2017-10-07

Pilėnai atsirado, o Pylėnai?


Bilionių piliakalnis gali būti dar viena spėjama garsiųjų Pilėnų lokalizacijos vieta. Bilionys vietinių žmonių kartais vadinami Pilionimis, kuriuos galima tapatinti su legendiniais Pilėnais. Vokiečių istorikas Johanas Foigtas teigia, kad prie Bilionių piliakalnio buvo įsikūrę senieji Pilėnai.

2017 m. spalio 7 d. 18:36
Radiniai Bilionių piliakalnyje, Šilalės rajone, pranoko archeologų lūkesčius. Juos dar turės ištirti specialistai, tačiau Klaipėdos universiteto mokslininkai įsitikinę, kad gali pasitvirtinti hipotezė, jog senieji Pilėnai buvo įsikūrę būtent Bilionių piliakalnyje.
div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">Rasti sudegę kaulai, grūdai, nemažas sluoksnis sienų degėsių tik patvirtina, kad šioje vietoje stovėjusi pilis buvo sudeginta.

„Lietuvoj mažai yra iki tol rasta tokių tyrinėtų piliakalnių, kur aptikta sudegusių grūdų liekanų. Čia gal kelintas yra, o Žemaitijoje išvis pirmas šitą kartą. Ir tas visas galingas degėsių sluoksnis atrodo taip pat, na, kad pilis buvo sudeginta“, – teigė G. Zabiela.

Pagal istorinius šaltinius, šaltą 1336-ųjų žiemą, kryžiuočiams užpuolus kunigaikščio Margirio vadovaujamą Pilėnų pilį, jos gynėjai sudegino pilį ir patys žuvo liepsnose. Iki šiol tiksli Pilėnų pilies vieta nėra išaiškinta, tačiau dėl vieno teiginio mokslininkai nesiginčija – ji buvo Žemaitijoje.

Archeologinius radinius dar tirs specialistai. Tačiau, pasak daktaro G. Zabielos, jie surinkę tiek duomenų, kad atmesti jog čia ne Pilėnų vieta, bus sunku.

Archeologai tikisi suradę Pilėnus

Koks sutapimas...

Mūsų premjeras svečiuojasi pas tuos, kurie siuntė kryžiuočius ant mūsų protėvių galvų.
Kaip ir prieš 10 metų, iš mūsų protėvių, iš Lietuvos praeities besityčiojantys rašiniai tebesaugomi Lietuvos Nacionalinės A.Mažvydo bibliotekos Lietuvos elektroninių išteklių archyve,
Vasario 20 - tosios dienos laišką rasite žemiau.
Eugenijus Paliokas,
Lietuvos Respublikos pilietis
----- Original Message -----
Cc: ................................................................
Sent: Tuesday, February 20, 2007 11:01 PM
Subject: Pasityčiojimas iš Lietuvos
Labas vakaras,
prisegtoje byloje rasite mažą dalį medžiagos, patalpintos adresu
kurioje tyčiojamasi iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Lietuvos praeities.
Maža to, kaip įsitikinsite paspaudę šį adresą
ši rašliava saugoma Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.
Prašau šią betvarkę sutvarkyti.
Pagarbiai,
Eugenijus Paliokas,
Taikos g. 20 bt. 87, Vilnius
Apie ką rašoma nurodytuose tinklalapiuose, paskaitykite patys, jei mokate rusiškai. Už poros dienų gavau Valstybės Saugumo Departamento atsakymą į šį laišką (skirtingai nuo vasario 20 – tosios neatsakyto laiško):
From: spauda
Sent: Tuesday, March 13, 2007 10:23 AM
Subject: Re: SU KOVO 11! (Fw: Pasityčiojimas iš Lietuvos)
Gerbiamas Eugenijau,
Valstybės saugumo departamentas neturi įgaliojimų cenzūruoti internetinių svetainių tekstų ar juose talpinamos informacijos. Dažniausiai patys operatoriai privalo kontroliuoti, ar jų svetainėse pateikiama informacija nepažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymų.
Šiuo konkrečiu atveju, jeigu interneto svetainėje publikuojami juodojo humoro tekstai, jūsų manymu, žeidžia piliečių orumą, jūs galėtumėt kreiptis tiesiai į M.Mažvydo bibliotekos elektroninių išteklių archyvo darbuotojus prašydamas panaikinti nuorodas į tuos tinklalapius.
Su pagarba,
Vytautas Makauskas
VSD atstovas spaudai
* Screen-shot'ą šiandien dariau:


Komentarų nėra: