinio draudimo įmonei ZUS.



1 komentaras:

Zenonas rašė...

Nors protingiausi izraelyje, bet kai protingesnis vagis - aukoms tik dar blogiau. Kvailas vagis greičiau atsiduria kalėjime. Taigi - reikia rinktis mažiau protingus vagis - lenkų Zeus variantas mus išgelbėtų nuo fondų grobuonių. Jei investuoja į valstybinius popierius - puikiausiai tą gali daryti ir pati valstybinė sodra. Juk ne išlošti apsidraudžiame, o kad mūsų neaploštų. Tai visai priešingas procesas.