2018-01-27

Vyskupas Masalskis Ir Verkių Rūmai

Verkių dvaras stovi Verkiuose (Vilnius), ant stataus Neries kranto, prie Verkės upelio žiočių.
Dvarą XVIII a. pastatė Vilniaus vyskupas Ignotas Masalskis pagal L. Gucevičiaus ir Martyno Knakfuso projektus.
Sovietmečiu dvare buvo įsikūrę Mokslininkų rūmai.
Ignotas Jokūbas Masalskis (lenk. Ignacy Jakub Massalski1726 m. liepos 30 d. – 1794 m. birželio 28 d.) – Vilniaus vyskupasVerkių rūmų statytojasVilniaus katedros rekonstrukcijos fundatorius, pirmasis Edukacinės komisijos pirmininkas. Targovicos konfederacijosnarys; 1794 m. sukilimo laiku buvo viešai pakartas už išdavystę Varšuvoje.
... pažiūrėkime, kaip jos išrikiuotos ant Katedros portiko? Pačiam viduryje, su kryžiumi rankoje, Šv. Elena; jos dešinėje sudėjęs rankas meldžiasi Šv. Stanislovas; kairėje už širdies susiėmęs su numesta karūna stovi Šv. Kazimieras. Aukščiausioje vietoje Rusija, jai iš dešinės Lenkija, o iš kairės Lietuva, bejėgė Lietuva su nukritusia karūna ...
Kokiu būdu jos ten atsirado ir kas, po perkūnais, žemindamas Lietuvą, jas taip išrikiavo?

Apie tai trumpai pasikalbėjau su jaunaisiais Katedros kunigais, kurie patikino, jog toks išrikiavimas atsitiktinumas, tačiau visgi parodė koplyčios (zakristijoje) nišą, kurioje šios skulptūros turėjo būti patalpintos pabaigus Katedros remontą.

Istorija paprasta. Visi žinome, kad pirmasis Abiejų Tautų Respublikos padalijimas įvyko 1772/73 m., antrasis – 1793 m., trečiasis (paskutinysis) padalijimas – 1795 m. Nuo pirmojo padalijimo Lietuvą faktiškai valdė Rusiją. Mūsų nelaimei, architekto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus 1783 metais pradėtas Katedros pertvarkymas (trukęs iki 1801 metų), sutapo su Respublikos okupacijos metais. Šios K. Jelskio sukurtos skulptūros turėjusios stovėti vienoje iš koplyčių (dabar zakristija), apie 1792 metus parodant, kas yra tikrieji Respublikos šeimininkai, buvo iškeltos iš savo tikrosios vietos ir patalpintos ant portiko. Tai be abejonės įvyko su vyskupo Igno Masalskio, 1794 m. dėl valstybės išdavimo T. Kosciuškos įsakymu areštuoto ir birželio 28 d. minios pakarto Varšuvoje, pritarimu.

1 komentaras:

Anonymous rašė...

aš šiandien labai jaudinuosi. Mačiau komentarus iš žmonių, kurie jau buvo gavę paskolą iš LAPO M-F, todėl nusprendžiau kreiptis remdamasis populiariomis rekomendacijomis ir tik prieš kelias valandas savo sąskaitoje patvirtinau bendrą 10 500 eurų sumą. Tai tikrai puiki žinia ir patariu visiems, kuriems reikia tikros paskolos, kreiptis elektroniniu paštu: lapofunding960@gmail.com
„Whatsapp“ +447883183014