2021-01-18

ApartHeidas Izraelyje

 

„Daugelį Izraelio politinių sprendimų vienija vienas principas: skatinti ir plėsti vienos grupės – žydų – viršenybę prieš kitą – palestiniečius“, – rašo žmogaus teisių pažeidimus fiksuojanti organizacija „B’Tselem“.
„Izraelis nėra demokratija su laikina okupacijos patirtimi, – teigia teisių gynėjų organizacijos vadovas Hagai El-Adas. – Tarp Jordano upės ir Viduržemio jūros tėra vienas režimas, ir mes turime vadinti jį tikruoju jo vardu – apartheidas.“ 

Teritorijos, apie kurias eina kalba – Vakarų Krantas ir Rytų Jeruzalė, kurias Izraelio pajėgos atkovojo iš Jordanijos kariuomenės 1967-ųjų kare, ir Gazos ruožas, kuris buvo atimtas iš Egipto to paties karo metu ir kur kariuomenė stovėjo iki pat 2005. 

Apartheido sąvoka pradėta vartoti po Izraelio aneksijos grasinimų, kurie rodo, kad okupacija įvykdyta visam laikui. Ugnį pakurstė ir nauji įstatymai, kuriais žydams užtikrinamos papildomos politinės teisės, nepasiekiamos arabams. 

Kita Izraelyje veikianti teisių gynėjų organizacija, „Yesh Din“ 
praėjusią vasarą paskelbė pareiškimą, kad Vakarų Krante yra įteisintas apartheido režimas.


Apartheidas (afr. apartheid – atskiras gyvenimas) – Pietų Afrikos Respublikos baltųjų vyriausybės 19481990 metais vykdyta rasinės segregacijos politika.

Jos esmė buvo ta, kad kiekviena rasė (oficialiai buvo keturios: spalvotieji (daugiausia mulatai), baltieji (būrai, anglai), juodieji (zulusai, kosai, kitos tautos) ir azijiečiai (indai, malajai) turėjo tik jai skirtas vietas: mokyklas, restoranus, paplūdimius, viešbučius; ištisi miestai būdavo paskirti tik tai ar kitai rasei, o didmiesčiuose – rajonai. Net ir parlamentas buvo trijų rūmų, kurių kiekviename buvo po vienos rasės (baltųjų, spalvotųjų, azijiečių) atstovai (juodaodžiai turėjo atskirus savo parlamentus savo teritorijose (bantustanas), bet neturėjo atstovavimo nacionaliniu lygmeniu). Iš esmės tokia situacija sukūrė valstybę, sudarytą iš daugelio „valstybių“, kuriose ekonominiai lygiai buvo visiškai skirtingi – pvz., baltųjų teritorijos buvo išplėtotos, o kai kurios juodaodžių žemės buvo trečiojo pasaulio lygio.

2019 metais Lietuvos Respublikos pasus įgijo beveik 3 000: 

Tai daugiausia žmonės iš Izraelio, Pietų Afrikos Respublikos, Brazilijos, Jungtinių Amerikos Valstijų. 

Komentarų nėra: