2020-09-09

Ten, Kur Panevėžio Ješiva


Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos buvusių senųjų žydų kapinių teritorijoje projekto įgyvendinimo istorijoje – naujas posūkis.

Izraelio rabinų teimas nurodė, jog Lietuvos Vyriausybės, Turto banko ir Vilniaus miesto savivaldybės pasatangos kapinėse pastatyti tarptautinį konferencijų ir kongresų centrą pažeidžia žydų ir tarptautinę teisę, todėl žydų organizacijų dalyvavimas projekte yra neteisėtas.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos ir pritaikymo konferencijoms, kongresams ir kitiems kultūriniams renginiams projekto sprendiniams praėjusių metų pabaigoje pritarė Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Portalas BriefingWire.com praneša, kad Izraelio rabinų teismas rugpjūčio mėn. pabaigoje priėmė nutartį, kuria uždraudė Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetui (būstinė Londone, – red.) ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei Fainai Kukliansky dalyvauti plėtojant koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijo projektą Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių teritorijoje.


Parengus straipsnį Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky el. paštu pranešė turinti oficialų raštą iš Lietuvos Respublikos ambasados Izraelyje.

„Jame rašoma, kad Izraelio rabinatų teismų direkcija informuoja, kad Izraelio Vyriausiasis rabinatas nėra susijęs su jurisdikcija, o Izraelio rabinatų teismai yra įgalioti vykdyti teismo procedūras, susijusias su žydų tautybės asmenų santuoka ir skyrybomis Izraelyje. Jie taip pat sprendžia klausimus, susijusius su turto dalybomis, alimentų mokėjimu ir palikimais“, – teigė F. Kukliansky.

BriefingWire.com nurodo, kad sprendimą, draudžiantį žydų organizacijoms dalyvauti Vilniaus konresų centro projekte, priėmė „labai gerbiamas“ rabino Nissimo Korrelitzo Aukščiausiasis teismas. Paaiškinama, kad tai yra rabinų teismas Bnei Brako mieste.

Interneto enciklopedija „Wikipedia“ nurodo, kad Bebe Berakas (Bnei Brakas) yra miestas vidurio Izraelyje, į rytus nuo Tel Avivo, prie Viduržemio jūros.

Minimas nuo Biblijos laikų, dabartinis miestas įkurtas 1924 m., yra ortodoksiškojo judaizmo centras. Dauguma iš 180 tūkst. gyventojų laikosi griežtų žydų įstatymų ir judaizmo tradicijų. Mieste, be kitko, įsteiga Panevėžio ješiva,
o vienas iš žymių miesto gyventojų buvo Lietuvos žydų kilmės rabinas, visuomenės veikėjas Elazaras Shachas (1899-2001).

Komentarų nėra: