2015-04-24

Mūsų dugno

dugnas 

8. keik. galas: Bet ir šaltos Velykos – tegu dugnas! rš.
◊ ant [patiẽs] dùgno nedaug: Šulny vandenio tik ant dùgno Rdm. Įpylė į puodą lašelį, tik ant pačio dugno Jnš. 
be (iki) dùgno (dùgni) labai, labai daug; be galo: Be dùgno durnių yra Kbr. Mokytas be dugno Dr. Nuliūdusi esu be dugno Dr. Pas mus vargas be dùgno Arm. Padarys tiek nuostolio, ka iki dùgni Prn. Iki dugno mylimoji Prk. 
į dùgną viską (išgerti): Aš išgersiu iki pusei, o tu į dugną V.Kudir. 
į dugnùs labai (keikti): Ta keikia į dugnùs marčią Skr. 
į stikliùko dùgną pažvìlgčioti gerti svaigalus: Pasispaudė per žiemą, rečiau pažvilgčiojo į stikliuko dugną J.Balt. 
iš (nuo) širdiẽs dùgno; B nuoširdžiai: Mūsų kožna malda eis nuog širdies ... dugno Mž382. Neliausis užu tatai iš dugno savo širdies dėkavoti BPI91.Pilu stiklelį, tau velydamas, iš širdies dugno tau vierydamas KlvD175. 
širdiẽs dùgnas vidus, vidinis nusiteikimas: Širdies dugne liaupsindami KN38. Priimk meilingą žodelį į savo širdies dugnelį Sim.

7. tolima apylinkė, atkampus kraštas: Nuog ano dùgno (Ne mūs dùgno) žmogus Lp. Netoli Vilniaus, va šitam dugnè Vlk. Anie visą dùgną apvažiav[o]Lp. Aš šitą dùgną mažai pažįstu Šk. Apie aną dùgną kitaip jau šneka Šk. Aš da nebuvęs tam dugnè Plv. Turi nait (nueit) da už Globių – į patį dùgnąJrb.

6. pagrindinė spalva, fonas: Skarelės dùgnas su kvietkais Žb. Ant žalio dùgno reik raudonų raštų, tai išmuš (bus ryšku) Mrj. Ant balto dùgno žalius raštus audžia Dkš. Raibam dugnè audeklas akis gadina (mirga akyse) Rdm. Paveikslo dùgnas BŽ106.

3. (neol.) pagrindas: Ir išliejo kraujus prieg dugno altoriaus BB3Moz8,15. prk.: Norėtų iš paties dugno pažinti kalbą A1884,121. Beveik kiekvienos pasakos dugne yra doros pamokymo LTII213.

2. Žž, Sn dangtis, viršus: Nusipirkau puodą be dùgno, tai musių negali atgyt Slv. Uždėk dùgną ant puodo, kad neatauštų viralas Rod. Appeliję kopūstų dugnaĩ Rdm. Burnos vidaus dugnas E. Dugnẽlį prastūmė ir laka [katė] OG133. Jau tep smarkiai verda [arbatinis], kad neit dugnẽlis kilnojasi Gs.Susilankstė dėžutės dugnẽlis, ir negali užvožti Gs. Muštokės dugnẽlis Smn. | Kepurės dùgnas Lp. ^ Pakilo kap kepurės dugnas (mažas) debesukas ir pripylė Krn. ║ stogas, dangtis: Dùgnas seniau sakėm, paskui – dangstis, o dabar ir stogas Vlk.

Dùgnas seniau sakėm, paskui – dangstis, o dabar ir stogas.

Upėm kadais keliavomdugnas tada svarbesnis buvo nei stogas.





Komentarų nėra: