2015-09-13

Ministerija šokiais nesidomi

"Šeštadienį šokiai. Gros džiazas."

Tokį skelbimą kone kas savaitę mačiau savo mokykloj.

Šokiai būdavo Aktų salėj, o grodavo visai ne džiazas, o gitarų ansambliai, kokių vien mūsų "a" klasėj buvo du - vaikinų ir merginų.

Gitaros savadarbės, grodavo maždaug šitaip.

Sužinojau vakar, kad mokyklose nebėra mokiniams šokių, nes nei mokykla, nei mokinių tėvai negali garantuot saugumo - narkotikai ir kt.

Mokykliniam jaunimui lieka gatvė, barai ir klubai, legaliai/nelegaliai.

7 + 12 = 19,

tokio amžiaus dabar baigia vidurinę mokyklą, kurią angliška maniera vadina "high school".

Aš universitetan įstojau 16-kos, tik rugsėjo 1-ą jau buvau 17-kos.

Pagūglinęs štai ką radau:

2011-04-09 00:00

Biržų Kaštonų pagrindinėje mokykloje surengti šokiai baigėsi iki tol čia neregėtu skandalu. Neblaivų septintoką iš mirties nagų teko traukti reanimatologams, o pedagogai iš vyresnių moksleivių nespėjo atiminėti alkoholio pilnų "bambalių" ir skardinių. Dėl ugdymo įstaigoje per šokius vykusio girtuokliavimo Biržų rajono policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Pareigūnams apie incidentą pranešė medikai, kuriuos pedagogai iškvietė gelbėti visiškai girto nepilnamečio. Akibrokšto kaltininkas, kaip teigiama, yra iš tvarkingos ir gerbiamos šeimos.

Savo laisvalaikį dėl mokinių linksmybių prieš keletą dienų aukoję Kaštonų pagrindinės mokyklos mokytojai patyrė tikrą šoką. Jie jau prieš šokius buvo priversti auklėtinių rankinėse ir užančiuose ieškoti alkoholio. Direktorius Vytautas Stanulevičius apgailestavo, kad moksleiviams kone garbės reikalu tapo į šokius ateiti "apšilusiems". "Geriau šokių apskritai nerengti. Tuomet nieko neįvyksta ir nelieki kaltas", - LŽ sakė jis. V.Stanulevičius teigė tenorėjęs padaryti mokyklą patrauklesnę vaikams ir suteikti jiems galimybę saugiai linksmintis.

Kaštonų pagrindinėje mokykloje, anot direktoriaus, šokiai nevyko bene penkerius metus, bet prieš kurį laiką pedagogai pasirūpino, kad mokinių džiaugsmui jie būtų atgaivinti. V.Stanulevičius tikino negirdėjęs, kad kitos Biržų mokyklos būtų užsikrovusios ant savo pečių šokių organizavimo rūpesčius. "Į mūsų šokius veržiasi ir kitų mokyklų jaunimas. Galėtume jų neleisti, rengti uždarus vakarus, tačiau kliūčių jiems nesudarėme", - teigė V.Stanulevičius. Pasak direktoriaus, tądien, kai linksmybės jo vadovaujamos mokyklos septintokui baigėsi reanimacijoje, būta atviro šokių vakaro, į kurį buvo suteikta teisė ateiti ir kitų ugdymo įstaigų jaunuoliams. Per šokių vakarą budėjo net šeši pedagogai. Jie kraustė įtartinai atrodančias ateinančiųjų į šokius rankines ir naršė kišenes ar užančius. "Vaikai ir jaunuoliai mėgino į mokyklą įsinešti alkoholio. Pats mačiau iš jų atimtus pilnus alkoholio "bambalius" ir skardines", - neslėpė V.Stanulevičius.

Paskui gydytojus į mokyklą suskubę policijos pareigūnai rado čia ir daugiau išgėrusių šokių dalyvių. Vieni jų paspruko, kiti buvo nuvežti į policijos komisariatą. Pareigūnams pareikalavus šokiai baigėsi anksčiau nei buvo numatyta. Direktorius teigė iš šios nelemtos situacijos pasimokęs. Jei kitąkart mokykloje bus rengiami šokiai, budėti per juos bus paprašyta policininkų.

Biržų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Genovaitė Gutauskienė LŽ teigė, jog mokyklos vadovų dėl incidento nekaltina ir nemano, kad jie nesuvaldė situacijos. G.Gutauskienė taip pat pabrėžė, kad šokių organizavimas - pačių ugdymo įstaigų reikalas, o švietimo skyriai šiai veiklai įtakos nedaro. "Iš savo pedagoginės patirties žinau, kad moksleiviai labai nori mokyklose rengiamų šokių", - sakė vedėja. Todėl ji linkusi palaikyti mokyklas ir pedagogus, kurie ryžtasi tam tikrai rizikai.

Biržų rajono policijos atstovė Zita Žalinkevičienė LŽ atskleidė, kad policininkai į Kaštonų pagrindinę mokyklą vyko ne vien medikų informuoti apie girtą vaiką. Būta ir iškvietimo dėl ugdymo įstaigos prieigose vykstančio konflikto. Iš mokyklos pareigūnai parsivežė kelis girtus asmenis, pradėjus ikiteisminį tyrimą nustatinėjami ir kiti įvykio kaltininkai. Anot Z.Žalinkevičienės, asmenims, sulaukusiems 16 metų, už pasirodymą girtiems, alkoholio vartojimą viešose vietose ar jo turėjimą gresia bauda nuo 30 iki 50 litų. Už nepilnamečius, kurie buvo neblaivūs, atsakomybę turės prisiimti jų tėvai. Jiems teks pakloti nuo 50 iki 100 litų.

Ministerija šokiais nesidomi

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Birietienė LŽ tikino, esą ministerijai būtų pernelyg smulkmeniška rinkti duomenis apie mokyklose organizuojamus šokius ir apskritai rūpintis ar bent domėtis tokia veikla. "Žinau, kad mokyklos šokių paklausa yra, o jų organizavimas - pačių mokyklų reikalas, jų tradicijos ir moksleivių norų bei poreikių tenkinimas", - teigė ŠMM vyresnioji specialistė. Anot jos, mokyklos šokiai - tai neformaliojo švietimo ir popamokinės veiklos sritis.

Tai ir sakau: mokykliniam jaunimui lieka barai ir klubai, legaliai/nelegaliai, ir gatvė.

Gatvei reikia pasiruošt.

Nagi...

GATVĖS ŠOKIAI – MAŽYLIAI 4-6 M!.
Piktieji kiškiai - Mini Kids Formation

:)

Komentarų nėra: