2019-06-26

Skėriai Sardinijoje

18 birželio 16:13
Italijos Sardinijos
sala susidūrė su didžiausiu per 70 metų skėrių antplūdžiu, kuris naikina augalus, plūsta į namus ir niokoja gyvulių ganyklas, apimančias 2500 hektarų teritoriją,
skelbia Reuters.


„Per 53 savo gyvenimo metus niekada neteko matyti nieko panašaus,“ – Italijos laikraščiui „La Nuova“ pasakojo veisėjas Luigi Puggioni.

Pasikeitusios klimato sąlygos

Tame svarbų vaidmenį atliko ir Sardinijoje vyravusios orų sąlygos – sausros 2017 metais ir smarkios liūtys 2018 metais sukūrė idealias klimato sąlygas skėrių išplitimui į dirbamus laukus, kur jie maitinasi.

1800-aisiais Uolinių kalnų skėrių spiečiai periodiškai nusiaubdavo JAV žemės ūkio laukus ir turėdavo pragaištingų padarinių. Per trumpą, vos kelių valandų trukmės periodą, skėrių spiečiai galėdavo sunaikinti viską, ką ūkininkas turėjo – augmeniją, audinius, rūbus ir dar daugiau.

1875 metais didžiausias pasaulio istorijoje skėrių debesis buvo užfiksuotas JAV Vidurio Vakaruose, skelbia Jeffrey Lockwood knygoje „Locust“.
Debesis apėmė 513000 kvadratinių kilometrų teritoriją, o tai yra daugiau už visą Kalifornijos valstijos plotą. Šį spiečių sudarė keli trilijonai skėrių, svėrusių kelis milijonus tonų.

Komentarų nėra: