2015-09-16

Martti Ahtisaari: Vakarai turėjo paklausyti Rusijos

not buvusio Suomijos prezidentoNobelio taikos premijos laureato,
migrantų krizės buvo galima išvengti.

Buvęs Suomijos prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Martti Ahtisaari pareiškė, kad Vakarai nesugebėjo priimti Rusijos pasiūlymo dėl Sirijos, kuris esą galėjo padėti išvengti dešimčių tūkstančių mirčių ir didžiulės pabėgėlių krizės.

Prieš daugiau, nei trejus metus Rusija siūlė, kad prezidentas Basharas al-Assadas galėtų pasitraukti iš prezidento posto – tai esą būtų buvusi Sirijos taikos plano dalis. Tokį rusų planą buvusiam Suomijos prezidentui M.Ahtissari esą išdėstė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose,
Vitalijus Čiurkinas, rašo „The Guardian“.

Buvęs Suomijos vadovas su ambasadoriumi kalbėjosi 2012-aisiais per penkių nuolatinių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių susitikimą. M.Ahtisaari dalyvavo lyderių susitikime kartu su kitais buvusiais pasaulio lyderiais – Nelsonu Mandela, Jimmy Carteriu ir buvusiu JT sekretoriumi Kofi Annanu.

V.Čiurkinas, esą turėjo sugalvojęs trijų punktų planą, kuriame buvo įtrauktas pasiūlymas B.al-Assadui pasitraukti iš posto, vos tik būtų pradėtos dvišalės režimo ir opozicijos derybos dėl taikos.

„Jis man pasakė tris dalykus: Pirma – mes turime netiekti ginklų opozicijai. Antra – turime nedelsiant padėti užmegzti dialogą tarp opozicijos ir B.al-Assado. Trečia – turime rasti elegantišką būdą, kaip B.al-Assadui pasitraukti“, – tokius V.Čiurkino jam pasakytus žodžius prisiminė M.Ahtisaari.

Nors šį planą V.Čiurkinas išdėstė kalbėdamas su M.Ahtisaari akis į akį, buvęs prezidentas tikras, kad jo žodžiai atspindėjo ir tuometinę Kremliaus nuomonę.

Tokį V.Čiurkino planą buvęs Suomijos prezidentas tada papasakojo nuolatinėms Saugumo Tarybos narėms.

Tačiau JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija buvo tikros, kad netrukus prezidentas bus nuverstas ir ignoravo rusų pasiūlymą.
Bad Putin.

Gaddafi’s prophecy.

G8 šalys „arabų pavasarį“ parems 20 mlrd. rublių




Komentarų nėra: