2013-11-29

Krūtys ir užpakaliai


Penktadienį ryte Vilniuje sulaikytą prieš Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą protestavusią organizacijos „Femen“ aktyvistę Janą Ždanovą Vilniaus apylinkės teismas nubaudė nubaudė 500 Lt administracine bauda.


Šeštadienio popietę Katedros aikštėje monsinjorui Alfonsui Svarinskui, disidentei Nijolei Sadūnaitei ir Seimo nariui Rytui Kupčinskui nuogą užpakalį ir genitalijas demonstravęs 20 metų Olandijos pilietis gavo 300 litų baudą.

Vilniaus apskrities policijos pareigūnai nusprendė svečiui iš Olandijos Michailui Hennikui nutraukti ikiteisminį tyrimą ir dėl jo elgesio pradėjo administracinę teiseną. Už nedidelį chuliganizmą policijos pareigūnai užsieniečiui skyrė 300 Lt baudą – kaltę pripažinusiam M. Hennikui nereikėjo vykti į teismą ir aiškintis dėl incidento.

Su Lietuvos sostine šeštadienį susipažinti išėję austrai ant prekybos centro „Gedimino 9“ laiptų išsirengė visiškai nuogai.

Besistaipantys nuogaliai nepapiktino sostinės gyventojų ir svečiųpo pasirodymo regbininkai sulaukė plojimų, apsirengė ir tęsė pažintinę kelionę.

Vienas pastebėjimas: užpakalių rodytojai buvo vakariečiai ir ne aktyvistai.

Mūsų apipavidalintojui rytietė aktyvistė ir mūvėdama kelnes - nuoga.

Aktyvizmas (lot. activus - veiklus) - sąmoningas veiksmas, kurio tikslas yra socialinis ar politinis pokytis.

Regis, nieko blogo.

Bet...

Šis veiksmas kreipiamas į kontroversiškai vertinamo požiūrio palaikymą ar oponavimą jam.

Pats žodis aktyvizmas lietuvių kalboje dažniau vartojamas kaip bet koks aktyvus elgesys, todėl svarbu atskirti aktyvizmą plačiąja prasme nuo aktyvizmo siaurąja prasme. Šis straipsnis yra apie aktyvizmą siaurąja prasme.)

Aktyvizmas siauraja prasme dažnai suprantamas kaip protesto ar disidentų veiklos sinonimas, tačiau jis apima platų politinių požiūrių ir formų spektrą. Nuo laiškų rašymo laikraščiams ir politikams, etiško pirkimo iki gatvės riaušių ir demonstracijų ar partizaninės veiklos. Kartais aktyvizmu laikomas ir terorizmas (priklausomai iš kieno pozicijų žvelgiama).

Mat, kaip pakrypo...

Stokit į partijas, būkit pasyvistais?

Komentarų nėra: