2011-07-03

Afrika


Afrikos šalys nevykdys Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduoto Libijos lyderio Muamaro Kadhafi arešto orderio, penktadienį per viršūnių susitikimą nusprendė Afrikos Sąjunga (AS).

Susitikime Pusiaujo Gvinėjoje buvo nuspręsta, kad arešto orderis trukdo pastangoms rasti taikų sprendimą M.Kadhafi pajėgų ir Libijos sukilėlių konfliktui.

53 valstybes vienijanti AS 2009 metais panašios pozicijos laikėsi ir dėl TBT arešto orderio Sudano prezidentui Omarui al Bashirui dėl kaltinimų genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui Darfūre.

AS yra nusistačiusi ne prieš TBT, o prieš tai, kokiu būdu jis, regis, taikosi į Afrikos žemyną, žurnalistams sakė AS komisijos pirmininkas Jeanas Pingas.

"Problemų yra ne tik Afrikoje. Tai kodėl niekas kitas, išskyrus afrikiečius, nėra teisiamas šiame teisme? - klausė jis. - Ar tai reiškia, kad Pakistane, Afganistane, Gazos (Ruože), Čečėnijoje nieko nevyksta?"

Teismo jurisdikciją ir jo veiklą reglamentuoja TBT Statutas.

Romos Statutas, Tarptautinio Baudžiamojo Teismo Romos Statutas - tarptautinė sutartis, kuria įsteigtas Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (būstinė - Haga), nustatyta jo kompetencija bei jurisdiskcija.

Įsigaliojo 2002 m. liepos 1 d., 2002 m. balandžio 11 d. įvykdžius įsigaliojimo sąlygas, pagal kurias buvo būtinas 60 valstybių pritarimas pagal nacionalines procedūras (ratifikacija).

Tarp neratifikavusių - JAV, Rusija, Kinija, Indija, Pakistanas, Izraelis.

Komentarų nėra: