2014-03-01

Tauridė

Graikų ir romėnų istorinis Krymo regiono pavadinimas.

Vasalai tada.

Senokai buvo.

The Tauri (Ταῦροι in Ancient greek), also Scythotauri, Tauri Scythae, Tauroscythae (Pliny, H. N. 4.85) were a people settling on the southern coast of the Crimea peninsula, inhabiting the Crimean Mountains and the narrow strip of land between the mountains and the Black Sea. They gave their name to the peninsula, which was known in ancient times as Taurica, Taurida and Tauris.

Tauras.

Taurė.


Auksinė jūra.

Pontus Euxinus.

Tyras, dabar  Dniestras.


Krymkaraylar.

Karaj.

Karaj.

Kas Tauridėj daros mūsų laikais?

1921 m. spalio 10 d. įkurta Krymo autonominė respublika Rusijos sudėtyje.

1945 m. birželio 30 d. autonomija panaikinta, Krymas tapo sritimi, o 1954 m. vasario 19 d. TSRS Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo įsaku perduotas Ukrainai (Rusijos ir Ukrainos tautų draugystės vardan, pažymint 300-ąsias Perejaslavo sutarties tarp Ukrainos kazokų ir Rusijos metines).

1944 metais, J. Stalino teroro metu iš Krymo į Vidurio Aziją buvo ištremta daug (ne tik) totorių.

Antrojo pasaulinio karo metu čia vyko daug įnirtingų mūšių.

1991 m. vasario 12 d. įkurta Krymo respublika.

Krymo autonominės respublikos Ministrų tarybos pirmininkas Serhijus Aksionovas pareiškė, kad prašo Rusijos ir V.Putino pagalbos. Jis pripažino, kad Kryme patruliuoja ir strateginius objektus saugo rusų kariškiai be skiriamųjų ženklų.

Rusijos Federacijos Tarybos šeštadienį (šiandien) vienbalsiai priimtassprendimas leisti panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje „visiškai atitinka konstituciją, tarptautinės teisės normas, o svarbiausia – juo siekiama apsaugoti žmonių gyvybes ir užtikrinti saugumą. Iš esmės tai absoliučiai humanitarinis sprendimas“. Apie tai žurnalistams sakė Valstybės Dūmos saugumo komiteto pirmininkė Irina Jarovaja. 


Valstybės Dūmos informacinės politikos komiteto pirmininkas Aleksejus Mitrofanovas pareiškė, kad Vakarų šalys atmeta griežtus Maskvos sprendimus Kijevo atžvilgiu, nes nesupranta, kokia sunki padėtis susiklostė Ukrainoje.

„Ukrainoje – jeigu nebūtų ryžtingų Rusijos veiksmų – gresia kruvinas pilietinis karas. Mums kyla pasirinkimas: sėdėti ir laukti, kol prasidės masinės fizinės represijos prieš milijonus žmonių arba veikti ryžtingai“, – A.Mitrofanovas šeštadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“.


Ukrainiečių portalas insider.ua skelbia, jog laikinai pareigas einančiam Ukrainos prezidentui O.Turčynovui paskambinęs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad „JAV gins Ukrainos laisvę“.

„Raginame Rusijos pusę nedelsiant grąžinti savo Juodosios jūros laivyno pajėgas į nuolatinės dislokacijos vietas, sumažinti įtampą – tuomet mes politiniu dialogu su mūsų partneriaisVakaruose, su Rusijos Federacija ir, svarbiausiai, politiniu dialogu šalies viduje išspręsime visus sudėtingus klausimus“, – A.Jaceniukas sakė po Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos posėdžio. 

Ligi tolei, regis, Ukraina partnerių Vakaruose lyg ir neturėjo.


Rusijos JT ambasadorius V.Čiurkinas savo kalbą pradėjo lyg kulkosvaidžiu šaudydamas į oponentą ir visus Vakarų šalių atstovus. Jis sakė, kad ši krizė apskritai neturėjo prasidėti, o dėl to kalti vakariečiai.

„Turiu klausimą: kodėl šios gatvės demonstracijos turi būti stimuliuojamos užsienio ir Europos Sąjungos žmonių? Kodėl jie padėjo iškilti opozicijos lyderiams? Kodėl reikėjo taip grubiai buvo kišamasi į Ukrainos suverenitetą?“, - klausimus bėrė S.Čiurkinas. 

Amerikos ambasadorė JT Samantha Power atsakė Rusijai: „Veiksmai kalba garsiau už žodžius. Rusijos Dūma šį rytą leido Rusijai naudoti jėgą Ukrainoje. Tai taip pat pavojinga kaip ir destabilizuojama. Laikas baigti Rusijos intervenciją Ukrainoje. Mes gerbiame Ukrainos naujosios vyriausybės norą bendradarbiauti tokio priešiškumo akivaizdoje.“



 

Komentarų nėra: