2019-11-13

Tyrėjų Tyrė


tyrė́jas, -a smob. (1) Š, Rtr, DŽ, NdŽ, -à (3) Š, 
1. Sut, Ls kas tiria, apžiūri, aiškinasi, norėdamas ką sužinoti: Tokie ten tyrėjai̇̃ žmogų i nūmarina betirdami DūnŽ. Komitetas paskirs tyrėjus vertybės išstatytų dalykų TS1899,4. Jūs esate tyrėjais ir atėjot žvalgytų, kur žemė atvira yra BB1Moz42,9.
|
 K. kaltintas už paniekinimą tyrėjų (tardytojų) rš.
2. K.Būg, J.Jabl tyrinėtojas: Gamtos tyrė́jas 137. Afrikos tyrėjas Livingstonas Vr. Kuršaitis – garsingas lietuviškos kalbos tyrė́jas Jn. Jis skaito darbus tyrėjų̃ kalbos A.Baran. Daug dar bus tyrėjams lietuviškos kalbos darbo LTI424(Bs). Reiktų vartoti tokius ženklakilus, kurie būt aiškiai suprantami ne tik vieniems mokslingiems tyrė́jams lietuviškos kalbos JDIII(XIVpsl.).
ištyrė́jas, -a smob. (1); Sut, L34 kas ištiria, išaiškina: Kame ištyrėjas šiu svieto? GN1PvK1,20.
patyrė́jas, -a smob. (1) kas ką patiria: Šie veiksmažodžiai bendratį prisijungia, eidami paprastai su naudininku, žyminčiu pagrindinio veiksmažodžio reiškiamos būsenos patyrėją ir bendraties veiksmo atlikėją LKGIII174.
prityrė́jas, -a smob. (1), prityrė̃jas, -à KŽ kas pritiria.
tỹrė sf. (2) K, Rtr, DŽ, NdŽ, KŽ, tyrė̃ (4) Š, KŽ; L
1. N, KI258, BzF188, LsB270, MitI61, K.Būg, J.Jabl, Skd, Vyž, Plik košė (ppr. skysta): Putra be kankolų skystai išvirta vadinas tỹrė, arba veršputrė J. Visokios tỹrės gali virti: bulvių tỹrę, miltų tỹrę Rsn. Daba daugiáu iš ropių verda tỹrę Dov. Pakulinė tyrė iš ruginių miltų Vlkš. Ryžių tyrė (košė) su tomatomis Vd. Py tokiai tỹrei rūkytos męsos reik LKT135(Dov). Reikės tą mažąjį šerti, nėr tỹrės, – didiejai suėdę Sg. Tas bernas buvo dikčiai išalkęs ir ėmęs pats tą tyrę išvalgė LTR(Klp).
^
 Virė virė tỹrę (sakoma žaidžiant, vaiko delnelyje pirštu „maišant košę“) Tlž, Rg. Pelikė virė tyri̇̀kę Kin.
|
 Bėga kaip gaidys per karštą tyrę LMD(Rs). A jumis vyras teip mylia kaip kad katinas karštą tỹrę? Prk. Tỹrę virė – badu mirė, putros gavo – atsigavo Dov. Reik tỹrę išvirti iš miego (sakoma ilgai miegančiam) Sg. Mažas puodelis, skana tyrẽlė (riešutas) Lpn118.
2. Š vientisa skystoka masė: Vaisių tyrė LL174. Tą tỹrę reik išmaišyti – už karto apyniai ir tie miltai LKT67(Trš). Pomidorų tyrė rš. Kanapius sugrūdai – tokia tyrẽlė pri bulvių Jdr. Valgio tyrelė E. Pradžioje vikšrelius peni pieneliu, o paskiau tyrele iš medaus, duonos ir vandens J.Krišč. Nutepęs [bačiukus] balta kreidos tyrele padžiauna ant tvoros rš. Duobės buvo pilnos vandens, takeliai užpilti skysta purvo tyre, kurią iš provėžų išvarė vežimų ratai J.Avyž. Lavonas buvo… taip sudraskytas, aža jis kraujo tyrei prilygo LC1886,2. Anus nabažnuosius į baisią tyrę sutruškina Ns1856,1.
3. prk. tai, kas plona, skysta, menka: Iš kokios tai tyrẽlės (plonos, skystos medžiagos) padaryt drabužį! Brt.
 tỹrės privi̇̀rti pridaryti nemalonumų: Privirs mums visiems tokios tyrės, jog neišsrėbsime V.Krėv.

tyrė̃ sf. (4) žr. tyras 1: Kur lygi, pūsta su kęsais pelkė, bus tyrė̃ J. Tyrėse pempės vaikuojas Šts.


Komentarų nėra: