2020-03-15

PaKLausykim ProFesoriaus


Siaučiantis* koronavirusas verčia griebtis visų įmanomų saugumo priemonių. Štai šeštadienį ministerijų atstovai pasidalijo naujais nurodymais, siekiant sumažinti galima viruso riziką šalyje. Tiesa, apie vieną iš daromų apsisaugojimo klaidų prakalbo profesorius Vytautas Kasiulevičius. Be to, V. Kasiulevičius pabrėžė, kiek laiko gali trukti žmonių saviizoliacija.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas profesorius Vytautas Kasiulevičius savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame teigiama, kad yra be galo svarbu atlikti tyrimus dėl koronaviruso: „Izoliuoti ar testuoti?

Tikėtina, kad valdžia, kaip ir daugelis Europos šalių, priims sprendimą įtariant lengvą COVID-19 atvejį rekomenduoti pacientams likti namuose. Tokių atvejų bus apie 80 procentų, kuriems vykti į gydymo įstaigą nėra prasmės. Gydymas tik simptominis. Pliusas yra tai, kad likę namuose tokie pacientai nevažinės po miestą, į gydymo įstaigas, kur gali užkrėsti kitus žmones ir medikus. Minusas, kad medikai ir artimieji nežinos, ar tie pacientai tikrai serga COVID-19, gripu ar šiaip peršalimu. Nežinant, ar pacientas tikrai persirgo COVID-19 bus sudėtinga teikti rekomendacijas. Gali būti, kad lengvai persirgęs po standartinio 14 parų karantino išvyks į miestą ir dar bent 7 paras galės užkrėsti kitus.

Kodėl sudėtinga tirti visus netgi turint papildomų lėšų? Saugus pacientui, medikui ir kitiems asmenims mėginio paėmimas gali būti užtikrintas ne namuose, kaip buvo neatsakingai siūloma, bet SPECIALIAI tam skirtose patalpose. Teiginys, kad pacientai važiuos į tas vietas autobusais, yra NIEKINIS, nes galima patvirtinti reikalavimą, kad asmuo atvyko tik savo asmeniniu automobiliu arba buvo atvežtas specialiu transportu laikantis visų epidemiologinių saugumo standartų. Netikiu, kad Vilnius neras vienos ar dviejų vietų, kuriose net automobilyje galima paimti reikiamą testą. Ir gavus testo atsakymą informuoti ne ministrą, paciento šeimos gydytoją naudojant jau sukurtą ESPBI sistemą.

NETIRTI – tai reiškia atsitraukti paliekant už nugaros tik anesteziologus-reanimatologus. Tai paskutinė gynybos linija. Atsitraukti teks, GRIEŽTAS KARANTINAS NAMUOSE TAPS NORMA BENT JAU ARTIMIAUSIUS MĖNESIUS**, bet kare būtina traukiantis gintis, nesustoti testuoti pacientus ir matyti realų vaizdą. Argumentas, kad traukiasi Europos šalys nėra argumentas. Pietų Korėja nesitraukia. JAV šiame kare darė tas pačias klaidas kaip ir Lietuva, tyrė MAŽAI, tačiau jau savaitę spartina tyrimų apimtis. TIK NUSTATYTI susirgimai leidžia tinkamai izoliuoti, stebėti ir padėti mūsų šalies žmonėms. Ir paskutinis – aš žinau apie PGR testą ne mažiau negu mano kritikai“, – savo mintis išdėstė profesorius Vytautas Kasiulevičius.

* Siaučiantis koronavirusas per 3 mėnesius nužudė mažiau žmonių, negu patys nusižudo per 3 paras.

** Iš kur jis žino?

Komentarų nėra: