2017-10-14

Patyčios

Patyčios − tai tyčiniai, pasikartojantys veiksmai, kuriuos, siekdamas įžeisti, įskaudinti kitą žmogų, sukelia psichologinę ar fizinę jėgos persvarą turintis asmuo. Dažnas patyčių termino atitikmuo − „priekabiavimas“, tačiau jis neretai yra suvokiamas labai siaurai – kaip seksualinis priekabiavimas. Lietuvių kalboje nėra tikslaus termino, kuris atspindėtų visą elgesio įvairovę būdingą patyčioms. Galima rasti įvairių žodžių, skirtų šiam reiškiniui įvardinti: priekabiavimas, priekabės, užgauliojimas, ujimas, kabinėjimasis, pažeminimas, erzinimas.
Nors reiškinio ypatumai dažniausiai tyrinėjami išanalizuojant vaikų ir paauglių bendravimą, patyčios yra būdingos ne tik vaikams ir paaugliams – jos ir tarp suaugusiųjų.
patýčios sf. pl. (1)
1. R, R154 ko nors darymas kieno apmaudui, piktumui, tyčiojimasis: Kas tai? Ar tai kokios likimo patyčios? I.Simon. Šarūnas nepyko ant senio už patyčias J.Avyž. Bevelyčiau našle palikti visą amžių negu žiūrėt ramiai į šitokias patyčias rš. Patýčių darbas NdŽ. Tas velnias man vis daro patýčias Sg. Viską daro tik ant patýčių Jnš. An tų patyčių nueik, ir pamatysi, kad jau nieko nėra Rdm. Ale teip kaip an tų patyčių, gimė ir vėl mergaitė BsPIV255. Graži, giedri diena, kaip ir ant patyčių, dėl mano kelionės pasitaikė V.Piet. Jis man tai darė ant patýčių K. Iš patyčių užmušimas brš.
2. R281,353 juokavimas, juokai, pokštas: Matykit, ką patyčios kartais padaro TP1880,40. Man taip linksmai įkalnėje bežaidžiant, ima kepalas ir iškerta patyčias – prašvilpia kaip vėjas tarp kojų Mš.
 patýčias varinė́ti tyčiotis: Tik patýčias varinė́ja, ir tiek Mrj.
Valdžios patyčios užgavo širdį.

Visuomenininkams – valdžios patyčios.

Iš emigracijos grįžusi trijų vaikų mama skundžiasi valdžios patyčiomis.

Occupy Daukanto Square:
Prezidentė pasikalbėti su badautojais neatėjo, aikštė „išvalyta" penktą valandą ryto, blokavus mobilųjį ryšį,
prieš tai iš badautojų pasityčiojus.






Komentarų nėra: