2018-03-04

Popiežė Joana ir Šokantys Griaučiai

Elertė TV šįryt parodė mums meninį kino filmą apie popiežę Joaną.
(Taro korta* su popieže)

Filmo pabaigoje popiežės vyrui, pesišaukiančiam pajūry Dievo, pastarasis nusileido iš Dangaus Plekšnės pavidalu ir, pasikalbėjęs su popiežės Joanos vyru, atvirto Saule ir grįžo savo įpraston vieton.

Po to „Gustavo enciklopedijoj" vaikučiams pagrojo Raguotasis, Čigonė padainavo, Trys Griaučiai pašoko, o Ragana paskraidė ant šluotos.

Dabar (beje, su rašybos klaida/omis? TV ekrane - „Kūribingumas") toji Elertė TV rodo gimnazistų varžytuves. Vienas jų palinkėjo mums visiems šalto proto - esą, tada tai jau valstybė klestės.

Kažin, ar žino jis, kad kadaise mąstyta ne „protu", kaip dabar, o „protu ir širdimi".

* Britų muziejuje galima rasti XIV a. rankraštį, kur nupieštas karalius ir du dvariškiai belošią kortomis. Prancūzijoje pirmieji pėdsakai apie kortas yra karaliaus Karolio VI 1392 m. išlaidų sąskaitose. Karaliaus iždininkas į kasos knygą užrašė: „…išmokėta Džakomo Grigonerui už 3 kalades kortų su auksiniais ir kitokiais spalvotais ženklais, kad paįvairintų karaliaus laisvalaikį“. Tos kortos ir dabar saugomos vienoje Paryžiaus bibliotekų. Tai seniausios kortos Europoje, išlikusios iki mūsų dienų.

Taro kortos arba Būrimo kortos (it. Tarocchi) – kortos, naudojamos būrimams, ateities pranašavimams. 78 Taro kortos skirstomos į du arkanus – didįjį ir mažąjį. Didįjį arkaną sudaro „filosofinės“ kortos ir jame yra 22 Taro kortos, o mažajame, kurį sudaro paprastos kortos – 56 kortos.

22 > 56

:)))


Komentarų nėra: