2017-01-25

Pirmasis Slėnis

Saulėtekio Slėnis.

Santaros Slėnis.

Santakos Slėnis.

Niekas, manau, neginčys, kad mūsų Slėniai slėniais vadinami dėl Silicio, kurį šmaikščiuoju tarptautiškuoju būdu nesunku supainioti su silikonu, Slėnio.

Terminą „Silicio slėnis“ 8-ojo dešimtmečio pradžioje pirmasis vartoti pradėjo verslininkas Ralfas Vaerstas (Ralph Vaerst). Toks slėnio pavadinimas kilo nuo jame veikusių daugybės įmonių, kūrusių puslaidininkius prietaisus, kurių gamyboje naudojamas silicis. Ir dabar Silicio slėnyje yra pagaminama apie ketvirtadalis pasaulio puslaidininkių produkcijos.

1980-aisiais vos ne metus teko būti SSSR Mokslų Akademijos Sibiro Skyriaus (tikrai nustebau, Vikipedijoj neradęs angliško rašinio apie tą skyrių) Matematikos institute, tuometinės aspirantūros (dabar - doktorantūros) reikalais.

Taigi, ten, tame Sibiro Skyriuje, šalia Novosibirsko, kurian iš Maskvos daugiausiai artėjant II Pasaulinio karo frontui, buvo perkelta daug fabrikų sykiu su visais konstrtuktoriais, buvo ir, ko gero, tebėra Золотая Долина (Aukso Slėnis) su vėlgi jau anais gūdžiais sovietiniais laikais pastatytais "kotedžais" vadintais namukais sovietiniams akademikams.*

Aš nėjau, bet šnekas girdėjau, kad tame Slėnyje ir studentas galėjo ateiti su savo mintim pas akademiką, diskutuoti, būti pavalgydintas ir netgi nakvynę gauti.

Algirdas Šukys papasakojo, kaip tame Slėnyje, tikrai senesniame negu XX-to amžiaus 8-tas dešimtmetis, sovietų ir amerikonų mokslininkai sykiu sumodeliavo Branduolinę Žiemą.

Šio modelio dėka gyvenam šioj Žemėj.

Taigi, mano žiniom - toks Pirmasis Slėnis.

Ar žinot dar pirmesnį?

* Vilko Guolis (Волчий Лог)
Tiesiog istorijos dualizmas - Vilgo Guolis:)
Vilkai...


Komentarų nėra: