2015-03-03

Didijį Brolį prisiminus

Pastatysim pastatysim pastatysim!

Reikia!

O juk turėjom.

Ir elektros energiją pardavinėjom, o ne pirkom.

Net po 4 ct/kWh pardavinėjom, po 4 lietuviškus, o ne amerikoniškus ar dabartinius europietiškus ct - daug pigiau pardavinėjom, negu patys, Lietuvos Respublikos vartotojai, iš savo AE pirkom.

Kaimynams, baltarusiams, po 4 ct/kWh pardavinėjom.

Per tarpininką, savaime, suprantama.

2007 m. rugpjūčio 16 d.
Prireikė kelių konkursų, kol 2002 m. Vyriausybė pardavė „Belenergo“ skolą, bet atgavo tik pusę sumos. Praėjusią savaitę Rusija, pagrasinusi prisukti dujas baltarusiams, per kelis kartus atgavo visą 456 mln. JAV dolerių skolą. Lietuvai prieš devynerius metus nepadėjo nei derybos, nei raginimai – tuomet už Baltarusijai parduotą elektrą skola vilkosi ne vienus metus.

Baltarusijos skola Rusijai išaugo po to, kai pastaroji metų pradžioje savo kaimynei pakėlė dujų kainas. Rusijos dujų monopolininkė „Gazprom“ pareikalavo iš Baltarusijos sumokėti už 55 proc. tiekiamų dujų, o kitą pinigų dalį leido pervesti iki liepos 23 d. Tačiau Baltarusija mėgino išsiderėti, kad tiekėja išmoką atidėtų. Derybos baigėsi „Gazprom“ pagrasinus, kad nuo rugpjūčio 3 d. beveik perpus sumažins Baltarusijai tiekiamų dujų kiekį, jei ši negrąžins skolos.

Kad ir kaip šiaušėsi, Baltarusija rezervo fonde pinigų surado, o jo skyles ketina užlopyti Venesuelos paskolintais pinigais.

Prieš beveik dešimt metų Lietuvai kilo kur kas daugiau problemų, siekiant susigrąžinti skolas iš Baltarusijos.

1997 m. konservatorių valdoma Vyriausybė nusprendė kasmet eksportuoti 5,6 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos, kad nereiktų branginti elektros energijos Lietuvos vartotojams. Anot Lietuvos energetikos instituto profesoriaus Leono Ašmanto, tuo metu vienintelė galimybė eksportuoti tokį didelį kiekį energijos – parduoti ją Baltarusijai.

1998 m. sausio 26 d. buvo pasirašyta elektros energijos tiekimo Baltarusijai sutartis. Šį sandorį pasirašė „Lietuvos energija“, „Belenergo“ ir niekam nežinoma Elektrėnuose įsteigta „Baltic Shem“, kuriai vadovavo Samuilas Ošerovskis, vienas įtakingiausių to meto energetikos verslo atstovų Lietuvoje.

Trišalė sutartis virto ilgamečiu skandalu ir dabar vadinama viena didžiausių aferų šalies energetikos istorijoje. Rekordinio elektros pardavimo sandorio rezultatas – milijoninės „Belenergo“ ir „Baltic Shem“ skolos.

Elektrėnų bendrovė „Lietuvos energijai“ liko skolinga per 120 mln. litų, o baltarusiai įsiskolino daugiau negu 200 mln. litų. Tiesa, šią istoriją menantys asmenys teigia, kad didžiausia nevykusio sandorio kaltininkė buvo ne Baltarusija, o tuometė valdžia, susipynusi su įvairaus plauko aferistais.

Dabartinis (tuometinis) „Lietuvos energijos“ vadovas Rymantas Juozaitis sakė, kad po šios istorijos dar kelerius metus elektros energija Baltarusijai nebuvo parduodama tiesiogiai, o eksportuojama per Rusijos tarpininką.

Argi mes galim be Didžiojo Brolio?

Komentarų nėra: