2020-06-08

Palestinian Lives Matter


2020-06-08
Naujoji Izraelio valdžia dar iki liepos gali paviešinti savo planus aneksuoti dalis Vakarų Kranto teritorijų, taip galimai dar labiau atitolinant galimybę pasiekti susitarimą tarp žydų valstybės ir Palestinos.

Portalo DW duomenimis, Jordano slėnio ir aplinkinių Vakarų Kranto teritorijų aneksija yra pilnai palaikoma Vašingtono, tačiau likusi tarptautinė bendruomenė šiam savavališkam veiksmui griežtai priešinasi. Galimas situacijos destabilizavimas neramina ir vietos politikus, bei tarptautinius ekspertus.

Kodėl Izraelis nori imtis aneksijos?

Jordano slėnis tiek Izraeliui, tiek Palestinai yra labai svarbi ekonominė ir agrokultūrinė zona, nors jau kurį laiką palestiniečiams šią teritoriją pasiekti darosi vis sunkiau. Viena po kitos Izraelio valdžios šią teritoriją taip pat mato kaip tam tikrą saugumo žiedą nuo arabų valstybių rytuose.

Pastarieji rinkimai ir JAV prezidento Donaldo Trumpo kontraversiškasis taikos planas Izraeliui suteikė erdvės ir drąsos veikti. Naujasis koalicijos susitarimas tarp premjero Benjamino Netanyahu „Likud“ ir gynybos ministro Benny‘io Gantzo „Mėlyna ir balta“ partijų leidžia jau nuo liepos pradėti Jordano slėnio aneksijos ir žydų nausėdijų šioje teritorijoje statybas.

Nors JAV pateiktame plane vis dar rašoma apie galimas Izraelio ir palestiniečių derybas dėl Palestinos valstybės, tačiau jame palestiniečiams yra paliekami labai riboti teritoriniai anklavai ir užtikrinama Izraelio tarnybų apsauga.

„Trumpo-Netanyahu susitarimas visiškai keičia žaidimo taisykles, – teigė ilgalaikis palestiniečių derybininkas Saebas Erekatas, gyvenantis Vakarų Krante esančiame Jericho mieste. – Jie nori atšaukti visus ankstesnius susitarimus, jie nori atšaukti rėmimosi tarptautine teise, Saugumo Tarybos rezoliucijomis taisykles ir patys diktuoti išeitį.“

Naujų sienų brėžimas

Šiuo metu bendra Izraelio-JAV žemėlapių sudarymo komanda detalizuoja aneksijos brėžinius, nors susilaukia kritikos iš abiejų pusių. Kai kurie Izraelio naujakuriai, pavyzdžiui, priešinasi, nes tie brėžiniai įtraukia Palestinos valstybės sąvoką.

„Liepą suverenitetas privalo būti pritaikytas Jordano slėniui, šiaurinėje Negyvosios jūros teritorijoje ir žydų gyvenvietėms Judėjoje ir Samarijoje, net nepaisant D. Trumpo plano“, – teigė Jordano slėnio regioninių gyvenviečių meras Davidas Elhayanis. Jis tikisi, kad galutinės plano dalys, kalbančios apie nepriklausomą palestiniečių valstybę niekad ir nebus įgyvendintos.

Palestinos vadovybė, kuri nutraukė diplomatinius ryšius su D. Trumpo administracija dar 2017 m., atmetė visą JAV pasiūlymą. Praėjusią savaitę atsakant į aneksijos planus, prezidentas Mahmoudas Abbasas paragino nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su Izraelio ir JAV saugumo tarnybomis. S. Erekatas yra įsitikinęs, kad tai turės rimtų pasekmių.

„Palestinos valdžia buvo sukurta derybų būdu palestiniečius išvesti iš okupacijos į nepriklausomybę, – teigė derybininkas. – Dabar B. Netanyahu ir D. Trumpas sako, ne, ne, ne, jūs ir toliau liksite okupuoti, bet mes tai tiesiog kitaip vadinsime.“

Palestinian Lives Matter: 
Huge Jewish-Arab Rally in Tel Aviv Decries Netanyahu’s plan to Annex 1/3 of West Bank
JUAN COLE
06/07/2020

By AARON BOXERMAN
2 June 2020, 5:50 pm
‘Palestinian lives matter’: Activists draw parallels between Israel, US killings

Komentarų nėra: