2017-08-16

Didžioji Laisvos Lietuvos Paslaptis

Svarbiausios Lietuvos saugumo problemos yra vidinės socialinės ir ekonominės, o ne Rusijos grėsmė*. Kilus karui, šalį gintų mažiau Lietuvos gyventojų, nei prieš 2 metus, dauguma būtų pasyvūs, o jei ir norėtų ginti – nežinotų kaip. Tai – vienas būdų, kaip galima būtų primityviai ir paviršutiniškai vertinti naują grėsmių suvokimo tyrimą. Teigiama, kad pabūgus būtent tokių interpretacijų mokslinio tyrimo viešinimas užtruko.

Veiksmas vyksta 2017 07 17

Tyrime, kuris parengtas remiantis 2016 metų vasarį**
atlikta 1009 gyventojų reprezentatyvia apklausa, 30 kokybinių pusiau struktūrizuotų interviu bei žiniasklaidos turinio analize, analizuojamas subjektyvaus saugumo suvokimas.

Tad kai Seime buvo pirmą kartą viešai pristatinėjamas šis tyrimas, nedaug kas atkreipė dėmesį, kad kai kurie parlamentarai dokumentą regėjo jau ne pirmą sykį. Seimo NSGK nariams šis tyrimas buvo pristatytas dar gegužę. Tačiau ne viešame, o uždarame posėdyje. Be to, aiškėja, kad buvo noras šio tyrimo iš viso neviešinti – esą kai kurie duomenys pernelyg jautrūs ir gali būti tyčia ar netyčia neteisingai interpretuojami. Kad tokių norinčiųjų, jog tyrimas tyliai nugultų stalčiuose, netrūko, pripažino ir pats V. Bakas.***
Tačiau jis teigė nesutikęs su tokiu požiūriu.

Kelių dešimčių puslapių apimties tyrime aptariamos tokios jautrios temos, kaip Rusijos švelnioji galia ir nepalankūs Lietuvai stereotipai, požiūris į Rusiją ir kaimynines šalis, Lietuvos kariuomenę ir pilietiškumą, svarbiausios saugumo problemos Lietuvoje ir ES.

Uždavus pastarąjį klausimą pagal svarbą išrikiuoti atsakymai, kuriuos, ištraukus iš konteksto galima interpretuoti taip, kad labiausiai lietuviai nerimauja dėl socialinių ir ekonominių problemų, o ne dėl Rusijos grėsmės. Pavyzdžiui, didžiausiomis problemomis respondentai įvardijo emigraciją ir nedarbą – net 90 proc.

Nedaug nuo šių problemų atsilieka nusikaltimai, energetinio saugumo užtikrinimas, prasta ekonominė situacija, skurdas ir diskriminacija bei alkoholizmas. Tuo tarpu iš 21 įvardytos problemos su Rusija siejama grėsmė – hibridinis karas tėra 16-oje vietoje.
Yra ką slėpti Laisvos Lietuvos Valdžiai?

* ?
** Pusantrų metų, taip išeina, Nacionalinio Saugumo Komitetas slėpė tyrimo rezultatus - kodėl?

*** Politiko**** teigimu, „šiandien Lietuvoje yra tokia situacija, kada žmonės grobdami miestelius, miestelių biudžetus, Lietuvos biudžetus, po dešimties metų iš teismų išeina pakelta galva“*****.

**** 2011 metais vadovaudamas Nacionaliniam pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimui V.Bakas prašė tuometinio Rusijos ambasadoriaus Lietuvoje tarpininkauti užmezgant santykius su Rusijoje veikiančiomis pareigūnų profesinėmis sąjungomis.

***** Na, o čia tai jau mūsų nuomonė neaktuali?

Komentarų nėra: